Μία καθηγήτρια με τους φοιτητές της που σπουδάζουν στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα.
Μια εταιρεία παραγωγής παγωτού και γλυκών που εδρεύει στο Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας, η Vanilla Gelato του Χρήστου Σπηλιόπουλου.
Και μια φάρμα με όνους που διατηρεί στις Αμυγδαλιές Ηλείας ο παραγωγός ονογάλακτος I. Δριμιλής.
Οι παραπάνω ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Δημιουργήθηκε το πρώτο παγωτό στην Ελλάδα από γάλα γαϊδούρας!
Το προϊόν που δημιούργησαν συμμετείχε στον Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής “ECOTROPHELIA” που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) από το 2011.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει τους φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Στην ουσία οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής, που παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.
Και απ’ ότι φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση τα κατάφεραν μιας και το παγωτό ονογάλακτος προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού όπου συμμετείχαν 16 ομάδες από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας.
Και απ’ ότι φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση τα κατάφεραν μιας και το παγωτό ονογάλακτος προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού όπου συμμετείχαν 16 ομάδες από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας.
Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Η συμμετοχή γίνεται μέσω ομάδων, που αποτελούνται από 2 έως 10 άτομα, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα. Επιτρέπεται οι ομάδες να είναι μικτές, να αποτελούνται δηλαδή από φοιτητές όλων των βαθμίδων και να καθοδηγούνται από έναν επιβλέποντα (Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Λέκτορας, Καθηγητής, κλπ). Δίνεται δε, η δυνατότητα να κατατεθούν και προϊόντα, που έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών
Νικήτρια του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών - Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2016 αναδείχτηκε η… καινοτομία αφού τα προϊόντα των ομάδων ενθουσίασαν τόσο το κοινό όσο και την Εθνική Επιτροπή για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία!
Το παγωτό ονογάλακτος“ Onvit"
Μια από τις συμμετοχές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων που προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού ήταν το προϊόν “Onvit"- ένα παγωτό ονογάλακτος, με μέλι και β-γλυκάνη, χαμηλό σε λιπαρά. Όλα τα συστατικά δένουν αρμονικά και δίνουν ένα νόστιμο και αφρώδες παγωτό με ένα ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα - την αξιοποίηση ενός ζωικού είδους υπό εξαφάνιση.
Το “Onvit" κατέχει ισχυρισμό υγείας λόγω της β-γλυκάνης που μειώνει τη χοληστερόλη και ισχυρισμό διατροφής μιας και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια καινοτόμια: είναι το πρώτο παγωτό ονογάλακτος στην Ελλάδα και το πρώτο που δεν χρησιμοποιεί ζαχαρη αλλά μέλι και β-γλυκάνη. Είναι ένα παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, με ένα μοναδικό δυνατό άρωμα στόματος, ακατανίκητο άρωμα και γλυκιά κρεμώδη υφή εκτός από τα μοναδικά χαρακτηριστικά υγείας και ευζωίας που κατέχει. Το oNvit επιπλέον κουβαλά ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα: υποστηρίζει την αξιοποίηση ενός είδους ζώων υπό εξαφάνιση: των όνων. Πέρα από την ενισχυμένη αξία των συστατικών του, το oNvit τονώνει την παραγωγή προϊόντων ονογάλακτος με διευρυμένη διάρκεια ζωής επιτρέποντας μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση των εκτροφών όνων. Εκτός του ότι είναι ένα «τρόφιμο με οφέλη υγείας και ευζωίας», το oNvit επανιδρύει σε μεγάλο βαθμό μια σχέση με ένα αληθινό ξεχασμένο τρόφιμο.
Όπως τόνισε η Δρ. Ελένη Μαλισσιόβα καθηγήτρια Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο γίνονται προσπάθειες να διατίθεται από ξενοδοχειακές μονάδες η ειδικά καταστήματα πώλησης παγωτών που θα επιδείξουν ενδιαφέρον να το εντάξουν στα προσφερόμενα προϊόντα τους.
Tην ομάδα φοιτητών που εργάστηκαν για την Παρασκευή του παγωτού από γάλα γαϊδούρας αποτελούν : Z. Αναγνώστου, B-N. Κατσιώνη, A. Κρητικάκου, και K. Μπαμπατζιάνη
http://www.ert.gr/