Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Απόστολος Καραβίδας: Ο πρώτος από το νομό Καρδίτσας πεσόντας στον πόλεμο του 1940

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε μετά από 78 χρόνια την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, για τους πεσόντες μαχητές του 1940-41 στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε παρουσία των συγγενών των πεσόντων, στην θέση Αγία Παρασκευή Οξυάς.
Στην φωτογραφία τα δισέγγονα του Ήρωα Απόστολου Καραβίδα, Στέργιος και Ηλίας Στρωματάς.

Απόστολος Καραβίδας
Ο οικισμός «Πλατάνια» της Οξυάς, που αποτελεί και τη γενέτειρα του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940, γεγονός που αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του χωριού της Οξυάς αλλά και ολόκληρου του νομού μας.
Με βάση επίσημα στοιχεία, αποτελεί τον πρώτο από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940, ενώ συγκαταλέγεται και μεταξύ των πρώτων έντεκα (11) πανελλαδικά πεσόντων του ίδιου πολέμου. Υπηρετούσε στην πρώτη γραμμή και συγκεκριμένα στο φυλάκιο «Ταμπούρι», που αποτέλεσε και το πρώτο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η επίθεση των Ιταλών και των Αλβανών, τότε, συμμάχων τους. Ο επικεφαλής, μάλιστα, του συγκεκριμένου φυλακίου, ο Λοχίας Μέντζιος, ήταν αυτός που έδωσε με δύο τουφεκιές και το «σινιάλο» στα μετόπισθεν, ότι ο πόλεμος άρχισε.
   Οι λιγοστοί υπερασπιστές του φυλακίου έζησαν εκείνη την ώρα εφιαλτικές στιγμές, ωστόσο, αντιστάθηκαν σθεναρά στον εισβολέα, παρά τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, και κάποιοι εξ’ αυτών άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Σ’ αυτούς ανήκε και ο καταγόμενος από το χωριό της Οξυάς Απόστολος Καραβίδας, 1ος πεσών από το νομό Καρδίτσας, που μαζί με άλλους έξι συγχωριανούς του, τους Λαμπρακάκη Αθανάσιο του Λάμπρου, Πάτα Πέτρο του Σωτηρίου, Κουκουράβα Κων/νο του Στεφάνου, Μαυρομάτη Πέτρο του Λάμπρου και Βούζα Γρηγόριο του Αλέξανδρου, εκπροσωπούν το χωριό της Οξυάς στο πάνθεον των ηρώων του συγκεκριμένου πολέμου.

Γιώργος Καραβίδας:Πρόεδρος του Λαογραφικού Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς 

Πηγή: http://mouzakinews.gr/