Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

♥ Καρδιτσιώτικος σπιτικός τραχανάς ~ Συνταγή

Φωτογραφία-σχόλιο: Το Διάσελο "Αν Αργιθεα"-Diaselo" 
Τραχανάς: γλυκός σταρένιος και ξινός!! Δια χειρός Ιφι!! και κάπως έτσι συνειδητοποιείς ότι έρχεται χειμώνας!!🍁🍁🔝🔝

Ο τραχανάς λοιπόν είχε την πρώτη θέση στον πίνακα των τροφών της οικογένειας : Βράδυ , πρωί και δειλινό , κακομοίρη τραχανά, έλεγαν οι παλιότεροι , και κάτι θα 'ξεραν !
Σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά έφτιαχνε μπόλικο τραχανά , κι' αν ήταν και πολυφαμελίτισσα , κοντά εκατό οκάδες ! Ο συνηθισμένος Πορτιότικος τραχανάς είναι ο ξινός , ο βραστός, με γάλα και αλεύρι.
Βράζανε το γάλα μέσα σε καζάνι, αφού πρώτα το αλατίζανε. Μετά ρίχνανε το αλεύρι που ήταν ιδικά αλεσμένο για το σκοπό αυτό και ανακάτευαν μέχρι να βράσει καλά. Όταν έβραζε τον άφηναν να κρυώσει και μετά τον έτριβαν σε κόσκινο και τον άπλωναν πάνω σε σεντόνια για να στεγνώσει.
Και έτσι λοιπόν η φαμελιά είχε εξασφαλίσει : το πρωινό ρόφημα, την τραχανόπιτα για το μεσημέρι , το γεύμα δηλαδή , και το ζεστό πιάτο τραχανά για το βράδυ.
Εκτός του ότι ο τραχανάς ήταν πρόχειρος , είναι εύκολος και στο μαγείρεμά του , ένα βαθύ τηγάνι , δύο χούφτες τραχανά και έτοιμη η σουπίτσα μας. Ο τραχανάς θέλει μόνο λίγα λεπτά βράσιμο. Όποιος δε είχε και έβαζε και γάλα ή τυρί, του έδινε τέτοια νοστιμιά, που σίγουρα θα έμενε αξέχαστη σε όποιον θα δοκίμαζε, ακόμα και σήμερα.

Εύκολος σπιτικός τραχανάς ~ Συνταγή


ετοιμοι για υπέροχες χειμωνιάτικες σουπίτσες;;;

ο γνωστός ξινός τραχανας σε μια ευκολη συνταγη
(πηγη:περιοδικο :realfood Ιανουαριος 2008)

για ενα κιλό τραχανα
5-5 1/2 κούπες αλευρι σταρένιο
1 1/4 κούπας σιμιγδάλι χοντρό
1-1 1/2 κούπα ξινό γάλα(αφησα να ξινίσει κατσικίσιο) ή ξινόγαλα(απο το σουπερ μαρκετ)
250 γρ.ζύμη ψωμιου απο τον φούρνο(εγω εφτιαξα μια δοση ζυμη ψωμιου στο μιξερ)
3 αυγα(προαιρετικα)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλάτι

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ και ζυμώνουμε ώσπου να ξεκολλάει η ζύμη απο τα τοιχώματα του μπωλ.Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε το μπωλ και αφήνουμε να φουσκώσει 12 ώρες
Κόβουμε την ζύμη σε κομματάκια μέγεθος μεγάλου φουντουκιού.Τα απλώνουμε σε τραπεζομάντηλο και τα αφήνουμε να ξεραθουν αρκετά 12 ώρες αλλα οχι εντελως να μπορουν να ξανακοπούν.
Κόβουμε πάλι σε μικρότερα κομμάτια μέγεθος στραγαλιού και αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν απλωμένα.
Σε αυτο το σταδιο ο παραδοσιακος (και... επιπονος) τρόπος λέει να τρίψουμε τα κομματάκια σε ειδική σίτα για τραχανα(φωτογραφια παρακάτω)!Αλλα η τεχνολογία ομως..ειναι στο πλευρο της νέας νοικοκυράς οπότε.. αλέθουμε τον τραχανά σε κομματάκια στο πολυμίξερ ή μουλτι.
Αφήνουμε και τα κομματάκια απλωμένα να ξεραθουν καλα ή (πάλι η τεχνολογια σώνει..τα βάζουμε στο φούρνο απλωμενα σε ταψι στον αέρα χωρις θερμοκρασια!)


κόβουμε τη ζύμη σε κομματάκια


ο παραδοσιακός τρόπος τριψίματος του τραχανα


και..ο νέος τόπος τριψίματος του τραχανά





Πηγές:
http://oisintagestisdespinas.blogspot.gr/

ΠΟΡΤΗ 23-10-101
Επιμέλεια συλλογής στοιχείων
Μήλιος Θωμάς
Διαβάστε περισσότερα: http://www.portinews.gr/