Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: «να χρηματοδοτηθεί απ’ το ΕΣΠΑ η αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού των Δήμων με LED»

Πρόταση στην ΠΕΔ Θεσσαλίας κατέθεσε ο τέως Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος για την ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να εξευρεθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων φωτισμού στους Δήμους με λαμπτήρες LED συμβάλλοντας σημαντικά με τον τρόπο αυτό στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η κάλυψη της δαπάνης από το ΕΣΠΑ θα αναστείλει τις προθέσεις ορισμένων δήμων για τη λήψη μεγάλων δανειακών κεφαλαίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Στην πρότασή του, που έκανε δεκτή το ΔΣ της ΠΕΔ κατά τη συνεδρίαση του σώματος στις 31/1/2017, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:
«Αναμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος αποτελεί μια μόνιμη γάγγραινα για τους περισσότερους δήμους της χώρας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στους επαρχιακούς και αγροτικούς δήμους οι οποίοι αναγκάζονται να συντηρούν ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού που αντιστοιχεί σε χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού σε σχέση με τους αστικούς δήμους.
Τελευταία παρατηρείται έντονη κινητικότητα για το θέμα αυτό από αρκετούς δήμους οι οποίοι παίρνουν πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού οδών και κοινόχρηστων χώρων με λαμπτήρες φωτισμού LED. Εγχείρημα ιδιαίτερα δαπανηρό για την κάλυψη της οποίας αρκετοί δήμοι απευθύνονται με αποφάσεις τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών προκειμένου να πάρουν δάνειο.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών απ’ το 2014 και μέχρι το 2017 εφαρμόζει πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε ΟΤΑ από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και του Ταμείου Παρακαταθηκών για την εκτέλεση έργων στους τομείς των μεταφορών, της αποκατάστασης δρόμων και τη βελτίωση της ασφάλειας της κυκλοφορίας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, την ενεργειακή απόδοση και τις τουριστικές υποδομές. Η χρηματοδότηση των έργων γίνεται:
  • κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με σταθερό επιτόκιο 2,32% συν το εκάστοτε επιτόκιο euribor 12μήνου το οποίο σήμερα είναι μηδενικό, και
  • κατά 50% από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών με σταθερό επιτόκιο 4,30% συν το εκάστοτε επιτόκιο euribor 12μήνου
Επειδή κανένα δάνειο δεν είναι «τζάμπα» και πάντα υπάρχει κόστος αλλά και ρίσκο, ιδιαίτερα όταν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλία και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής σχετικής δράσης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση αυτού του χρήσιμου έργου τόσο για τους δήμους της Θεσσαλίας όσο και για το περιβάλλον. Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής με διαβεβαίωσαν ότι η συγκεκριμένη δαπάνη είναι επιλέξιμη και θα μπορούσε να αποτελέσει δράση του ΠΕΠ Θεσσαλίας μετά από αναθεώρηση.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο επικίνδυνος δρόμος της δανειοδότησης θα δεσμεύσει και θα περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητα των δήμων αφαιρώντας τους ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση και άλλων αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που ενδεχομένως δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να βάλουμε άμεσα το θέμα στο Περιφερειάρχη.
Προτείνω τη λήψη σχετικής απόφασης του ΔΣ με την οποία:

  1. θα επισημαίνουμε στον Περιφερειάρχη ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους των δήμων αλλά και η σημαντική μείωση περιβαλλοντικής ρύπανσης που επιτυγχάνεται μέσα από την αντικατάσταση των κοινών και ενεργοβόρων λαμπτήρων φωτισμού με λαμπτήρες LED αποτελεί βασική προτεραιότητα των δήμων της Θεσσαλίας
  2. Θα ζητάμε την κάλυψη της σχετικής δαπάνης μέσα από σχετική δράση που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον άξονα προτεραιότητας 10 του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην πρώτη του αναθεώρηση.
  3. Θα εξουσιοδοτηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων να επισκεφτούν τον Περιφερειάρχη και να συζητήσουν σχετικά μαζί του διαβιβάζοντάς του την απόφασή μας»