Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Στην Ματαράγκα Καρδίτσας, 120 παραγωγοί ελληνικών υπερτροφών πρωτοτυπούν



Τους τελευταίους έξι μήνες, οι 120 παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού «Εύκαρπον Hellenic Super-Foods» –του πρώτου, εν Ελλάδι, συνεταιρισμού παραγωγής φρέσκων υπερτροφών– όχι μόνο «σήκωσαν το γάντι» που τους πέταξε η κρίση, αλλά επέστρεψαν την πρόκληση, κερδίζοντας μια πανελλήνια και πανευρωπαϊκή πρωτιά.

Το «Eύκαρπον» έγινε ο πρώτος συνεταιρισμός παραγωγής φρέσκων υπερτροφών, που καθετοποίησε τις παραγωγικές του δυνάμεις, εισερχόμενος στον τομέα της μεταποίησης με ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Έτσι, στη Ματαράγκα Καρδίτσας, έχει ανάψει ένα ιδιαίτερα παραγωγικό φουγάρο, αφού η μονάδα του Συνεταιρισμού έχει πετύχει κάτι το οποίο –ακόμη και για μεγάλους ομίλους– θα αποτελούσε επιχειρηματικό θαύμα: μέσα σε μόλις έξι μήνες λειτουργίας δημιούργησε 24 κωδικούς καινοτόμων προϊόντων, όπως μαρμελάδες και αφυδατωμένα superfoods, με πρώτη ύλη τέσσερις υπερτροφές, γκότζι μπέρι, αρρώνια, ιπποφαές και μύρτιλο, που καλλιεργούνται στην ελληνική γη, και ετοιμάζεται να λανσάρει άλλους 17.



Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα –συχνά– «δεν τρώγεται με τίποτα» στην καθημερινότητά της, το «Εύκαρπον» φιλοδοξεί, εντός του 2017, να στρώσει το τραπέζι στην εγχώρια και διεθνή αγορά με την ελληνική διατροφή στα καλύτερά της: μπάρες δημητριακών, χυμούς, μαρμελάδες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, tea drinks και αφεψήματα, με πρώτη ύλη εγχωρίως παραγόμενες υπερτροφές, καρπό δουλειάς μιας Ελλάδας που κάνει την έκπληξη, και μάλιστα, σε αχαρτογράφητα –μέχρι πρόσφατα– χωράφια, αυτά των λεγόμενων superfoods.


Μονόδρομος

Τα ίδια τα μέλη του συνεταιρισμού, πάντως, κάθε άλλο παρά σε επιχειρηματικά θαύματα πιστεύουν. Γνωρίζουν ότι δεν αρκεί να έχεις ένα όραμα, όπως είχαν οι ίδιοι να υποκαταστήσουν τις εισαγόμενες και αμφιβόλου ποιότητας υπερτροφές με ελληνικές, οργανώνοντας τέσσερις νέες καλλιέργειες κυριολεκτικά από το μηδέν, αν δεν έχεις την επιμονή και το «στομάχι» να το κάνεις πράξη. «Στον συνεταιρισμό έχουμε ένα moto: “αυτή η επιχείρηση είναι καταδικασμένη ή να πετύχει ή να πετύχει», λέει στην «YX» ο 51χρονος –πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα και από τους πρώτους παραγωγούς της ομάδας– πρόεδρος του «Εύκαρπον», Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, εξηγώντας ότι για τα μέλη είναι μονόδρομος να κερδίσουν το στοίχημα που έβαλαν προ τετραετίας εισερχόμενοι στη νέα καλλιέργεια. «Ως επιστέγασμα μιας ομαδικής προσπάθειας, καταφέραμε να καθετοποιήσουμε την παραγωγή και να καρπωθούμε οι ίδιοι την υπεραξία του προϊόντος που καλλιεργούμε», σημειώνει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του Συνεταιρισμού, ο οποίος σήμερα αριθμεί 120 μέλη που καλλιεργούν 650 στρέμματα σε 19 νομούς της χώρας, στέκεται ιδιαίτερα στο εξαγωγικό άνοιγμα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα είναι απόλυτα μεθοδευμένο: «Δεν θέλουμε να τρέξουμε, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει την κατάλληλη προπόνηση. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υψηλές απαιτήσεις διεθνών εμπορικών εταίρων, σε επίπεδο ποσοτήτων, διατηρώντας, ταυτόχρονα, υψηλά τα ποιοτικά στάνταρντς».

Εφαρμόζοντας ήδη μια σειρά από καινοτομίες, όπως συστήματα ιχνηλασιμότητας από το χωράφι στο ράφι, το «Εύκαρπον» υπόσχεται, παράλληλα, νέες προϊοντικές εκπλήξεις, αφού βρίσκεται σε επαφές με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, ώστε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη υπεραξία στον καρπό των κόπων των μελών του.


Εν αρχή ην…

Τον θεμέλιο λίθο για τον συνεταιρισμό έβαλε το 2011 μία ομάδα γεωπόνων, με επικεφαλής τον Γιάννη Γαλάτουλα –μέχρι πρότινος πρόεδρο και μέλος σήμερα του «Εύκαρπον Hellenic Super-Foods»– που οραματίστηκε έναν νέο τρόπο ανάπτυξης της υπαίθρου με βάση τις υπερτροφές. Ο Συνεταιρισμός φύτεψε το πρώτο στρέμμα ελληνικού γκότζι μπέρι στη Ματαράγκα Καρδίτσας στα τέλη του ίδιου χρόνου, αποκτώντας νομική μορφή το 2012.

Πλέον, θέτει ως στόχο εντός της τριετίας να αυξήσει σε 1.000 τα καλλιεργούμενα στρέμματα και να πιστοποιήσει το σύνολο της πρωτογενούς και μεταποιητικής παραγωγής ως βιολογικό. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, ο συνεταιρισμός, αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες προσπαθεί να καταστήσει την παραγωγή πιο ελκυστική για τους νέους αγρότες, που θα συμμεριστούν το όραμά του και θα θελήσουν να εισέλθουν στην καλλιέργεια. Στην ερώτησή μας αν υπήρξε στην πορεία του συνεταιρισμού μια ενιαία συνταγή επιτυχίας, ο σημερινός πρόεδρος του «Εύκαρπον» απαντά: «το στοίχημά μας ήταν οι συνέργειες και η ομαδική δουλειά. Καταφέρνουμε να συνεργαστούμε, συγκεράζοντας διαφορετικές κουλτούρες και όνειρα, κάτω από ένα κοινό σκοπό, στα πρότυπα μιας οργανωμένης συνεταιριστικής επιχείρησης, όπου ο παραγωγός-γεωπόνος είναι και έμπορος των καρπών του».

Ελληνικό γκότζι μπέρι στη Σαουδική Αραβία

Η απόκτηση παραγωγικής βάσης δίνει στον συνεταιρισμό τη δυνατότητα να προσθέσει όχι μία, αλλά μια σειρά από φωτεινές πινελιές στο γκρίζο εθνικό μας κάδρο: το 2017 θα σηματοδοτήσει την προώθηση των προϊόντων του στις αγορές του εξωτερικού. Ήδη, η διοίκηση του συνεταιρισμού καλλιεργεί το εξαγωγικό κανάλι, με δειγματοληπτικές εξαγωγές σε Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Σουηδία και Ρωσία.

Επί ελληνικού εδάφους, ο συνεταιρισμός, που έχει από το καλοκαίρι του 2013 παρουσία με φρέσκο προϊόν στα ράφια του λιανεμπορίου, μεθοδεύει τοποθέτηση και των μεταποιημένων προϊόντων πανελλαδικά σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταστήματα βιολογικών και delicatessen. Παράλληλα, επιχειρεί να «παντρέψει» τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την αγροδιατροφή, φέρνοντας στο πρωινό ξένων επισκεπτών και στην… κατσαρόλα Ελλήνων και διεθνών σεφ καινοτόμα προϊόντα με βάση superfoods made in Greece.

ΕΔΩ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ:http://www.efkarpon.com/portal/