Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τα οφέλη της άθλησης στην παραλία. Τι πρέπει να προσέξετε όταν γυμνάζεστε τρέχοντας στην άμμο


του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D, medlabnews.gr

Τους καλοκαιρινούς μήνες μαζί με τα μπάνια μας τη θάλασσα και τις βόλτες στην παραλία μπαίνουμε στον πειρασμό να τρέξουμε, στις αμμουδερές παραλίες. Αυτός φαντάζει και ο ιδανικός τρόπος να κρατηθούμε σε φόρμα και ίσως να κάνουμε και μερικές πιο σκληρές προπονήσεις στην άμμο. Όμως αυτό μπορεί και να μην είναι τόσο καλή ιδέα.



Για πολλούς, και συνήθως όχι και τόσο έμπειρους δρομείς, λίγα χιλιόμετρα στην παραλία ισοδυναμούν με την διατήρηση της σιλουέτας όμως αυτού του τύπου η άσκηση μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίπονη για τα γόνατα και τους αστραγάλους. Το τρέξιμο είναι σπουδαία άσκηση αλλά είναι πολύ σημαντικό στο που τρέχεις. Το τρέξιμο στην παραλία θέλει μεγάλη προσοχή αφού οι πιθανότητες τραυματισμού εκεί είναι μεγαλύτερες. Το πρόβλημα τελικά εστιάζεται στην ίδια την άμμο η οποία είναι αρκετά ανώμαλη σαν έδαφος, σε άλλα σημεία μαλακή, αλλού σκληρή και τελικά πολύ δύσκολη στην προσαρμογή του πέλματος στο τρέξιμο σε αυτή την επιφάνεια.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως οι παραλίες σε γενικές γραμμές, παρουσιάζουν κλίση προς τη μια μεριά. Έτσι όταν τρέχουμε προς μια κατεύθυνση είναι επακόλουθο η μια μεριά του σώματος μας, αυτή προς τη μεριά της θάλασσας, να καταπονείται πολύ περισσότερο ενώ η άλλη να γυμνάζεται λιγότερο. Όπως και να έχει πάντως υπάρχει σημαντική αλλαγή στη θέση και το στυλ της άσκησης κάτι που επιφέρει διαφορετικές καταπονήσεις από αυτές που έχει συνηθίσει ο οργανισμός και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τραυματισμούς. Από αυτή την καταπόνηση συνήθως προκαλούνται φλεγμονές στους μύες και στους τένοντες και ειδικά στις περιοχές του γαστροκνημίου και των γονάτων. Φυσικά συχνές είναι και οι περιπτώσεις διαστρεμμάτων, συνήθως στον αστράγαλο.

Καλό είναι να αποφεύγεται το τρέξιμο με γυμνά πόδια. Αν και δεν είναι αποδεδειγμένο πως είναι καλύτερο προτείνεται να χρησιμοποιούνται αθλητικά παπούτσια και κατά το τρέξιμο στην παραλία παρά τα γεγονός ότι μπορεί να είναι λιγότερο άνετα. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα προστατευτείτε και από πιθανά αντικείμενα που εάν τα πατήσετε σίγουρα θα επιφέρουν τραυματισμό όπως γυαλιά, πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Αν θέλετε να τρέξετε μερικά χιλιόμετρα στην παραλία υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς:
- Κάντε λιγότερα χιλιόμετρα
- Προσπαθήστε να βρείτε μια παραλία χωρίς κλίση για να τρέξετε
- Βάλτε μια μέρα ρεπό μετά το τρέξιμο στην άμμο.
- Επιμείνετε περισσότερες διατάσεις πριν και μετά την άσκηση.

Ολοκληρώνοντας πρέπει να γίνει και μια ιδιαίτερη αναφορά στους «αθλητές των διακοπών». Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω καιρού είτε απλώς λόγω μειωμένης διάθεσης δεν γυμνάζονται το χειμώνα και στις λίγες μέρες των καλοκαιρινών τους διακοπών επιδιώκουν να αναπληρώνουν τον χαμένο αθλητικά χρόνο. Αυτή η κατηγορία αθλούμενων φυσικά είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι σε τραυματισμούς κάθε είδους και ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις άθλησης με μεγάλες καταπονήσεις όπως το τρέξιμο στην άμμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται αυτοσυγκράτηση, σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων και γενικά μεγάλη προσοχή στον όγκο των χιλιομέτρων.
Καύση θερμίδων: 200- 350 kcal την ώρα, ανάλογα την ταχύτητα και το ρυθμό.
Ποια σημεία του σώματος γυμνάζει: Αυτή η άσκηση είναι αερόβια και δε στοχεύει τόσο στη μυϊκή ενδυνάμωση. Ενισχύει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και βοηθάει στην καύση λίπους.


Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2013/06/blog-post_24.html#ixzz4nIVUnxw6