Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Κοπή πίτας Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών- Συναυλία σύγχρονης μουσικής με την χορωδία "ΑΡΙΩΝ" Καρδίτσας {Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 - ώρα 11.30' π.μ. - Αίθουσα συναυλιών "Άρης Γαρουφαλής" Ωδείου Αθηνών}

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην Συναυλία σύγχρονης Ελληνικής μουσικής που οργανώνει ο Σύλλογός μας με την 35μελή χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καρδίτσας «Ο ΑΡΙΩΝ», υπό τον μαέστρο, Χρήστο Σάλτη.
Η συναυλία θα περιλαμβάνει γνωστές συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και θα ξεκινήσει με το «Τραγούδι της Καρδίτσας» που θα ερμηνεύσει ο τραγουδιστής, Λάζαρος Γατσαποστόλης.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κοπή της πίτας του Συλλόγου μας, θα βραβευτούν για την πολυετή προσφορά τους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό οι συμπατριώτες μας, Θωμάς Μπακαλάκος (μουσικοσυνθέτης) και η Βούλα Δόγια (ζωγράφος) και θα μοιραστούν δώρα σε όλους τους μικρούς Καρδιτσιώτες που θα παρευρεθούν.
Συμβολική τιμή εισόδου: 5 ευρώ (Όλα τα παιδιά θα εισέρχονται δωρεάν)
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

«Το Τραγούδι της Καρδίτσας»
Ερμηνεύει ο Λάζαρος Γατσαποστόλης

Μέρος Α!
  1. Στην Ιθάκη: Στίχοι Μάνου Ελευθερίου, μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, εναρμόνιση Γιώργου Θεοφιλόπουλου.
  2. Θεού το κράτος: Μουσική L.V.Beethoven, εναρμόνιση Χρήστου Σάλτη.
  3. Ένας κόμπος η χαρά μου: Στίχοι και μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή, εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.
  4. Αγάπη βουρκωμένη: Στίχοι Λάκη Τεάζη, μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή, εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.
  5. Η ωδή στη χαρά: L.V.Beethoven.(Από την 9η συμφωνία)
  6. Αχ Αννούλα του χιονιά: Στίχοι Σαράντη Αλιβιζάτου, μουσική Μάριου Τόκα, εναρμόνιση Μιχάλη Κοκκίνη.
  7. Ας χαμηλώναν τα βουνά: Κεφαλλωνίτικη καντάδα.

ΜΕΡΟΣ Β!

  1. Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ: Στίχοι Οδυσσέα Ελύτη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.
  2. Ποιός να ξέρει: Στίχοι και μουσική Τόνη Βαβάτσικου, εναρμόνιση Χρήστου Σάλτη.
  3. Αγαπάτε αλλήλους: Στίχοι από το ιερό ευαγγέλιο, μουσική και εναρμόνιση Βασίλη Μακρίδη.
  4. Τι τα θες: Στίχοι Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μουσική Βασίλη Τσιτσάνη, εναρμόνιση Μάριου Τζινιόλη.
  5. Χρυσοπράσινο φύλλο: Στίχοι Λεωνίδα Μαλένη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, εναρμόνιση Χρήστου Σάλτη.
  6. Τρεις του Σεπτέμβρη: Στίχοι Μάνου Ελευθερίου, μουσική Ηλία Ανδριόπουλου,εναρμόνιση Γιώργου Θεοφιλόπουλου
  7. Κοζάκικος χορός:(Λαϊκό Ρωσικό) μουσική Χ. Ρουμπάσκιν εναρμόνιση Γιάννη Καρκάλα.

Στο πιάνο: η Πέγκυ Κωτούζα

Διευθύνει: ο Χρήστος Σάλτης


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΩΜΑ ΜΠΑΚΑΛΑΚΟΥ
Γεννήθηκε στην Κυψέλη Σοφάδων Καρδίτσας και κατάγεται από αγροτική οικογένεια.
Σε νεαρή ηλικία, παράλληλα με τις σπουδές στη Μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ωδείο, άρχισε το συνθετικό του έργο.
  Το 1972 - 73 έγραψε «Τα αγροτικά», τα οποία κυκλοφόρησαν μετά την μεταπολίτευση, το 1975. Κατά τη διάρκεια της επταετίας, παρουσίασε παράνομα μερικά κομμάτια σε μπουάτ της Πλάκας και έγιναν γνωστά πριν την κυκλοφορία τους.
  Εργάστηκε ως καθηγητής επί οχτώ χρόνια. Υπήρξε μέλος της «καλλιτεχνικής επιτροπής διοίκησης των μουσικών γυμνασίων και λυκείων» χωρίς μισθό, επί 3 χρόνια. Επίσης, υπήρξε αιρετό μέλος της «Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων και Μέσης εκπαίδευσης και υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού της Συνομοσπονδίας.
  Επί δεκαετίες υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και διετέλεσε Κοινοτάρχης Ανθούσας.
  Εργάστηκε και εργάζεται σε μέσα ενημέρωσης, είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., υπήρξε υπεύθυνος μουσικών παραγωγών και παραγωγός μουσικών εκπομπών στην Ε.Ρ.Τ.
  Ως δεκαθλητής κέρδισε διακρίσεις στις ρίψεις.
  Υπήρξε αιρετό μέλος της Π.Ο.Θ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος), αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ε.Μ.Σ.Ε. (Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος), υπεύθυνος των εκδόσεων και υπεύθυνος για τη λειτουργία επί χρόνια του εισπρακτικού οργανισμού πνευματικών δικαιωμάτων της ένωσης, μέλος της 21μελούς γενικής συνέλευσης του Κέντρου Κινηματογράφου και μέλος κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της Ε.Μ.Σ.Ε.
  Υπήρξε πρόεδρος του «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου». Επί 7 χρόνια ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και επιμελήθηκε σχετικές εκδόσεις με παρτιτούρες έργων μουσικής δωματίου.
  Ως συνθέτης και στιχουργός έχει γράψει συμφωνικά έργα (ορατόρια, όπερες κ.λπ. με κορυφαίο, ίσως, τον «Ιπποκράτειο Όρκο», για πλήρη συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες. Το έργο παίχτηκε το 2001 στο Ηρώδειο.
  Από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του είναι ένας κύκλος επτά (7) συλλογών έργων με το γενικό τίτλο: ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  Ο συνθέτης, ως Θεσσαλός, ολοκλήρωσε πρώτα τη συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ και τα παρουσίασε σε τέσσερες (4) συναυλίες τον περασμένο χρόνο (2013), υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών του Δήμου Αθηναίων, την αρωγή της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και την υποστήριξη του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών. Πρόκειται για έργα μουσικής δωματίου, Λόγιας Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής, που το κάθε ένα είναι βασισμένο στα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού και φέρει τον ίδιο τίτλο. Τα έργα στις ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ είναι έργα μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας, με την έννοια της αξιοποίησης των μουσικών συστημάτων, της τονικότητας και του δωδεκαφθογγισμού, σε συνδυασμό.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΒΟΥΛΑΣ ΔΟΓΙΑ
Γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Έκτορα Δούκα, μέχρι το θάνατό του. Στη συνέχεια, κοντά στους Γιώργο Κουζούνη και Σπύρο Δαγλαρίδη. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη γλυπτική, δίπλα στο γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο. Παρακολούθησε από το 1975 στη Βιέννη, το Ελεύθερο Σπουδαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών.
Έχει ασχοληθεί με σκηνικά θεάτρου, είναι μελετήτρια της Αγίας Γραφής και ο λόγος του Θεού έχει περάσει στο έργο της και στις εικαστικές της δημιουργίες.
Ο λογοτέχνης Νίκος Ανώγης έγραψε για την Βούλα Δόγια: «Η Βούλα Δόγια, γράφει ποίηση, φιλοσοφεί και οραματίζεται με τον χρωστήρα της, με την ζωγραφική! Ταξιδεύει και μας ταξιδεύει στα εικαστικά της έργα, στα έργα της φύσης, που είναι ο δάσκαλός της και ο δάσκαλος της ζωής.
Φύση και ζωή συμπορεύονται και ανυψώνονται, σ’ ένα επίπεδο ιερό και απαράβατο, που μας βοηθά, να γνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε το ωραίο, το αγνό, το ιερό. Την πίστη, την αγάπη και την αλήθεια και το ύψιστο πνευματικό στοιχείο, μέσα στη φύση, σε μια παναρμονία υπερφυσική πνευματική ένωση».
Η Βούλα Δόγια έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 1970 στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα και σε πολλές άλλες.
Επίσης, έκανε και πάρα πολλές ατομικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πρώτη το 1967 στην Αθήνα. Ακολούθησαν εκθέσεις στην Πάτρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στη Λευκωσία της Κύπρου, στο Λονδίνο, στην Ύδρα, στην Κρήτη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Λαμία στη Θήβα, στην Ιταλία κ.α.
Απέσπασε βραβεία, επαίνους και μετάλλια. Το 1986 με το έργο της «Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ» (λάδι 40Χ50), σε διεθνή διαγωνισμό από την ACADEMIE INTENRTIONAL DE LYTECE της Γαλλίας, ανάμεσα σε 135 χώρες πήρε το χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα και το 1998 το έργο της «ΤΟ .ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΠΩΑΖΟΥΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ» (λάδι 70X90) διακρίθηκε από το διεθνές κέντρο θρησκευτικής και καλλιτεχνικής χειροτεχνίας στην Πομπηία της Ιταλίας. Σε Συνεργασία της επισκοπικής Εκκλησίας της Πομπηίας και του επιμελητηρίου της Νάπολης. Το έργο αγοράστηκε από το Μουσείο της πόλης Πομπηίας στην Ιταλία
Στους Σοφάδες όπου ζει τα τελευταία χρόνια ίδρυσε και λειτούργησε επί σειρά ετών Εργαστήριο Ζωγραφικής. Μαθητές της σπούδασαν στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών. Σήμερα, μέσω του Δήμου Σοφάδων, επισκέπτονται το εργαστήριό της πολλά σχολεία.
Τα γραφεία του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών κοσμούν σήμερα δύο προσωπογραφίες της Βούλας Δόγια (τις δώρισε στον Σύλλογο) που απεικονίζουν δύο σημαντικές προσωπικότητες της Καρδίτσας, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Τίκα και τον Πρωθυπουργό-Στρατηγό, Νικόλαο Πλαστήρα.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
<<Ο ΑΡΙΩΝ>>
ΣΥΝΤΟΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το έτος 1960 μια ομάδα συμπολιτών με καλλιτεχνικές ανησυχίες ίδρυσε τον <<ΑΡΙΩΝΑ>>, με σκοπό τη διάδοση, ανάπτυξη και εξύψωση του Μουσικοκαλλιτεχνικού αισθήματος της πόλης, της μουσικής, του ομαδικού τραγουδιού, τη σύσταση χορωδιών, την οργάνωση συναυλιών, Σεμιναρίων, καλλιτεχνικών γιορτών-παραστάσεων, ίδρυση Μουσικών Σχολών,Ωδείων και Φιλαρμονικής. Η μικτή χορωδία του <<ΑΡΙΩΝΑ>> είναι η αιχμή του δόρατος του Συλλόγου.

Από το έτος ίδρυσής της αναπτύσει πλούσια καλλιτεχνική δράση με κοινωνική-πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στην Ελληνική επικράτεια όσο και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (Ιταλία-Ολανδία-Ουαλία-Γερμανία-Βουλγαρία κ.α.) κατακτώντας βραβεία, κύπελα, και τιμητικές διακρίσεις εκπροσωπώντας επάξια την πατρίδα μας. Η ανοδική της πορεία στο διάβα των χρόνων είναι σημαντική με μέγιστη συνεισφορά στα Πολιτιστικά δρώμενα τόσο της πόλης όσο και όπου αλλού προσκλήθηκε.

Πρώτος μαέστρος της χορωδίας ήταν ο κ. Στέφανος Ευθυμιάδης,ο οποίος για 20 και πλέον χρόνια παρείχε τις υπηρεσίες του στον ΑΡΙΩΝΑ.

Με το σημερινό της μαέστρο κ. Χρήστο Σάλτη, βασικό στέλεχος της πρώτης χορωδίας (1960), εξακολουθεί να βρίσκεται στις επάλξεις υπηρετώντας με πάθος και συνέπεια το πολυφωνικό τραγούδι, παρά τις αντίξoες συνθήκες του καιρού μας. Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Καρδίτσας <<Ο ΑΡΙΩΝ>> συγκαταλέγεται στους πιο παλιούς φορείς του νομού Καρδίτσας.
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Δημήτριος Τσιούμας.

Τα ονόματα των χορωδών

SOPRANI
1. Kατσικοβόρδου Μαριάνα
2. Σακελλαροπούλου Ηνόη
3. Ντίνου Ελένη
4. Φιλίππου Ντίνα
5. Στυλοπούλου Ρίτα
6. Ξυνόγαλου Μαίρη
7. Καντζά Ζωή
8. Σαγάνη Σταυρούλα
9. Μπολτσή Αγγελική
10.Κρομμύδα Παρασκευή

ALTI
  1. Σάλτη Καίτη
  2. Αντωνίου Ελένη
  3. Αργυροπούλου Χριστίνα
  4. Κολοβού Βάσω
  5. Αγραφιώτη Μαριάνθη
  6. Γκαβαλέκα Νατάσα
  7. Λαλέα Ελένη
  8. Τάντου Ευαγγελία
  9. Ρωτσιάμη Νίνα

TENORI
  1. Νταφίτσης Δημήτριος
  2. Βλάχος Βασίλειος
  3. Τσιούμας Δημήτριος
  4. Ψαροβασίλης Βασίλειος
  5. Γκαραγκούνης Γεώργιος
  6. Σακκάς Γεώργιος
  7. Κρομμύδας Απόστολος
  8. Τραντέρος Αθανάσιος

BASSI
  1. Σπύρου Κωνσταντίνος
  2. Παπακωνσταντίνου Αχιλέας
  3. Κατσικοβόρδος Ιωάννης
  4. Τσιγάρας Σωτήριος
  5. Αντωνίου Αντώνης
  6. Γκορτσάς Ιωάννης
  7. Βεργής Απόστολος
  8. Σελούντος Ιωάννης