Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

♥ ΣΥΝΤΑΓΗ: Για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Υλικά


1 ½ φλιτζάνι λάδι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού/μανταρινιού
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού/μανταρινιού
½ φλιτζάνι μπράντι
1 κουταλάκι  μπέικιν πάουντερ 
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα/γαρύφαλλα αλεσμένα
½ φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη

Για το σιρόπι


2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα πορτοκαλιού

Πως θα τα φτιάξετε


1.Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύετε τη σόδα στο χυμό και το ρίχνετε στο λάδι. Προσθέτετε το ξύσμα, το ΒΡ, τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.

2.Σταδιακά προσθέτετε το αλεύρι.
3.Όταν η ζύμη είναι έτοιμη πλάθετε ομοιόμορφα σχήματα και τα τοποθετείτε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
4.Τα ψήνετε σε προθερμαινόμενο φούρνο (180°c) για 20 περίπου λεπτά.
5.Στο μεταξύ βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ζεσταίνετε για 10 περίπου λεπτά.
6.Ρίχνετε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα βγάζετε προσεχτικά σε πιατέλα. Τα πασπαλίζετε με κοπανισμένη καρυδόψιχα.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


Υλικά


3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι βανίλα
½ κουταλάκι αλάτι
1 ½ φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
1 φλιτζανάκι ανθόνερο
½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

Πως θα τους φτιάξετε


1.Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.

2.Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε στο βούτυρο με τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.
3.Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα.
4.Βουτυρώνετε ένα ταψί και πλάθετε μικρούς ομοιόμορφους κουραμπιέδες.
5.Τα ψήνετε σε προθερμαινόμενο φούρνο (180°c) για 20 περίπου λεπτά.
6.Μόλις είναι έτοιμοι τους ραντίζετε με ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.