Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Καρδίτσα:Αναζητώντας τον... Ηρακλή

Η ακρόπολη του Κιερίου - τμήμα τείχους στη ΝΔ πλευρά
Η ακρόπολη του Κιερίου - τμήμα τείχους στη ΝΔ πλευρά
Εκτός από τον Ασκληπιό και ο ήρωας Ηρακλής φαίνεται πως λατρευόταν στο Κιέριο, τη σημαντικότερη πόλη της αρχαίας Θεσσαλιώτιδος, στην περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας.
Επιγραφικά στοιχεία οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα για τη λατρεία του Ηρακλή και οι έρευνες τώρα στρέφονται στην ανεύρεση του ιερού του. Ηδη έχει ανασκαφεί το ιερό του Ασκληπιού, που χρονολογείται στον 4ο με 3ο π.Χ. αιώνα, ενώ όπως προκύπτει κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα ανακαινίστηκε.
«Κατά την ανασκαφική έρευνα εντοπίστηκαν πλήθος αρχιτεκτονικών καταλοίπων, σπαράγματα επιγραφών και μαρμάρινα αγαλματίδια, που αποδίδονται στις θεότητες του Ασκληπιού, της Αρτεμης, της Αφροδίτης, αλλά και σε άρκτους, δηλαδή μικρά παιδιά», δήλωσε στο «Εθνος» ο διευθυντής της ΛΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Δυτικής Θεσσαλίας), Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης. Πέρα από τις πιο πάνω θεότητες και την Αθηνά Ιτωνία, στην πόλη λάτρευαν και τον Ποσειδώνα Κουέριο, του οποίου το όνομα παραπέμπει στον ποταμό Κουάριο ή Κουράλιο και στη λατρεία του υγρού στοιχείου.
Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών από τους αρχαιολόγους, είναι ορατά τα τείχη της ακρόπολης του Κιερίου, που περιέτρεχε την κορυφή του λόφου Ογλάς.
ΠύργοςΣύμφωνα με τον κ. Χατζηαγγελάκη, στη ΒΑ πλευρά της ακρόπολης υπήρχε ισχυρός πύργος, ενώ μικρότεροι πύργοι αποκαλύφθηκαν στις νότιες και δυτικές πλευρές και στο εσωτερικό της ακρόπολης διατηρούνται λείψανα οικοδομημάτων.
Πήλινα σφονδύλια από τις ανασκαφές
Πήλινα σφονδύλια από τις ανασκαφές

Σε διάφορες θέσεις της ακρόπολης του Κιερίου έχουν εντοπιστεί τάφοι, στο σύνολό τους κιβωτιόσχημοι. Από τα κτερίσματά τους (τμήματα πήλινων αγγείων, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα, χάλκινα και αργυρά νομίσματα κ.ά.), αυτοί χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αιώνα έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ περιμετρικά του σύγχρονου χωριού, που φέρει την ονομασία Πύργος Κιερίου, έχουν εντοπιστεί ταφικοί τύμβοι πρωτογεωμετρικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Το Κιέριο ιδρύθηκε στα ιστορικά χρόνια, δυτικά της αριστερής όχθης του Σοφαδίτικου Ποταμού, στη θέση της ομηρικής Αρνης, για την οποία υπάρχουν επίσης αναφορές στον Ησίοδο, στον Θουκυδίδη και στον Στράβωνα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η Αρνη πήρε το όνομά της από την κόρη του μυθικού βασιλιά της περιοχής Αίολου, ενώ κατ άλλους σχετίζεται με πιθανή ομώνυμη πηγή νερού και συνδέεται με την παράσταση της νύμφης Αρνης στα χάλκινα νομίσματα του 4ου π.Χ. αιώνα στο Κιέριο.
Αργυρό νόμισμα των Αθηνών που βρέθηκε στην περιοχή και δείχνει το εύρος των συναλλαγών κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του Κιερίου
Αργυρό νόμισμα των Αθηνών που βρέθηκε στην περιοχή και δείχνει το εύρος των συναλλαγών κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής του Κιερίου
Η Αρνη άκμασε κατά τη Μέση και Υστερη εποχή του Χαλκού και στα ιστορικά χρόνια μετονομάστηκε σε Κιέριο. Στην κλασική εποχή το Κιέριο αναπτύχθηκε παρά πολύ οικονομικά και διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης-κράτους, ενώ στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα χαρακτηρίζεται πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και κόβονται τα πρώτα χάλκινα και αργυρά νομίσματα με την επιγραφή ΚΙΕΡΙΕΩΝ.
Ο σημαντικός και πρωταγωνιστικός ρόλος της πόλης του Κιερίου συνεχίζεται και κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ παύει να υπάρχει πιθανότατα μετά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Μαρία Ριτζαλέου 

ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/