Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Η ομάδα Ρομποτικής του 6ου Δημοτικού Σχολείου η έκτη καλύτερη στην Ελλάδα!

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στο ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού. Το 6ο ΔΣ Καρδίτσας κατέλαβε την θέση από συνολικά 350 Δημοτικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Η διαγωνιστική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου με όνομα “Οι υπερέξι” αποτελείται από τους μαθητές:
  1. Βασιάκος Χρήστος
  2. Κατοίκου Ελένη
  3. Ματζιάρας Σταύρος
  4. Μούστου Ραφαέλα
  5. Μπλάνη Σταυρούλα
  6. Τζιώτα Ελένη
Αναπληρωματικά μέλη διαγωνιστικής ομάδας:
  1. Μπανάσιου Μελίνα
  2. Πανταζής Δημήτριος

Οι υπεύθυνοι εκπ/κοί:
Α’προπονητής: ο Μαυραντζάς Νικόλαος (Εκπ/κός Πληροφορικής) και
Β΄προπονητής: Ειρήνη Θεολόγου (Εκπ/κός Ειδικής Αγωγής)

Η ρομποτική κατασκευή, με τίτλο “ΕΞ.Ο” (ΕΞερευνητικό Όχημα), ήταν ένα ερπυστριοφόρο όχημα εξερεύνησης το οποίο μπορούσε να ελεγχθεί χειροκίνητα με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου. Στο μπροστινό μέρος του ΕΞ.Ο. προσαρμόστηκε μηχανικός βραχίονας για την μετακίνηση αντικειμένων. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό ήταν η αυτόματη εύρεση της εξόδου (αυτόματη πλοήγηση) σε μία πίστα με τυχαία εμπόδια. Κατά την αυτόματη πλοήγηση, η διαδρομή σχεδιάζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή ώστε να γίνεται ταυτόχρονα και χαρτογράφηση της διαδρομής.
Η κατασκευή ήταν πρωτότυπη και ολοκληρώθηκε μετά από 4 μήνες δοκιμών εντός και εκτός σχολικού ωραρίου. Η διαγωνιστική ομάδα χρειάστηκε να συναντηθεί αρκετές ώρες στο εργαστήριο Πληροφορικής και Σαββατοκύριακα τόσο για δοκιμές όσο και για πρόβες.
Για την κατασκευή του ρομπότ και του τηλεχειριστηρίου χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά LEGO και 3 πακέτα ρομποτικής LEGO WeDo 2.0. Ο προγραμματισμός έγινε στο Scratch το οποίο διδάσκεται στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής. Η πίστα και τα εμπόδια κατασκευάστηκαν με ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να μοιάζουν με τουβλάκια LEGO.