Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σπηλιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά |
Η ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ημέρα πένθους αλλά γιορτή χαράς και αγαλίασης για το σμίξιμο της Μητέρας με τον αγαπημένο της Υιο, την άνθηση της φύσης, την πλημμύρα των συναισθημάτων και την επιστροφή των ανθρώπων στην γενέθλια γη τους.
Χιλιάδες πιστών συρρέουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν την εικόνα και να παρακαλέσουν για τη βοήθειά της. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στη Θεοτόκο, υποδέχονται υπέρλαμπρα τους επισκέπτες του 15αύγουστου.
Τα μοναστήρια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχουν στολιστεί και περιμένουν τους πιστούς, ενώ οι παραδόσεις μπλέκονται περίτεχνα με την θρησκευτική ιεροτελεστεία για να προσφέρουν στους πιστούς της Ελλάδας μια υπέροχη εμπειρία σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.
Ας δούμε ποια είναι αυτά τα μοναστήρια στο Ν. Καρδίτσας…
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής στα Άγραφα
Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, βόρεια της πανέμορφης λίμνης Πλαστήρα στο νομό Καρδίτσας, αποτελεί ένα σπουδαίο μεταβυζαντινό μνημείο της ορθόδοξης κληρονομιάς και εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.
Βρίσκεται κτισμένη εδώ και 480 χρόνια σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά των Αγράφων σε υψόμετρο 1.400μ, σε απόσταση δύο χιλιόμετρων βόρεια του γραφικού χωριού Καρύτσα Καρδίτσας, με υπέροχη θέα στη λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα και τον θεσσαλικό κάμπο.
Μεγάλη ήταν η αίγλη της μονής Πελεκητής κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Αναγνωρίσθηκε ως Σταυροπηγιακή Μονή το 1606 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ραφαήλ Β΄. Μέσα στη μονή με τα λαξευμένα κελιά στους βράχους, όπου οι ζούσαν μοναχοί, λειτούργησε και κρυφό σχολείο.
Την επωνυμία «Πελεκητή» η Ιερά Μονή την οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση πελεκίσθηκε με ξύλινα εργαλεία, μετά από υπόδειξη της Υπεραγίας Θεοτόκου στους τεχνίτες της. Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι ο πρωτομάστορας έπεσε από την στέγη του μοναστηριού στη χαράδρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό, αλλά τελικά βρέθηκε χωρίς να πάθει το παραμικρό, μετά από τη σωτήρια επέμβαση της Παναγίας της «Πελεκητής».
Η ίδρυση της μονής άρχισε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον μοναχό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από τον Οσιομάρτυρα Δαμιανό (εορτή 14 Φεβρουαρίου), ο οποίος ασκήτεψε 15 χρόνια στη μονή και μαρτύρησε στη Λάρισα το 1568 (είναι και ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς Λάρισας, στον Κίσσαβο). Το μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς, το ναό της Αναλήψεως του Χριστού και το ναό της Παναγίας Φανερωμένης, που είναι και το Καθολικό της μονής, όπου ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής δυστυχώς εκλάπη και αναζητείται για να επιστραφεί στη φυσική της θέση. Το μοναστήρι διακοσμήθηκε επίσης, με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα.
Το μοναστήρι για το φυσικό του κάλλος, την περίτεχνη κατασκευή του και την ένδοξη ιστορία του, έχει ανακηρυχθεί ως «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο», διαθέτει «Βραβείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας» και πρόσφατα εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΕΟΤ για την προστασία του.
Πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στις μέρες μας δεν είναι μόνιμα επανδρωμένη, ωστόσο διαθέτει έναν μοναχό.
Συγκεντρώνει αρκετούς προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και απέχει 50 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.
Είναι επισκέψιμη τις εξής μέρες:
Τρίτη – Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή
ώρες: 10:30 – 18:00
Τηλέφωνο: 24410 94747
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας στα Άγραφα
Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά της Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.
Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ.
Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος (υπολογίζεται στα 1604). Ο μεγάλος ναός (Καθολικό) της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτισθεί το 1736 και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν, μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, τη θαυματουργή εικόνα.
Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή Σπηλιάς.
Στη μονή υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ιερά λείψανα των παρακάτω Αγίων:
Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
Αγίου Χαραλάμπους
Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας
Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά
Αγίου Αποστόλου Φιλίππου
Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου & Βαρνάβα
Αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις
Αγίου Παντελεήμονος
Αγίου Ραφαήλ Λέσβου
Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου
Αγίου Δημητρίου Μυροβλήτου
Αγίου Λαζάρου τετραημέρου
Αγίας Μαρίνης
Αγίου Απoστόλου Ιακώβου Αδελφοθέου
Αγίου Βασιλείου Μεγάλου
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου
Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πρωτοκλήτου και
Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυών.
Εκεί σήμερα (από το 2004) διαμένει αδελφότητα μοναχών, η οποία αγωνίζεται με ζήλο για την επάνδρωση και την ανακαίνισή της, βοηθούμενη από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Εορτάζει στις θεομητορικές εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής.
Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, αν και ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος. Πάντως, η ομορφιά του τοπίου των Αγράφων αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Τηλ.: 24450-31739 , e-mail: info@monispilias.gr
Η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας
Η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ομώνυμου χωριού και αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.
Το αγιορείτικου τύπου Καθολικό της Ιεράς Μονής έχει δυο παρεκκλήσια. Σε πρόσφατη αναπαλαίωση της συντηρήθηκαν οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του ναού και των παρεκκλησιών και έγινε διαμόρφωση της δυτικής πτέρυγας των κελιών σε ξενώνα.
Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή είχε μεγάλη φήμη και πλούτο, ακόμη και μετόχι στη Μόσχα. Την εποχή εκείνη αριθμούσε περισσότερους από 50 μοναχούς. Δυστυχώς όμως, επειδή παρέμενε κλειστή για πολλά χρόνια, εκλάπη όλος ο πλούτος της.
Στο χώρο της, εκτός από κρυφό σχολείο, λειτουργούσε επίσης νοσοκομείο για τους απόρους των γειτονικών χωριών, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνος υπήρξε στη μονή η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων, που διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη. Κατά την Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορμητήριο εθνικών αγώνων και κινημάτων, με αποτέλεσμα να υποστεί από τους Τούρκους σημαντικές καταστροφές.
Το 1927 επανιδρύθηκε από το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ, ενώ μέχρι τότε υπήρξε μετόχι της Ιεράς Μονής Κορώνης.
Τιμάται στην εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και του Αγίου Βασιλείου Αγκύρας, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη μονή. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο, στις 15 Αυγούστου και στις 22 Μαρτίου.
Σήμερα η γυναικεία μοναστική αδελφότητα αποτελείται από 6 μοναχές.
Τηλ. μονής : 2443071206
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πέτρας στο Καταφύγι Καρδίτσας
Βορειοδυτικά της κοινότητας Καταφυγίου Καρδίτσας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το δρόμο που οδηγεί από το χωριό Καταφύγι (ή Καταφύγιο) προς τη λίμνη Πλαστήρα, ο επισκέπτης συναντά την ιστορική και όμορφη Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Κτισμένη στις παρυφές των Αγράφων, έλαβε την επωνυμία της από το βράχο στο επίπεδο του οποίου βρίσκεται. Βορειοανατολικά του βράχου υπάρχει μία μεγάλη φυσική σπηλιά. Εκεί κατά την παράδοση βοσκοί της περιοχής βρήκαν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.
Στο μέρος αυτό, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, χτίστηκε το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Πέτρας. Η χρονολογία κτίσεως της μονής θεωρείται η περίοδος 1550-1600.
Το Καθολικό, το μοναδικό κτίριο που διασώζεται από το αρχικό μοναστήρι, είναι περικαλλής ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανήκει στον τετρακίονο τύπο, με πλευρικούς χορούς και νάρθηκα στη δυτική πλευρά, με ωραίες τοιχογραφίες. Στον νάρθηκα υπάρχει το παρεκκλήσιο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Λόγω του σπουδαίου Καθολικού, από αρχιτεκτονικής άποψης, η μονή της Πέτρας ονομάζεται και «Παρθενώνας των Αγράφων».
Κατά την τουρκοκρατία η μονή είχε σημαντική εθνική συμβολή. Στο χώρο της λειτουργούσε βιβλιοθήκη και κρυφό σχολείο και φιλοξενήθηκαν μεγάλοι αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821. Ο Γ. Καραϊσκάκης, «καπετάνιος των Αγράφων» από το 1822 έρχεται με τα παλληκάρια του στη μονή, όπου φιλοξενείται και περνάει το Πάσχα του 1823 μαζί με τους μοναχούς. Επίσης, την Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας επισκέφθηκε και θαύμασε οΆγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στα μέσα της δεύτερης περιοδείας του.
Το 1909 η Ιερά Μονή Πέτρας συγχωνεύεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης, από την οποία αποσπάται το 1925. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 20ου αι., η μονή ερημώθηκε για μικρό διάστημα και επαναλειτούργησε στη δεκαετία 1920-1930, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ. Το 1967 χαρακτηρίσθηκε«Ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, καθώς επίσης και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Ιερά Μονή Πέτρας Καταφυγίου ερημώθηκε πάλι τη δεκαετία του ’80, για να ανασυσταθεί ξανά το 2004. Στο μοναστήρι σήμερα εγκαταβιώνει πολυάριθμη και πολυεθνική μοναστική αδελφότητα (με 30 και πλέον μοναχούς), που έχει αναλάβει την ανακαίνιση της μονής, υπό την ηγουμενία του Αρχιμανδρίτου Διονυσίου.
Η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ., κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα και απέχει 20 χλμ. από την Καρδίτσα.
Τηλ.: (+30) 6978118604
ΠΗΓΕΣ:
Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά της Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.
Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ.
Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος (υπολογίζεται στα 1604). Ο μεγάλος ναός (Καθολικό) της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτισθεί το 1736 και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν, μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, τη θαυματουργή εικόνα.
Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή Σπηλιάς, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή Σπηλιάς.
Στη μονή υπάρχουν, μεταξύ άλλων, ιερά λείψανα των παρακάτω Αγίων:
Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως
Αγίου Χαραλάμπους
Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας
Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά
Αγίου Αποστόλου Φιλίππου
Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου & Βαρνάβα
Αγίου Γεωργίου εν Ιωαννίνοις
Αγίου Παντελεήμονος
Αγίου Ραφαήλ Λέσβου
Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου
Αγίου Δημητρίου Μυροβλήτου
Αγίου Λαζάρου τετραημέρου
Αγίας Μαρίνης
Αγίου Απoστόλου Ιακώβου Αδελφοθέου
Αγίου Βασιλείου Μεγάλου
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου
Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πρωτοκλήτου και
Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λυών.
Εκεί σήμερα (από το 2004) διαμένει αδελφότητα μοναχών, η οποία αγωνίζεται με ζήλο για την επάνδρωση και την ανακαίνισή της, βοηθούμενη από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος. Εορτάζει στις θεομητορικές εορτές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Ζωοδόχου Πηγής.
Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο, αν και ο δρόμος είναι σχετικά δύσβατος. Πάντως, η ομορφιά του τοπίου των Αγράφων αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Τηλ.: 24450-31739 , e-mail: info@monispilias.gr
Η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας
Η Ιερά Μονή της Παναγίας στη Ρεντίνα Καρδίτσας βρίσκεται επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ομώνυμου χωριού και αποτελεί σπουδαίο θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.
Το αγιορείτικου τύπου Καθολικό της Ιεράς Μονής έχει δυο παρεκκλήσια. Σε πρόσφατη αναπαλαίωση της συντηρήθηκαν οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του ναού και των παρεκκλησιών και έγινε διαμόρφωση της δυτικής πτέρυγας των κελιών σε ξενώνα.
Κατά την Τουρκοκρατία, η μονή είχε μεγάλη φήμη και πλούτο, ακόμη και μετόχι στη Μόσχα. Την εποχή εκείνη αριθμούσε περισσότερους από 50 μοναχούς. Δυστυχώς όμως, επειδή παρέμενε κλειστή για πολλά χρόνια, εκλάπη όλος ο πλούτος της.
Στο χώρο της, εκτός από κρυφό σχολείο, λειτουργούσε επίσης νοσοκομείο για τους απόρους των γειτονικών χωριών, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνος υπήρξε στη μονή η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων, που διατηρούσε σημαντική βιβλιοθήκη. Κατά την Επανάσταση του 1821 υπήρξε ορμητήριο εθνικών αγώνων και κινημάτων, με αποτέλεσμα να υποστεί από τους Τούρκους σημαντικές καταστροφές.
Το 1927 επανιδρύθηκε από το Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ, ενώ μέχρι τότε υπήρξε μετόχι της Ιεράς Μονής Κορώνης.
Τιμάται στην εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και του Αγίου Βασιλείου Αγκύρας, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη μονή. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο, στις 15 Αυγούστου και στις 22 Μαρτίου.
Σήμερα η γυναικεία μοναστική αδελφότητα αποτελείται από 6 μοναχές.
Τηλ. μονής : 2443071206
Η εφέστια Εικόνα της Μονής, η Παναγία της "Πέτρας". φωτογραφία: www.nyxthimeron.com |
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πέτρας στο Καταφύγι Καρδίτσας
Βορειοδυτικά της κοινότητας Καταφυγίου Καρδίτσας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το δρόμο που οδηγεί από το χωριό Καταφύγι (ή Καταφύγιο) προς τη λίμνη Πλαστήρα, ο επισκέπτης συναντά την ιστορική και όμορφη Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Κτισμένη στις παρυφές των Αγράφων, έλαβε την επωνυμία της από το βράχο στο επίπεδο του οποίου βρίσκεται. Βορειοανατολικά του βράχου υπάρχει μία μεγάλη φυσική σπηλιά. Εκεί κατά την παράδοση βοσκοί της περιοχής βρήκαν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.
Στο μέρος αυτό, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, χτίστηκε το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Πέτρας. Η χρονολογία κτίσεως της μονής θεωρείται η περίοδος 1550-1600.
Το Καθολικό, το μοναδικό κτίριο που διασώζεται από το αρχικό μοναστήρι, είναι περικαλλής ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ανήκει στον τετρακίονο τύπο, με πλευρικούς χορούς και νάρθηκα στη δυτική πλευρά, με ωραίες τοιχογραφίες. Στον νάρθηκα υπάρχει το παρεκκλήσιο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Λόγω του σπουδαίου Καθολικού, από αρχιτεκτονικής άποψης, η μονή της Πέτρας ονομάζεται και «Παρθενώνας των Αγράφων».
Κατά την τουρκοκρατία η μονή είχε σημαντική εθνική συμβολή. Στο χώρο της λειτουργούσε βιβλιοθήκη και κρυφό σχολείο και φιλοξενήθηκαν μεγάλοι αγωνιστές της Επαναστάσεως του 1821. Ο Γ. Καραϊσκάκης, «καπετάνιος των Αγράφων» από το 1822 έρχεται με τα παλληκάρια του στη μονή, όπου φιλοξενείται και περνάει το Πάσχα του 1823 μαζί με τους μοναχούς. Επίσης, την Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας επισκέφθηκε και θαύμασε οΆγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στα μέσα της δεύτερης περιοδείας του.
Το 1909 η Ιερά Μονή Πέτρας συγχωνεύεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης, από την οποία αποσπάται το 1925. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 20ου αι., η μονή ερημώθηκε για μικρό διάστημα και επαναλειτούργησε στη δεκαετία 1920-1930, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ. Το 1967 χαρακτηρίσθηκε«Ιστορικό διατηρητέο μνημείο».
Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, καθώς επίσης και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Ιερά Μονή Πέτρας Καταφυγίου ερημώθηκε πάλι τη δεκαετία του ’80, για να ανασυσταθεί ξανά το 2004. Στο μοναστήρι σήμερα εγκαταβιώνει πολυάριθμη και πολυεθνική μοναστική αδελφότητα (με 30 και πλέον μοναχούς), που έχει αναλάβει την ανακαίνιση της μονής, υπό την ηγουμενία του Αρχιμανδρίτου Διονυσίου.
Η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μ., κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα και απέχει 20 χλμ. από την Καρδίτσα.
Τηλ.: (+30) 6978118604
ΠΗΓΕΣ: