Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

♡ ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μια Ξεχωριστή Μονάδα Με Πρόβατα Καραγκούνικης Φυλής


Το καραγκούνικο σε όλο του μεγαλείο!


Οι “φάρμες και αγροκτήματα” σήμερα φιλοξενούν τον Νέστορα Καψάλη από τους Γοργοβίτες Καρδίτσας. Ο Νέστορας ανήκει σε μια διαφορετική ομάδα αγροτών. Από μικρό παιδί μέσα στα πρόβατα θα περίμενε κανείς ότι σήμερα στα 42 του χρόνια θα έχει μια φοβερή μονάδα με πολλές εκατοντάδες πρόβατα, φυσικά με ξενικό όνομα. Στην συνέντευξη που μας έδωσε, μας εξήγησε ότι αντί να πάρει τον εύκολο δρόμο μιας ξένης φυλής, αυτός προτίμησε το δύσκολο που δεν είναι άλλος απ’ την βελτίωση του παλιού καλού καραγκούνικου πρόβατου. Με 120 μόνο πρόβατα, οι αποδόσεις της μονάδας τους είναι εφάμιλλες με μονάδες με πολλές εκατοντάδες ζώα. Κι όλα αυτά με μικρό κόστος και πολύ προσωπική εργασία.

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με την κτηνοτροφία;

Είμαι 42 χρονών σήμερα και από τα 23 μου ασχολιόμουν ερασιτεχνικά με την κτηνοτροφία γιατί παράλληλα έκανα κι άλλες δουλειές που εκείνα τα χρόνια είχαν περισσότερα λεφτά. Όπως οικοδομές, σερβιτόρος και άλλα. Τα τελευταία όμως 7 με 10 χρόνια ασχολούμαι εντατικά και αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.

Γιατί επέλεξες τα Καραγκούνικα και όχι ας πούμε Assaf ή Lacaune ή κάποια άλλη φυλή;


Η οικογένεια μου είχε πάντα ζώα και πάντα καραγκούνικα άλλα τα τελευταία 5 με δέκα χρόνια ασχολήθηκα εντατικά με την κτηνοτροφία και ειδικότερα με την βελτίωση της ελληνικής αυτής φυλής. Άκουγα τους συναδέλφους να επαινούν τις ξένες φυλές με τις φοβερές αποδόσεις και έλεγα πως δεν είναι δυνατόν αυτά να είναι ανώτερα από τι δικά μας και γι αυτό το έβαλα πείσμα για να τους αποδείξω ότι η ντόπια, Καραγκούνικη φυλή είναι ανώτερη από όλα τα άλλα. Αυτή τη στιγμή έχω φτάσει σε απόδοση τα 3 κιλά γάλα. Όλα αυτά τα έκανα σε συνεργασία πάντα με το κέντρο γενετικής βελτίωσης Καρδίτσας που με βοήθησε πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται στο να παράγουμε κριάρια απαλλαγμένα εντελώς από την τρομώδη νόσο. Η βελτίωση έγκειται (ακριβώς όπως κάνουν και οι συνάδελφοι με τις άλλες φυλες για παράδειγμα τα Χίου) στις τακτικές γαλακτομετρήσεις από το Κέντρο. To σημαντικότερο όμως είναι ότι τα πρόβατα αυτά δεν είναι πρόβατα του “σαλονιού” και θα τα δεις και έξω στο λιβάδι με τα κουδούνια τους, κάλλιστα όμως μπορούν ζήσουν και στον στάβλο με τις ίδιες και καλύτερες αποδόσεις.

Από που προμηθεύεσαι κριάρια;

Κριάρια προμηθεύομαι και από άλλα ελεγμένα κοπάδια άλλα στην προηγούμενη σεζόν κράτησα μια σειρά από τα δικά μου.

Παράγεις μόνος σου τις ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι κτλ.) ή τις αγοράζεις;


Τριφύλλια, κριθάρι και καλαμπόκι τα παράγω μόνος μου. Το μόνο που αγοράζω είναι συμπήκνωμα σε pellet (σόγια, ισορροπιστή, ιχνοστοιχεία κ.α) τα οποία αναμιγνύω με το καλαμπόκι και το κριθάρι που παράγω.

Με ποια γαλακτοκομική εταιρία συνεργάζεσαι;

Το γάλα τον διαθέτω στην εταιρεία ΟΜΗΡΟΣ στα Τρίκαλα, φέτος όμως ετοιμάζουμε ένα συνεταιρισμό με έδρα τον Παλαμά ο οποίος στα σχέδια του είναι να φτιάξει τυροκομείο ώστε να προωθήσει τα μεταποιημένα προϊόντα στο εξωτερικό. Μικρές ποσότητες στην αρχή και αργότερα θα αυξηθεί και η παραγωγή. Ο συνεταιρισμός αυτός έχει σκοπό να παράγει φέτα Π.Γ.Ε., με ονομασία Καραγκούνικη.

Όσον αφορά την τιμολογιακή τιμή της εταιρίας είσαι ευχαριστημένος;

Είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από την εταιρία αυτή αλλά έχουμε ως σκοπό να δώσουμε το γάλα στο συνεταιρισμό τον οποίο αναφέραμε ο οποίος θα ξεκινήσει την αγορά με 1,05€.

Τα αρσενικά αρνιά τα πουλάς για αναπαραγωγή;


Πουλάω και για αναπαραγωγή αλλά όταν δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος αναγκαστικά τα δίνω και για σφάξιμο.

Αντιμετώπισες κάποιο μεγάλο πρόβλημα όταν ξεκίνησες την εντατική εκτροφή;

Στην αρχή απογοητευτικά γιατί τα πρόβατα “έπιαναν” μόλις ένα κιλό αλλά δεν το έβαλα κάτω και είπα δεν γίνεται να έρχονται οι “λακονάδες” και να μας λένε 3 κιλά και, το ίδιο θα κάνω και εγώ. Δόξα το Θεό αυτή τη στιγμή βρίσκομαι πάνω από δύο κιλά με την κορυφή στα τρία. Συγκεκριμένα σήμερα που έγινε και η γαλακτομέτρηση και παρίστατο και ο διευθυντής το Κέντρου Γενετικής βελτίωσης, τέσσερις προβατίνες έφτασαν τα 3,8 κιλά.

Τα άμεσα σχέδια σου για το μέλλον.


Επειδή είμαι μόνος μου, τα σχέδια μου είναι να τα φτάσω το πολύ μέχρι 140 ζωα γιατί μετά χάνεται ο έλεγχος κατά την γνώμη μου, και θα χρειάζεται προσωπικό φυσικά και με αύξηση των εξόδων. Εγώ αυτή τη στιγμή με ένα 12αρι αρμεκτήριο μπορώ και τα κουμαντάρω μόνος μου.

Τι θα συμβούλευες κάποιον νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία;

Η συμβουλή μου είναι ότι αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τα ζώα, να διαθέτει ένα κεφάλαιο για να μπορέσει να ζήσει τα πρώτα δύο χρόνια γιατί για να ξεκινήσει κανείς ιδίως αν δεν ξέρει την δουλειά δεν θα μπορέσει να βγάλει τα έξοδα ούτως ώστε να μπορέσει να ζήσει και αυτός αξιοπρεπώς. Γιατί τα ζώα δεν παράγουν συνέχεια, έχουν και ξηρά περίοδο που και σ’ αυτή χρειάζεται τάισμα γιατί για να παράγεις συνέχεια πρέπει να έχεις μεγάλο αριθμό και να τα έχεις μισά μισά για να έχεις παραγωγή όλο το χρόνο. AG


Επιμέλεια: Γιώργος Σταύρου

ΠΗΓΗ:http://www.agrotes.eu/