Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

♥ Oι Καρδιτσιώτες Στέφανος(Πρωταθλητής του τένις) και Απόστολος Τσιτσιπάς(Προπονητής) στο tennisnews.gr - Μέρος Β' (vids)

o apostolos tsitsipas gia ton stefano
"Όταν ήταν 9 ετών, μετά από ένα τουρνουά που κέρδισε στη Γαλλία, o Στέφανος με ξύπνησε στις 2-3 τα μεσάνυκτα και μου ζήτησε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, τον στίβο, το κολύμπι και το σχολείο για να παίζει μόνο τένις!"
 - Απόστολος Τσιτσιπάς
Διαβάστε στο Μέρος Β' της συνέντευξής μας στους Στέφανο και Απόστολο Τσιτσιπά, για τη συνεργασία τους με την Patrick Mouratoglou Tennis Academy, για τη μέρα που ο Απόστολος αποφάσισε να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την επιλογή του Στέφανου να παίξει τένις, το κεφάλαιο του Davis Cup και πολλά άλλα!
Στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά στο tennisnews.gr, διαβάσαμε για την ιστορία του "δεύτερου σπιτιού" του Στέφανου, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας, για τις κορυφαίες στιγμές που ξεχώρισαν από την τελευταία σεζόν του Στέφανου, αλλά και για τους στόχους τους για το 2018.
Στο δεύτερο μέρος, οι δυο τους μας μιλάνε για την καρποφόρα συνεργασία τους με την Patrick Mouratoglou Tennis Academy και πως αυτή έχει ωφελήσει σε πολλά επίπεδα τον Στέφανο. Επιπλέον, ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τη μέρα που αποφάσισε να αφοσιωθεί στον μεγάλο του γιο, τη μέρα που ο Στέφανος του έδειξε με την αποφασιστικότητά του πως έχει ανάγκη αυτή την στήριξη για να κυνηγήσει ακόμα και τα πιο τρελά του όνειρα.
Τέλος, αναφέρουν το κεφάλαιο εθνική ομάδα και την επιστροφή του Στέφανου σε αυτή, ενώ αναλύουν τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τένις, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται και αρχίζει να αποκτά την κατάλληλη νοοτροπία για να προσαρμοστεί στις συνθήκες του αγωνιστικού τένις. 
ΤΝ: Να πούμε λίγο για τη Mouratoglou Tennis Academy...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Patrick Mouratoglou Tennis Academy, γιατί έχουμε νομίζω Mouratoglou Tennis Academy και στην Ελλάδα (γέλια). 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μου έχει δώσει πολλές ιδέες σχετικά με το τένις μου. Νιώθω μια άνεση γιατί μπορώ να πάω εκεί όποτε θέλω, όποτε νιώθω ότι θέλω να προπονηθώ ή να γυμναστώ, να κάνω ό,τι χρειάζεται για να βελτιωθώ. Ξέρω ότι έχω μια βάση εκεί, μπορώ να προπονούμαι με παίκτες μέσα στο Top 100, υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες που προπονούνται εκεί. Έχω προπονητή στην Ακαδημία, ο οποίος ταξίδεψε φέτος μαζί μου και σε μερικά Grand Slam, ήταν μες στην ομάδα μου μαζί με τον πατέρα μου, και φέτος είχα και τον πρώτο μου προσωπικό γυμναστή, τον Frédéric Lefeuvre από τη Γαλλία. Η συνεργασία αυτή πάει πάρα πολύ καλά και όλη αυτή η εγκατάσταση εκεί στην ακαδημία του Mouratoglou είναι κάτι ιδανικό για μένα. 
Το έχω βιώσει και εγώ προσωπικά, που έλεγαν όταν ήμουν μικρός πως είμαι ταλαντούχος. Με βοήθησε πάρα πολύ όταν πήγα στην ακαδημία του Mouratoglou, γιατί μπορεί να είμαι ταλαντούχος, αλλά όταν άρχισα να δουλεύω σκληρά και συστηματικά, κατάλαβα ότι αυτό το ταλέντο, το αντικατέστησε η σκληρή δουλειά που έκανα. Δεν εξαφανίστηκε, αλλά πήρε μπρος η σκληρή δουλειά και κάλυψε το ταλέντο. Το είδα αυτό μέσα στο τένις μου, πλέον είναι πιο πολύ η δουλειά που κάνω και δεν θα αφήσω το ταλέντο μου να με βγάλει μέσα στον αγώνα. Η σκληρή δουλειά που έκανα στην ακαδημία με έχει βοηθήσει να δω το τένις με λίγο διαφορετικό τρόπο, οπότε θα τους έδινα τη συμβουλή ότι η σκληρή δουλειά κερδίζει το ταλέντο.
ΤΝ: Είναι αυτό που λένε "hard work beats talent, when talent doesn't work hard".
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ακριβώς αυτό...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Πολλά ταλέντα. Έχουν περάσει τόσα πολλά ταλέντα απ' την Ελλάδα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κατάλαβα ότι αυτό το ταλέντο δεν αρκούσε. Έπρεπε να προσθέσω κάτι καινούργιο στο τένις μου.
ΤΝ: Φαντάζομαι και εσείς ως πατέρας, έχετε αφιερώσει τεράστιο κομμάτι της ζωής σας τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξετε αυτό το πρότζεκτ, και με τον Στέφανο και με τα άλλα παιδιά σας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μακάρι να πάρουν παράδειγμα τον Στέφανο και να ασχοληθούν με την ίδια θέληση. Γιατί ο Στέφανος πραγματικά, αν θα έλεγα κάτι ταλέντο για τον Στέφανο, θα εννοούσα τη θέληση που είχε. Ένας από τους πιο σπουδαίους συνεργάτες του, ο Κώστας Περγαντής, ο οποίος ήταν και συμφοιτητής μου στο πανεπιστήμιο όταν τελειώσαμε το ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έκανε διδακτορικό πάνω στην αθλητική ψυχολογία και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε όταν ο Στέφανος ήταν 13-14;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 12 χρονών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σε αυτό το δωμάτιο, τον ρώτησε "τι θέλεις να κάνεις;" 
Και μάλιστα έχει καταγεγραμμένη αυτή τη συνέντευξη. Ο Στέφανος δήλωσε, "θέλω να γίνω ο καλύτερος όλων των εποχών."
Τη στιγμή εκείνη, ο κ. Περγαντής τον κοίταξε στα μάτια και του είπε "αυτό που λες, ισοδυναμεί με το ότι πρέπει να γίνεις καλύτερος από τον Roger Federer που είναι το ίνδαλμά σου. Είσαι έτοιμος να το πετύχεις αυτό; Ξέρεις τι σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις;"
Και λέει: "Ναι, φυσικά!"
Θέλω να πω ότι η θέλησή του να πετύχει, παρακίνησε και μένα να αφήσω τα πάντα και να ασχοληθώ μαζί του. Γιατί όταν βλέπεις ένα παιδί να έχει αυτή τη θέληση, κάποιοι το λένε όνειρο, κάποιοι το λένε παρόρμηση, δεν μπορεί εμείς οι ενήλικες, εμείς οι δάσκαλοι, να το αμφισβητήσουμε. Πρέπει να τα βοηθήσεις τα παιδιά αυτά.
Τώρα ερχόμαστε στο άλλο κομμάτι, της σκληρής δουλειάς, ή εγώ θα έλεγα της οργανωμένης δουλειάς, της συστηματικής δουλειάς. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Δεν μπορείς να φτάσεις ψηλά αν δεν δουλέψεις. Αυτό δεν ισχύει μόνο στα αθλήματα ή στο τένις, ισχύει στα πάντα σ' αυτή τη ζωή. Δεν μπορεί στο τένις να είσαι τυχερός και να φτάσεις ψηλά. Η τύχη παίζει έναν ρόλο οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι αυτό που είναι το καταλυτικό για να φτάσεις ψηλά. Οπότε ο Στέφανος, κατάλαβε ότι αφού το θέλει τόσο πολύ, πρέπει να δουλέψει σκληρά. Προσπάθησα να οργανώσω τις συνθήκες στην Ελλάδα για να δουλέψει σκληρά, καταφέραμε ένα μεγάλο μέρος στον όμιλό μας εδώ, δημιουργήσαμε κάποιες συνθήκες, έγινε κάποια καλή δουλειά, αλλά μετά κατάλαβα ότι έπρεπε να πάρει πιο πολλά ερεθίσματα, να παίξει με καλύτερους παίκτες...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να έχω ακόμα πιο ιδανικές συνθήκες προπόνησης και σχολείου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εντάξει προσαρμόστηκαμε και μ' αυτό, γιατί αναγκαστικά έπρεπε να κάνει σχολείο online. Το οργανώσαμε και αυτό, θυμάμαι έκανε προπόνηση και ο δάσκαλός του ερχόταν και του 'κανε μαθήματα για να μπορέσει να τελειώσει το λύκειο. Τελικά βρήκαμε αυτή την απίστευτη ακαδημία. Εκεί ήμασταν λίγο τυχεροί γιατί η ακαδημία νομίζω ολοκληρώθηκε πριν 2-3 χρόνια.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Τότε που χρειάστηκα αυτή την άνοδο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ακριβώς. Χρειάστηκε αυτές τις συνθήκες γιατί υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, υπήρξαν και προτάσεις από Αμερική, να πάει στην IMG, αλλά ήθελε να μείνει στην Ευρώπη και ο Patrick Mouratoglou είναι ένας απίστευτος οικοδεσπότης...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: ...και η νότια Γαλλία γενικά ήταν το ξεκίνημα μου. Εκεί είχα ξεκινήσει να παίζω τουρνουά τένις, από πολύ μικρή ηλικία.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μια σύμπτωση απίστευτη, γιατί από πολύ μικρό παιδί, επειδή τύχαινε η μητέρα του να παίζει επαγγελματικά και έπαιζε στη Γαλλία, τον έπαιρνε μαζί της σε αγώνες στη Γαλλία κι έτσι ξεκίνησε να ανδρώνεται από 9 χρονών, 10 χρονών. Και νομίζω η πρώτη του νίκη σε τουρνουά ήταν στη Γαλλία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ναι!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αλλά όχι στη νότια Γαλλία, ήταν στη Νορμανδία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ο πρώτος μου τίτλος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ήταν 9 χρονών, έτυχε να προκριθεί σε ένα Masters. Μιλάμε για τύχη. Ήταν ο 9ος, κάποιος δεν ήρθε, του λένε: "θες να παίξεις στο Masters;"
Είχε παίξει σε 3-4 τουρνουά, επιλέχθηκε σαν 9ος, τελικά μπήκε στο Masters και είχαμε έτοιμα τα εισιτήρια να φύγουμε, να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και οι διοργανωτές του ζήτησαν να παίξει. Του λέω: "θέλεις να παίξεις;", μου λέει "θα δοκιμάσω να παίξω".
Παίρνει το τουρνουά και θυμάμαι το βράδυ, ήταν δυο τα μεσάνυκτα ή τρεις. Ακούω να με καλεί, του λέω: "όλα καλά; γιατί δεν κοιμάσαι; είσαι κουρασμένος, έχεις παίξει τόσους αγώνες..."
Μου λέει: "κοίταξε, θέλω να με ξεδηλώσεις από το ποδόσφαιρο, από το στίβο, από το κολύμπι, από το σχολείο. Θα παίξω τένις, εντάξει το 'χω!" (γέλια)
"Νιώθω ότι όταν παίζω τένις, είναι πραγματικά αυτό που θέλω να κάνω."
Και του λέω, "αγόρι μου, κοιμήσου, εντάξει..."
Ήταν η χαρά της νίκης, ήταν η υπερδιέγερση, αλλά πολλές φορές από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, οπότε το έλαβα και γω σοβαρά υπόψη.
ΤΝ: Σε ελληνικό τουρνουά, στο Futures στην Κρήτη πήρε τον πρώτο πόντο και στην Κρήτη νομίζω έκανες το μεγάλο άλμα... 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Όλα αυτά τα τουρνουά τα έχω περάσει και δεν θυμάμαι όλα τα ματς που είχα κάνει σε εκείνο το επίπεδο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ έχω κάποιες μνήμες. Στην Κρήτη έχει πάει δυο ημιτελικούς αν δεν κάνω λάθος και είχε κάνει ένα άλμα. Αλλά ένα επίσης μεγάλο άλμα έκανε όταν πήγε στην Κύπρο, στην Λευκωσία συγκεκριμένα, στο εθνικό κέντρο των Κυπρίων. Θέλω να σταθώ λίγο σ' αυτό, αγαπάμε ιδιαίτερα την Κύπρο γιατί είναι η πατρίδα μας. Πόσο τον αγκαλιάσανε οι Κύπριοι σε εκείνο το συγκεκριμένο τουρνουά. Ήταν ο πρώτος του τίτλος Futures και αν δεν υπήρχαν οι Κύπριοι από την κερκίδα να φωνάζουν και να τον εμψυχώνουν στον τελικό, με τον (Alexandre) Folie συγκεκριμένα - μάλιστα ένας φώναζε τόσο δυνατά "κάνε break τώρα, break, break" και ήταν εντυπωσιακό, ο αντίπαλος είχε τρομοκρατηθεί και έκανε break (ο Στέφανος). Έχανε με σετ και με 4-3, ο άλλος σέρβιρε για να πάει 5-3, και (ο Στέφανος) έκανε break, κρατάει μετά το σερβίς του, πάει 5-4, παίρνει το σετ και ο αντίπαλος διαλύθηκε. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτοί οι άνθρωποι έμειναν εκεί και τον στηρίζανε και μετά στο τέλος πως τον αγκάλιασαν... μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
ΤΝ: Στέφανε πώς φαντάζεσαι τη συμμετοχή σου σε ένα τουρνουά στην Ελλάδα, σε ένα Challenger ας πούμε, που ελπίζουμε όλοι να γίνει κάποια στιγμή; Τι σκέφτεσαι; Γεμάτες κερκίδες;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το φαντάζομαι κάπως έτσι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ νομίζω το φαντάζεσαι να βλέπεις κάποιες κερκίδες εκεί (στον Ο.Α. Γλυφάδας).
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το φαντάζομαι σ' αυτό το γήπεδο εδώ, με τις κερκίδες από αριστερά και να έχω όλο τον όμιλο να με εμψυχώνει κατά τη διάρκεια του αγώνα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όλη την Ελλάδα ίσως!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να είναι οι κερκίδες γεμάτες και ο κόσμος να ευχαριστιέται ωραίο τένις και έτσι να ανεβαίνει και το άθλημα στην Ελλάδα.
ΤΝ: Μακάρι να γίνει ένα τέτοιο τουρνουά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Άκουσα κάποιες δηλώσεις του προέδρου μας, του κ. Σπύρου Ζαννιά, ότι δρομολογεί κάποια ATP και WTA στην Ελλάδα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει εφικτό, μακάρι να συνδράμουν όλοι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στο χώρο του τένις στην Ελλάδα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Νομίζω ότι αν γίνει κάποια έρευνα, είμαι σίγουρος πως ένα στάδιο που έχει 1.000 ή 2.000 θέσεις, θα είναι γεμάτο.
ΤΝ: Στην Ηλιούπολη για παράδειγμα πριν 2-3 χρόνια είχε γίνει το αδιαχώρητο για τον (Grigor) Dimitrov. Η δημοφιλία του τένις πλέον στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη, που την έχουμε φανταστεί αυτή τη στιγμή.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εσείς έχετε παίξει έναν από τους πρωταρχικούς ρόλους να γίνει δημοφιλές το άθλημα στην Ελλάδα, το tennisnews.gr.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Συμφωνώ απολύτως. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ μπορώ να κάνω μια παρένθεση και να θυμηθώ τη δική μου εποχή, λίγο πιο πίσω, με αθλητές όπως ο Boris Becker, ο Pete Sampras, o Patrick Rafter, o Ivanisevic... Όλη αυτή η γενιά, υπήρχαν 10 αθλητές και λέγανε όλοι ότι δεν θα ξαναβγεί Pete Sampras κι όμως βγήκε.
ΤΝ: Και του χρόνου ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε και κανένα ελληνικό όνομα (γέλια).
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Καλά, τα ελληνικά ονόματα, σαν ακούσματα, σαν ονόματα, υπήρχαν πάρα πολλά. Δε γεννήθηκαν στην Ελλάδα τα παιδιά αυτά, γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αλλά δεν παύουν να είναι Έλληνες, από Έλληνες γονείς, όπως ο Pete Sampras, o Φιλιππούσης, ο Κοκκινάκης. Ο Κοκκινάκης ήρθε και στην Ελλάδα και μιλάει τόσο καλά Ελληνικά!
ΤΝ: Εμείς πήγαμε στη συνέντευξη και του μιλούσαμε στα Αγγλικά, αλλά δεν ξέραμε ότι μιλάει Ελληνικά!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ναι, μιλάει τόσο καλά Ελληνικά... Μου έκανε εντύπωση ο Μαρκ Φιλιππούσης, που πολλές φορές τον συναντάω και μιλάμε, μιλάει τόσο καλά Ελληνικά. Απόρησα και του λέω, "μα καλά, πώς γίνεται να μιλάς τόσο καλά Ελληνικά;"
Και μου λέει: "έλα τώρα, κάνε μου τη χάρη, δεν θα μιλάω εγώ Ελληνικά, αφού είμαι Έλληνας!" (γέλια)
Έχει πάει σε ελληνικό σχολείο στην Αυστραλία, όλος ο περίγυρός του στην Αυστραλία είναι Έλληνες. Τώρα μίλησα για Αυστραλία και σκέφτηκα πόσα μηνύματα έχω ήδη στο τηλέφωνό μου από Έλληνες, για να μας φιλοξενήσουν. Όποτε πας στην Αυστραλία, αν δεν βρεις έναν τρόπο να κρύψεις πότε θα φτάσεις, δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις 2 τα μεσάνυκτα, 3 τα μεσάνυκτα, θα σε περιμένουν στο αεροδρόμιο Έλληνες.
ΤΝ: Και το συνδέω αυτό που είπατε πριν με την υποστήριξη στην Κύπρο, που είχε ο Στέφανος, και φαντάζομαι τι θα γίνεται στην Αυστραλία στον 1ο γύρο...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Με κάποιο μεγάλο όνομα, στο κεντρικό γήπεδο!
ΤΝ: Οπότε Στέφανε έχεις καταλάβει γενικά ότι και οι φίλοι του τένις στην Ελλάδα είναι διψασμένοι, θέλουνε να πάρουν χαρές...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Και εγώ θέλω το ίδιο!
ΤΝ: Κεφάλαιο εθνική ομάδα, υπάρχει στα πλάνα σου να παίξεις με την εθνική στο Davis Cup;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Φυσικά!
ΤΝ: Ποιες θα ήταν οι κατάλληλες συνθήκες για να συμβεί; γιατί πλέον είσαι ένας παίκτης Top 100, έχουμε τις προϋποθέσεις να ανεβούμε κατηγορίες και να διεκδικήσουμε κάτι καλό.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το είχα πάρα πολλές φορές στο μυαλό μου αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Θα ήθελα πάρα πολύ να παίξω στο Davis Cup, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί. Χρειαζόμαστε στο άθλημα περισσότερους παίκτες και μια καλή ομάδα, διότι χωρίς μια δυνατή καλή ομάδα με στόχους, δε νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο νόημα να γίνει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Οι παίκτες υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που ακολουθούν το tour.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Αυτό ακριβώς. Και δεν υπάρχει μια ομάδα που θα έχει την προετοιμασία, που θα υπάρξουν κάποιοι στόχοι συγκεκριμένοι.
ΤΝ: Με λίγα λόγια θα πρέπει εσύ να έρθεις στην Ελλάδα 1-2 εβδομάδες πριν, να κάνεις προετοιμασία και να αφήσεις τη δουλειά στην ουσία.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Να αφήσω τα τουρνουά μου και να είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτό, στο Davis Cup. Σίγουρα θα γίνει στο μέλλον...
ΤΝ: Στα σχέδιά σου φαντάζομαι θα είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και για κάθε αθλητή.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Φυσικά!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Τις συνθήκες της Ελλάδας, λίγο πολύ τις γνωρίζουμε όλοι. Έχω την εντύπωση ότι οι όμιλοι της Ελλάδας κάνουν μια απίστευτη δουλειά. Οι προπονητές της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου, είναι από τους πιο ικανούς προπονητές παγκοσμίως. Έχω ζήσει το ελληνικό σύστημα, έχω μάθει τένις στην Ελλάδα, έχω υπάρξει προπονητής στην Ελλάδα, έχω διδάξει εδώ. Νομίζω είναι από τους πιο ικανούς προπονητές. Απλά είναι λίγο παρεξηγημένο, επειδή ίσως δεν έχουμε στην κουλτούρα μας το αγωνιστικό τένις. Αλλά σιγά-σιγά το αποκτούμε. Σ' αυτό συμβάλλετε εσείς, σ' αυτό συμβάλλουν και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Το άθλημα γίνεται πιο γνωστό στον κόσμο, πιστεύω ότι κάποιοι παίκτες θα υπάρξουν, όπως είναι η Μαρία Σάκκαρη ή ο Στέφανος, που θα σπρώξουν και αυτοί κάπως.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Η Βαλεντίνη (Γραμματικοπούλου).
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Συγχωρέστε με, δεν θυμάμαι όλα τα ονόματα. Πρωταθλητές στην Ελλάδα υπήρξαν και στο παρελθόν και απίστευτοι πρωταθλητές. Να σταθούμε στον Κωνσταντίνο Οικονομίδη, στον Μαζαράκη, στον Μοσχούτη, στον Πέππα, στον Βλάχο, στον Ροβά, σε τόσα παιδιά. Όλοι ήταν μεγάλοι παίκτες. Υπήρξαν στην Ελλάδα σπουδαίοι παίκτες. Ίσως τώρα οι συνθήκες να έχουν ωριμάσει πιο πολύ, επειδή πια είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στο άθλημα αυτό μέσω των μέσων ενημέρωσης και νομίζω ότι τώρα πια μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα. Τώρα σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Πρέπει να συμβάλλει η πολιτεία, με τα υπουργεία, με τις ομοσπονδίες, πρέπει οι ιδιώτες, οι χορηγοί να αγκαλιάσουν και το άθλημα του τένις, το ίδιο όπως αγκάλιασαν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και φτάσαμε και κάναμε αυτά τα μεγάλα επιτεύγματα. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και με το τένις και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε και εκεί σπουδαία πράγματα. Ας μην ξεχνάμε ότι το άθλημα του τένις έχει και μια ιδιομορφία. Ποια είναι αυτή; ο αθλητής του τένις ταξιδεύει κάθε βδομάδα, είναι ο καλύτερος πρέσβης της χώρας του στο εξωτερικό. Κάθε βδομάδα βλέπεις έναν αθλητή με την ελληνική σημαία σε διαφορετική χώρα, σε διαφορετική ήπειρο, τι πιο καλό για την προβολή μιας χώρας; 
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βοηθάμε τους αθλητές του τένις. Νομίζω πως πια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα, δηλαδή οι ενώσεις βοηθάνε, κάνουν προγράμματα για νέους αθλητές να ταξιδεύουν. Πέρα από τα ελληνικά πρωταθλήματα, που τα παιδιά συμμετέχουν και υπάρχει ένα σύστημα, θα μπορούσε αυτό το σύστημα να είναι ακόμη πιο εμπλουτισμένο, να υπάρχουν περισσότεροι αγώνες. Πριν είχα μια συζήτηση με τον φίλο μου τον Πέτρο (Τσαρκνιά) και μου είπε ότι έκανε μια πρόταση, να κάνουν κάποια τουρνουά Όπεν όλες οι ενώσεις. Είναι πάρα πολύ σπουδαία αυτή η πρόταση. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλές κινήσεις ακόμα για να βοηθήσουν το ελληνικό τένις. Αλλά νομίζω ότι έχει ωριμάσει πια. Πιστεύω ότι τώρα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κάνουν χορηγίες προς τους ομίλους οι ιδιώτες. Θα μπορούν οι ιδιώτες να μπαίνουν σε ομίλους και να λένε ότι χορηγούμε τους αθλητές της ομάδας κάποια χρήματα για να μπορούν να ταξιδεύουν και να κάνουν κάποια προγράμματα σε πιο απαιτητικού επιπέδου αγώνες, για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπειρίες. Ήδη έχω δει και εσείς το βλέπετε στο δικό σας το site, πως πάρα πολλά παιδιά ταξιδεύουν. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνουν. Σε μια περίοδο κρίσης με τόσα προβλήματα, μπορούν και ταξιδεύουν. Άρα αυτά τα παιδιά έχουν βρει κάποιους χορηγούς, ή οι γονείς τους το βλέπουν σαν κάτι πιο σοβαρό, κάτι πιο επαγγελματικό, οπότε αλλάζει σιγά-σιγά η νοοτροπία και νομίζω θα βοηθήσει στην εξέλιξη του αθλήματος.
Μείνετε συντονισμένοι στο tennisnews.gr, γιατί την Παρασκευή (22/12) θα δημοσιευτεί και το τρίτο μέρος της συνέντευξης, στο οποίο μεταξύ άλλων ο Στέφανος αποκαλύπτει κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς του μακριά από τα court και μας λέει τη γνώμη του για τους κανονισμούς που είδαμε στο πρώτο Next Gen Finals της ΑΤΡ.

http://www.tennisnews.gr/