Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Εκδήλωση τιμής στο Νέο Φάληρο Αττικής για τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη {Κυριακή, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 - ώρα 11.30' π.μ.}

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων κι ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» σας προσκαλούν την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 και ώρα 11.30’ π.μ. στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση που συνδιοργανώνουν στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγου, Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο Αττικής (πλησίον Γηπέδου «Καραϊσκάκης») (Η γενέτειρά του είναι το χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας).
Θα χοροστατήσει ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς & Φαλήρου, κ.κ. Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.κ. Νήφων.
Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Ανδρός και Ήρωα της Επανάστασης του 1821 θα μιλήσει ο Αντιστράτηγος ε.α.-Γεν. Γραμματέας Δήμου Πεντέλης, κ. Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας, ενώ θα πραγματοποιηθεί, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων των φορέων.
Θα αποδώσει τις δέουσες τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς.
Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα είναι πολύ σημαντική για τον τιμώμενο συμπατριώτη μας και τους διοργανωτές Συλλόγους μας.
Με εκτίμηση,
Για τον Σύλλογο των Για τον Σύλλογο των Απανταχού
Απανταχού Καρδιτσιωτών Μαυρομματιανών Καρδίτσας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Κων/νος Κουσαής Θωμάς Ζούμπος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών
- Απόστολος Κοτοπούλης {Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – τηλ. 210.2615630 & 6982.562774}
- Θωμαϊς Τσίπρα {Γενική Γραμματέας Δ.Σ. – τηλ. 210.8643708 & 6942.580464}
Γραφεία Συλλόγου: οδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ {Πλατεία Κάνιγγος – 2ος όροφος}
Τηλέφωνα: 210.3301370 – 210.8254304 – 6976.704654
Φαξ: 210.8254305
Site: www.karditsiwtes.gr
E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com
Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ

Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης»
- Θωμάς Ζούμπος {Πρόεδρος Δ.Σ.}
Γραφεία: οδός Ευριπίδου 9, ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα: 210.3239984 - 6944.804477
Φαξ: 210.3239984
E-mail: Thomas_Zoumbos@yahoo.gr


Σημ.: 1. Όποιος φορέας ή σωματείο επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο με τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, καθώς, επίσης, επιθυμεί να αποστείλει τιμητικό χορευτικό άγημα, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει με έναν εκ των παραπάνω εκπροσώπων των Συλλόγων μας έως και την Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017.
2. Το Μνημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση βρίσκεται ακριβώς έξω από τον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) «Νέο Φάληρο» και δίπλα ακριβώς από το Γήπεδο «Καραϊσκάκης».Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1782, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, σε μια σπηλιά («Σπηλιά του Καραϊσκάκη») πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη).
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαυρομμάτι (το σπίτι του ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο) μέχρι 15 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται από τον Αλή Πασά και μεταφέρεται στα Ιωάννινα, όπου κατατάχθηκε σαν σωματοφύλακας του ιδίου του Αλή Πασά. Μετά από λίγα χρόνια φεύγει από τα Ιωάννινα και κατατάσσεται στο κλέφτικο σώμα του περίφημου Κατσαντώνη, όπου διέπρεψε για την τόλμη του και αναδείχθηκε σε πρωτοπαλίκαρό του.
Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε στα Γιάννενα, ο Καραϊσκάκης που είχε ξαναπιαστεί πάλι από τον τύραννο, με ένα τέχνασμα κατάφερε κι έβγαλε από την πολιορκούμενη πόλη, τη γυναίκα του Γκόλφω και τις δύο κόρες του, Πηνελόπη και Ελένη.
Το 1821 με απόφαση της κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης ανατέθηκε στον ίδιο και σε άλλους οπλαρχηγούς η Διοίκηση της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στα Τζουμέρκα πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έφοδο κατά των Τούρκων.
Τον Ιανουάριο του 1823 ο Καραϊσκάκης έγινε καπετάνιος όλων των Αγράφων με δύναμη περίπου 1000 ανδρών τρέποντας σε φυγή τους Τούρκους στον Αγ. Βλάση της Ευρυτανίας φονεύοντας 200 από αυτούς. Τον επόμενο χρόνο ο Καραϊσκάκης στέλνει σώμα 300 ανδρών του στον αδελφικό του φίλο Μάρκο Μπότσαρη και αυτός εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό.
Ο Καραϊσκάκης διακρίνεται στις μάχες του 1824 κατά του Δερβίς Πασά και βοήθησε τα μέγιστα, αν και άρρωστος βαριά, το πολιορκούμενο Μεσολόγγι, σημειώνοντας αρκετές και σπουδαίες νίκες κατά των πολιορκητών. Από εκεί ξαναπηγαίνει στα αγαπημένα του Άγραφα και διεξάγει νέες μεγάλες νίκες.
Στη συνέχεια οδηγεί τους άνδρες του στο Ναύπλιο και ερχόμενος σε συμφωνία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ζήτησε από την Κυβέρνηση ικανό στράτευμα για να επιτεθεί στο στρατό του Κιουταχή. Ο Πρόεδρος Ανδρ. Ζαϊμης αναγόρευσε τότε τον Καραϊσκάκη Αρχιστράτηγο του Ελληνικού τακτικού στρατού και Γενικό Αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας, δίνοντάς του συγχρόνως τα μέσα που χρειαζόταν.
Το 1826 ο Καραϊσκάκης φεύγει από το Ναύπλιο στην Ελευσίνα συγκροτώντας τον μεγαλύτερο για την εποχή τακτικό στρατό με 3500 άνδρες. Πραγματοποιεί διάφορες μάχες κατά του τρομερού Κιουταχή, ενώ μετά από λίγους μήνες βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η κατά μέτωπο νικηφόρα επίθεση, αποφάσισε να απελευθερώσει πρώτα τη Στερεά Ελλάδα και να επιστρέψει αργότερα για τη μεγάλη μάχη απελευθέρωσης της Αθήνας. Στο Δίστομο κατατρόπωσε ένα Τούρκικο απόσπασμα, στην Αράχωβα διέλυσε τον στρατό των Μουσταφά Μπέη και Μεχμέτ Πασά σκοτώνοντας 2000 Τούρκους.
Τον Ιανουάριο του 1827 μετά την ολοκληρωτική απελευθέρωση όλης της Στερεάς Ελλάδας, επιστρέφει στη Σαλαμίνα για το τελειωτικό χτύπημα στον Κιουταχή και την απελευθέρωση της Αθήνας. Στις 22 Απριλίου 1827 όμως, σε μία μικροσυμπλοκή με τους Τούρκους τραυματίζεται και το πρωί της 23ης Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και της εορτής του άφησε την τελευταία του πνοή στο Φάληρο.
Με δική του εντολή μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στη Σαλαμίνα, στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στις 22 Απριλίου του 1835 παρουσία του τότε Βασιλέως Όθωνα έγινε η ανακομιδή και η μεταφορά των λειψάνων του από την Σαλαμίνα στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονται έως και σήμερα, δίπλα από το Γήπεδο του Ολυμπιακού που φέρει το όνομά του.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Απανταχού Καρδιτσιώτες τιμούμε κάθε χρόνο την μνήμη του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του στο Νέο Φάληρο Αττικής.
Βιογραφικό σημείωμα Κων/νου - Πολυχρόνη Τίγκα,
Αντιστρατήγου ε.α.-Γενικού Γραμματέα Δήμου Πεντέλης,
ομιλητή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

Γεννήθηκε στη Λάρισα κι έχει καταγωγή από την Πορτή Μουζακίου Καρδίτσας, είναι παντρεμένος με τη Διακοσμήτρια Ιωάννα Τίγκα και έχει ένα γιο 35 ετών, το Μάριο, Κλινικό Ψυχολόγο.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.
Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις του Στρατού μας και ανήλθε ολόκληρη την ιεραρχία, αποστρατευθείς με το βαθμό του Αντιστρατήγου.
Πτυχιούχος του Νομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πτυχιούχος της Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Πιστοποιημένος καθηγητής του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Σπουδών για θεωρητική και πρακτική διδασκαλία σε:
α. Διευθυντές Μονάδων Μεγάλων Επιχειρήσεων.
β. Διευθυντές Προσωπικού και Εργασιακών Σχέσεων.
γ. Στατιστικολόγους και Οικονομολόγους.
Διετέλεσε Αν. Καθηγητής Ηγεσίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε).
Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στον Τομέα του Δημοσίου Management.
Μετά την αποστρατεία του και για τρία χρόνια εργάσθηκε ως Εμπορικός Διευθυντής σε μεγάλη Πολυεθνική Εταιρεία.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Παπάγου και Βορείων Προαστίων.
Είναι Πρόεδρος της Ενώσεως Επιστημόνων Χολαργού-Παπάγου.
Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Προστασίας Αναπήρων παιδιών και ΑΜεΑ..
Διετέλεσε μέλος των Δ.Σ. των Ολυμπιακών Αερογραμμών(Ο/Α) και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ).
Είναι μέλος της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης.
Είναι μέλος του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών.
Είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού

 Από το Νοέμβριο του 2014 έως σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πεντέλης.