Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στριφτό και Θεσσαλία πάνε μαζί ♥ Η πιο τραγανή αγαπημένη τυρόπιτα!

Υλικά

για τη ζύμη

800 γραμμάρια αλεύρι
1 φλιτζ. του τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 αυγό (προαιρετικά)
νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μέτρια (ούτε πολύ μαλακή , ούτε πολύ σκληρή).


για τη γέμιση
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο ή Βιτάμ, ή βούτυρο λιωμένο
400 – 500 γραμμ. τυρί φέτα (τριμμένη με το χέρι).

Εκτέλεση


Βάζουμε σ’ ένα μπολ τα 800 γραμμάρια αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη το λάδι και λίγο -λίγο το νερό. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει η ζύμη όπως τη θέλουμε (μέτρια). Τη χωρίζουμε σε 8 ή 10 μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.


Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης, την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και την ανοίγουμε με τα δάχτυλα να απλωθεί. Τη λαδώνουμε και ρίχνουμε από πάνω τυρί τριμμένο με τα χέρια. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το τελευταίο μπαλάκι, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο.


Στη συνέχεια πιάνουμε χιαστί τις 4 άκρες, τις ενώνουμε στο κέντρο (σαν να κλείνουμε φάκελο κι από τις τέσσερις μεριές) κι έπειτα κρατάμε τη ζύμη και τη στρίβουμε (σαν να στίζουμε μια βρεγμένη πετσέτα) . Μετά την ανοίγουμε πάλι στο λαδωμένο ταψί σπρώχνοντας με τις άκρες των δαχτύλων προς τα έξω μέχρι να καλύψει όλο το ταψί. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι η βούτυρο και από πάνω λίγο τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε το στριφτό στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 έως 50 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μας ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα (να γίνει τραγανό). Όπως είναι ζεστό από το φούρνο, το κόβουμε με τα χέρια και τα τραγανά φύλλα χωρίζουν. Η εικόνα είναι λαχταριστή και η γεύση είναι μαγική!!! Τρώγεται και κρύα.