Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Συνταγές: Καρδιτσιώτικη ♥ Παραδοσιακή μαγειρίτσα

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΕΓΝΗ

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό περίπου (συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιά-νεφρά) από αρνί ή κατσίκι, πλυμμένα καλά και κομμένα σε κομμάτια.
1 μικρό ποτήρι του κρασιού, λάδι ελιάς.
5-6 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε κομμάτια
1+1/2 κουτάλι σούπας ντοματοπολτό.
άνηθο μπόλικο ψιλοκομμένο
αλάτι - πιπέρι.
Λίγο σπανάκι ψιλοκομμένο - μία χούφτα περίπου.
1 μαρούλι το τρυφερό μόνο μέρος του - την καρδιά.
Λίγο μοσχοκάρυδο-προαιρετικά.

ΠΩΣ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ:
Σε μία κατσαρόλα με νερό, βράζουμε το κομμάτια του κρέατος, μέχρι να μαλακώσουν.
Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια,το σπανάκι και το μαρούλι, σε μικρά κομμάτια.Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά μια άλλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε για να απορροφηθεί
Τώρα προσθέτουμε τον τοματοπολτό,αραιωμένο με λίγο νερό,τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας.
***Μοσχοκάρυδο, αν μας αρέσει.
Σε λίγο ρίχνουμε και τα κρεατικά που έχουμε βράσει, ανακατεύουμε και προσέχουμε ώστε να μείνει λίγος ζωμός πριν την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ - Είναι έτοιμη για σερβίρισμα...


Μαγειρίτσα



Στο δείπνο της Αναστάσεως συνήθως σερβίρουμε για πρώτο πιάτο κάποιο είδος σούπας η οποία περιέχει κρέας. Υποτίθεται ότι είναι το πρώτο πιάτο με κρέας μετά από πολλές μέρες νηστείας. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του κάθε τόπου είναι και το είδος ή ο τρόπος μαγειρέματος της σούπας αυτής...

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος όπως και εμείς στην οικογένεια μας συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μαγειρίτσα, την παρασκευή της οποίας και σας παραθέτω:

Υλικά για 8 μερίδες
1 μαρούλι
συκωταριά 1,5 κιλό
5-6 κλαράκια άνηθο
2 –3 κρεμμυδάκια φρέσκα
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
7-8 ποτήρια νερό
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
αυγολέμονο
¾ του ποτηριού χυμό λεμονιού
5 αυγά

Εκτέλεση
Κόβουμε μικρά-μικρά κομματάκια την συκωταριά και το μαρούλι.
Βάζουμε μόνη της την συκωταριά με λίγο ξύδι και την αχνίζουμε και την κρατάμε στην άκρη με το ζουμάκι που έχει βγάλει. Σε άλλη κατσαρόλα και σε νερό που βράζει ρίχνουμε για 1-2 λεπτά το μαρούλι με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τον άνηθο - τα κρεμμυδάκια, το λάδι και προσθέτουμε την συκωταριά με ότι ζουμάκι έχει, ρίχνουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε περίπου μια ώρα. Δοκιμάζουμε και άμα είναι βρασμένα τα συκωτάκια, ρίχνουμε το μαρούλι και το ρύζι, εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 15-20 λεπτά (μέχρι να γίνει το ρύζι). Αποσύρουμε από την φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και στην συνέχεια ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους, χτυπάμε λίγο ακόμη, ρίχνουμε το λεμόνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέτουμε 2 κουτάλες ζουμί από την κατσαρόλα Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ απαλά με την κουτάλα για να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοκομμένο πιπεράκι.
Καλοφάγωτη !!!!!

ΠΗΓΗ:
http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_09.html

http://magirevoparadosiaka.blogspot.gr/