Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Γαϊδουράκια σε εξαφάνιση ~ Η μαζική σφαγή των συμπαθών τετράποδων

Γαϊδουράκια σε εξαφάνιση..
Η μαζική σφαγή των συμπαθών τετράποδων….!!
…μια «ανθρώπινη βαρβαρότητα» λιγότερο έως καθόλου γνωστή…!!!

Φτωχοί άνθρωποι (κυρίως αγρότες της Αφρικανικής Ηπείρου) πέφτουν στον πειρασμό και πουλάνε τα συμπαθή γαϊδουράκια τους π.χ. στην Μπουργκίμπα Φάσο της Δ. Αφρικής από 70 $ το 2014, μέχρι 120 $ το 2016 το κεφάλι για σφαγή, τα δέρματα των οποίων πωλούνται στους Κινέζους για την παρασκευή του παραδοσιακού φαρμάκου ejiao (Ετζιάο) το οποίο σύμφωνα με την «παραδοσιακή κινεζική ιατρική» θεραπεύει την αναιμία, την αϋπνία, είναι αντιαιμορραγικό, βοηθάει στο bodybuilding και σταματάει τον ξηρόβηχα…!!! Πωλείται μέχρι και 350 € το κιλό, η δε ζήτηση από την «αυξανόμενη» μεσαία τάξη της Κίνας είναι τεράστια….. Το «φάρμακο» είναι μια μορφή ζελατίνης που αποκτάται μετά από βρασμό των δερμάτων και κυκλοφορεί και σε κύβους που λιώνουν σε τσάι από πολλά βότανα αλλά και στο κρασί, συχνά αναμεμειγμένο και με σκόνη στρειδιών….!!
Τα γαϊδουάκια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες και όχι μόνο, είναι ζώα που βοηθούν τους πληθυσμούς σε πολλές καθημερινές εργασίες και αποτελούν μέσο επιβίωσης…
Η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα προκαλεί ήδη μεγάλη μείωση του πληθυσμού των συμπαθών ζώων σε πολλές χώρες της Αφρικής και όχι μόνο, όπως στην Ν. Αφρική, Μπουργκίμπα Φάσο, Τανζανία, Αίγυπτο, την Κένυα και την Αιθιοπία όπου σημειώνεται έξαρση ζωοκλοπών, παράνομων σφαγών και εκδορών με τα δέρματα αλλά και ζώντα ζώα να καταλήγουν κάπου στην Κίνα…!! Στην ίδια την Κίνα ο πληθυσμός των γαϊδουριών έχει πέσει κατά 46% από το 1991 για ευνόητους λόγους…!! Στα τελευταία 30 χρόνια το εμπόριο γαϊδουριών προς την Κίνα έχει αυξηθεί κατά 25% μόνο από την υποσαχάρια Αφρική και συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά…, με ελάχιστους να ευαισθητοποιούνται και ακόμα λιγότερους να παίρνουν μέτρα.
Χώρες όπως το Μεξικό, Βραζιλία, Κολομβία, Αφγανιστάν, Αιτή, Μογγολία και άλλες, ακολουθούν τις Αφρικανικές χώρες σ’ αυτή τη βαρβαρότητα…. Το Πακιστάν, ο Νίγηρας, το Μάλι και μερικές ακόμη χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει την σφαγή και τις εξαγωγές, αλλά το λαθρεμπόριο ανθεί παντού…. Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν αναφέρονται αναμεμιγμένες αν και ο αριθμός των γαϊδουριών κυρίως στις παραμεσογειακές χώρες και τις Μ. Ανατολής καταγράφεται πτωτικός από διάφορες αιτίες, με το λαθρεμπόριο να μην αποκλείεται σε έναν βαθμό.…
Το φάρμακο ejiao (Ετζιάο) στην Κίνα είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με την Δυναστεία των Αυτοκρατόρων, ενώ από το 2010 και μετά διαφημίζεται μαζικά στην κινεζική τηλεόραση βρίσκοντας ανταπόκριση από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις της χώρας…!!