Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

♥ Ο Καρδιτσιώτης πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς(ο πρώτος Έλληνας που μπαίνει στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP) και ο πατέρας του Απόστολος στο tennisnews.gr(vids)

Oι Στέφανος και Απόστολος Τσιτσιπάς στο tennisnews.gr - Μέρος A' (vids) Απόστολος & Στέφανος Τσιτσιπάς
Μετά από το ιδανικό του "photo finish" στο 2017, ο Στέφανος Τσιτσιπάς βάζει πλώρη για το Top 50 της παγκόσμιας κατάταξης! Διαβάστε για τις συναρπαστικότερες στιγμές του 2017, τον προγραμματισμό, τους μεγαλύτερους στόχους για τη νέα σεζόν και πολλά ακόμη, στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Στέφανου και του Απόστολου Τσιτσιπά στο tennisnews.gr!  
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν χρειάζεται την παραμικρή σύσταση. Πριν ακόμα συμπληρώσει δυο δεκαετίες ζωής, κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας που μπαίνει στο Top 100 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, ενώ μετράει ήδη 4 νίκες σε κυρίως ταμπλό ATP διοργανώσεων. Μια απ' αυτές, ήταν και η Top 10 νίκη του με τον David Goffin στην Αμβέρσα, στην αξέχαστη εκείνη εμφάνιση που είχε κάνει. 
Τίποτα απ' όλα αυτά δε θα ήταν πραγματικότητα, χωρίς τον κ. Απόστολο Τσιτσιπά. Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και επαγγελματίας προπονητής του τένις, ο κ. Απόστολος θυσίασε τα πάντα για να αφοσιωθεί στον Στέφανο, όταν συνειδητοποίησε πως εκτός από μεγάλο ταλέντο, έχει και τεράστιο πάθος γι' αυτό το άθλημα. Ήταν ο πρώτος του προπονητής και συνεχίζει να είναι στο πλευρό του μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τον σε κάθε τουρνουά. 
Στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του tennisnews.gr, o κ. Απόστολος Τσιτσιπάς μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία του συλλόγου της Γλυφάδας, ενώ μαζί με τον Στέφανο μας μίλησαν για τις κορυφαίες στιγμές της σεζόν του, καθώς και για τον προγραμματισμό και για τους βασικότερους στόχους τους ενόψει του 2018. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επίσκεψη στον όμιλό μας. Ο όμιλος Γλυφάδας, είναι από τους πιο ιστορικούς ομίλους της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1975 σαν Όμιλος Αντισφαίρισης Ακτής Βούλας. Το 1982 μεταφέρθηκε στον Άγιο Κοσμά, όπου υπήρχαν εγκαταστάσεις αθλητικές με πολλά γήπεδα τένις και μάλιστα στον Άγιο Κοσμά βρισκόταν και η ειδικότητα του τένις των ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Εκεί μετονομάστηκε σε Όμιλο Αντισφαίρισης Γλυφάδας και στη συνέχεια μετακόμισε από τον Άγιο Κοσμά στην Αιξωνή και εδώ πια λειτουργεί από το 1991, σαν Όμιλος Αντισφαίρισης Γλυφάδας, επί δημαρχίας Θεόδωρου Σπονδυλίδη.
Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Σπονδυλίδη έχει στηρίξει αυτό τον όμιλο πάρα πολύ και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες να αναπτυχθεί το τένις στη Γλυφάδα, στο οποίο ο Στέφανος μεγάλωσε, στο οποίο έμαθε να παίζει τένις, ανδρώθηκε και ο όμιλος ιστορικά έχει πετύχει απίστευτα πράγματα. Νομίζω έχει υπάρξει 10 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, μάλιστα τα τελευταία 2 χρόνια είναι πρωταθλητής Ελλάδος στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Δεν θυμάμαι όλες τις επιτυχίες που έχει κάνει, αλλά έχει πρωταθλητές Ελλάδος σε όλες τις κατηγορίες εφήβων, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες. Πρωταθλητές Ελλάδος, ο Πάρις Γεμουχίδης νομίζω ήταν πρωταθλητής Ελλάδος πέρσι; Δε γνωρίζω γιατί ταξιδεύω τα τελευταία χρόνια.
ΤΝ: Πέρσι όχι, αλλά τα προηγούμενα χρόνια...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αλλά έχει πετύχει σπουδαία πράγματα. Αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί όταν υπάρχουν τέτοιοι χώροι που κάνουν τόσο σπουδαία δουλειά, με τόσο μεγάλη συνεργασία και από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους ανθρώπους που εμπλέκονται, πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια.
TN: Είναι και σαν το σπίτι σας εδώ, το τενιστικό σας σπίτι, όταν είστε στην Ελλάδα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ακριβώς. Και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Στέφανο να είναι το σπίτι του και να νιώθει σαν στο σπίτι του. Και αν πάτε κάτω στα γραφεία θα δείτε ότι ο Στέφανος κάνει τα μαθήματά του εκεί. Έρχεται ο δάσκαλός του, που κάνει ένα σχολείο μέσα από το ίντερνετ, πολλές φορές τρώει εκεί... είναι το σπίτι του!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το δεύτερο μου σπίτι!
ΤΝ: Και εμείς να σας ευχαριστήσουμε, καταρχήν για το χρόνο σας, γιατί ξέρουμε ότι τώρα τελευταία οι χρόνοι πρέπει να έχουν αλλάξει γενικά να σας κυνηγούν όλοι και να προσπαθήτε να...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Είχαμε το χρόνο και τα καταφέραμε.
ΤΝ: Για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά γιατί εμείς πριν 10 χρόνια που ξεκινήσαμε να γράφουμε για όλους αυτούς τους Έλληνες τους πιτσιρικάδες, περιμέναμε πολύ καιρό μια τέτοια στιγμή, να δούμε τα ταλέντα μας να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου και πολλά συγχαρητήρια γι' αυτό, εις ανώτερα και ό,τι καλύτερο από δω και πέρα!
ΤΝ: Το 2017 ήταν ένα πολύ πετυχημένο έτος, βρισκόμαστε στο τέλος του. Tι περιλαμβάνουν οι τελευταίες εβδομάδες του 2017 για τον Στέφανο, τι υπάρχει στο πρόγραμμα; 
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το 2017 τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο πιστεύω. Είχα μια καλή χρονιά από τη μέση και πέρα. Πριν απ' αυτό ήμουν άτυχος και είχα έναν τραυματισμό πολύ σοβαρό, ο οποίος με κράτησε για σχεδόν ένα μήνα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μετά απ' αυτό κατάφερα και βρήκα ξανά το ρυθμό μου, μπήκα δυνατά. Έκανα το πρώτο μου qualifying σε Grand Slam στο Roland Garros κι έπειτα απ' αυτό ξανά στο Wimbledon, το οποίο ήταν κάτι απίστευτο, η στιγμή αυτή που έζησα ήταν μοναδική. Έπειτα απ' αυτό δεν το περίμενα να πάνε τα πράγματα τόσο καλά και τόσο ήρεμα...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ το περίμενα! (γέλια)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μου βγήκαν όλα μετά απ' αυτό! Ένιωθα την αυτοπεποίθησή μου να ανεβαίνει, ένιωθα πολύ άνετα με το τένις μου, με τη φυσική μου κατάσταση, με βοήθησε πάρα πολύ ο γυμναστής μου και ήταν αυτό που περίμενα να συμβεί όλη τη χρονιά, αλλά συνέβη στο τέλος της.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Έχεις μια παράδοση στο τέλος της χρονιάς.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Αυτό ισχύει, ναι. Έχει συμβεί πολλές φορές στο τέλος της χρονιάς να κάνω τα καλύτερά μου αποτελέσματα. Δεν ξέρω σε τι οφείλεται...
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Είσαι καλός στο photo finish. (γέλια)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μπορεί, δεν ξέρω. Έχει τύχει να συμβεί 3 χρονιές συνεχόμενες αυτό. Την πρώτη χρονιά που πήγα στο Orange Bowl κατάφερα να μπω στον τελικό, ξεκινώντας από το Μεξικό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Εγώ δεν θέλω να σταθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά θέλω να πω ότι το τένις είναι ένα άθλημα που από τη φύση του είναι ένας μαραθώνιος. Ο οποίος μαραθώνιος, δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθεί. Θέλω να δώσω ένα μήνυμα στους αθλητές, ότι όταν ξεκινάνε το τένις δεν πρέπει να στέκονται ποτέ σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ή σε κάποιες στιγμές. Είναι ένας μαραθώνιος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το κάθε τουρνουά είναι μια καινούργια αρχή. Μπορείς να χάνεις κάθε φορά, να απογοητέυεσαι βέβαια, αλλά ξέρεις ότι την επόμενη εβδομάδα έχεις μια καινούργια αρχή, υπάρχει ένα καινούργιο τουρνουά για σένα σε μια άλλη χώρα, ή μπορεί και στην ίδια ακόμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Όταν ένας αθλητής κάνει ένα σχεδιασμό, μέσα στη χρονιά ή για τα επόμενα 3, 4, 5 χρόνια, έναν μεγάλο σχεδιασμό, τότε πρέπει να καταλαβαίνει ο αθλητής και η ομάδα του, ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος. Θα υπάρξουν κακές στιγμές, λίγο καλύτερες στιγμές, πολύ καλές στιγμές.
ΤΝ: Άρα το ψυχολογικό κομμάτι στον αθλητή είναι πολύ σημαντικό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει αυτή η ομάδα να δει κάπου μακριά, όχι τι έκανε σε ένα πανελλήνιο ή σε ένα συγκεκριμένο τουρνουά. Θα πρέπει να κάνει πολλούς αγώνες, πολλούς αποτυχημένους αγώνες, θα έχει πολλές ατυχίες πολλές φορές που θα πρέπει να ξεπεράσει, όπως και ο Στέφανος είχε πολλές ατυχίες στην αρχή της χρονιάς με τον τραυματισμό του, τον ξεπέρασε, κάναμε έναν ανασχεδιασμό, επιλέξαμε κάποια άλλα τουρνουά για να μπορέσει να φορμαριστεί ξανά και στο τέλος της χρονιάς απέδειξε ότι όλα μπορούν να γίνουν. 
ΤΝ: Τι λέει το πρόγραμμα ενόψει και της πρώτης απευθείας συμμετοχής σε κυρίως ταμπλό Grand Slam; Έχεις προγραμματίσει τα τουρνουά με τα οποία θα ξεκινήσεις (τη σεζόν);
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Έχουμε προγραμματίσει το Μπρίσμπεϊν και το Σίδνεϊ. Αλλά μπορεί να αλλάξει το Μπρίσμπεϊν και να γίνει Ντόχα, δεν είμαστε σίγουροι ακόμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Περιμένουμε κάποια κάρτα ελεύθερης συμμετοχής σε κυρίως ταμπλό σε κάποιο απ' αυτά τα τουρνουά, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο.
ΤΝ: Αν πάει καλά η πρώτη εβδομάδα, θα πάτε Σίδνεϊ;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Αν πάει καλά η πρώτη εβδομάδα, όπως ξέρετε, μετά υπάρχει το special exempt. Αν πάει μέχρι Παρασκευή αν δεν κάνω λάθος.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το οποίο δεν πήρα στην Αμβέρσα, διότι υπήρχαν δυο παίκτες πιο μπροστά από μένα βαθμολογικά. Ήταν ατυχία θα 'λεγα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ήταν ατυχία, θα μπορούσες να την πάρεις γιατί ήσουν στα ημιτελικά, αλλά υπήρχαν δυο παίκτες που ήταν ελάχιστα καλύτεροι βαθμολογικά απ' τον Στέφανο. Δεν θέλω να λέω τη λέξη υπεράσπιση γιατί ο αθλητής του τένις κάθε φορά που μπαίνει σε ένα γήπεδο για να παίξει σε ένα τουρνουά κάνει υπεράσπιση. Μπαίνει μέσα για να παίξει και να νικήσει. Αν παίζει καλά, θα γίνει και υπεράσπιση των πόντων κι οτιδήποτε. Αν μείνω εκεί, ο Στέφανος νομίζω δεν έχει να κάνει υπεράσπιση πόντων μέχρι τον Μάιο. Οπότε αυτό είναι ένα θετικό και μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Στην ουσία ακολουθείς το tour, γιατί όταν φτάσεις σε μια συγκεκριμένη βαθμολογία, όπως ο Στέφανος που είναι στο 90 της παγκόσμιας κατάταξης, ακολουθεί το tour. Είναι συγκεριμένα τα τουρνουά. Θα παίζει 80%-90% ΑΤΡ, 250, 500, Grand Slam, θα είναι στο κυρίως ταμπλό, και ίσως κάποια Challenger ενδιάμεσα. 
ΤΝ: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή εκτός αγώνα; Έχεις προπονηθεί με Murray, Federer...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Νομίζω ήταν με τον Roger Federer. Ήταν το είδωλό μου από την ηλικία των 6 χρονών. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, τον λάτρευα, ήθελα να γίνω σαν κι αυτόν. Αν και δεν κατάφερα να τον πετύχω σε αγώνα, κατάφερα να παίξω μαζί του στην προπόνηση και με έκανε να νιώσω λίγο καλύτερα.
ΤΝ: Και οι αγώνες που έχεις ξεχωρίσει;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Θα έλεγα ο τίτλος στη Γένοβα. Γιατί ένιωθα πάρα πολύ καλά με το τένις μου, ένιωθα ότι ήμουν στο peak εκείνη την εβδομάδα και κατάφερα να μη χάσω ούτε ένα σετ σε όλο το τουρνουά, το οποίο δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί. Η αυτοπεποίθησή μου σε εκείνο το τουρνουά είχε πάρει ύψη τελείως.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Και συνεχίστηκε μετά, γιατί αν πάμε πίσω, μετά τη Γένοβα έκανε το Asian Swing. Παίξαμε τρια μεγάλα τουρνουά εκεί, πολύ μεγαλύτερα από τη Γένοβα. Ήταν το πρώτο ATP στην Chengdu που προκρίθηκε στο κυρίως ταμπλό. Έπαιξε έναν πολύ σπουδαίο αγώνα στο κυρίως ταμπλό, ηττήθηκε στο 3ο σετ αλλά ήταν πραγματικά ένας πολύ όμορφος αγώνας. Μετά προκρίθηκε στο Rakuten (Japan Open), στο 500άρι, στο Τόκιο. Επίσης έπαιξε έναν σπουδαίο αγώνα με τον (Marin) Cilic. Δεν ξέρω αν τον έχετε δει τον αγώνα του, αλλά κατά τη γνώμη μου, σαν προπονητής, είναι σπουδαίος αγώνας, παίχτηκε σπουδαίο τένις και απ' τους δυο παίκτες. Ο Στέφανος ίσως αν ήταν λίγο πιο αποφασιστικός μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω σ' αυτόν τον αγώνα. Μάλιστα, χθες έβλεπα τον αγώνα σε επανάληψη και πραγματικά η αίσθηση που είχα όταν τον έβλεπα διπλασιάστηκε. Έπαιξε πολύ καλά ο Στέφανος. Και μετά ήρθε και η Σαγκάη, που πάλι πέρασε στο κυρίως ταμπλό.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Η πρώτη μου νίκη σε ATP main draw ήταν κάτι που με έκανε πάρα πολύ χαρούμενο που το κατάφερα σε εκείνο το τουρνουά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Σ' ένα Masters.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το πάλευα πάρα πολύ καιρό να καταφέρω να κερδίσω έναν αγώνα σε κυρίως ταμπλό ΑΤΡ και ένιωσα μεγάλη χαρά όταν το κατάφερα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Επειδή ήμουν κοντά του και προετοιμαστήκαμε και ζήσαμε τα προκριματικά μαζί, ζώντας τα προκριματικά σαν προπονητής του στη Σαγκάη, με εντυπωσίασε ένας αγώνας του -με εντυπωσίασαν όλοι οι αγώνες του αλλά ένας συγκεκριμένος αγώνας με τον (Yen-hsun) Lu. Στον τελευταίο γύρο στα προκριματικά, δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε τον παίκτη, προφανώς τον έχουμε δει πολλές φορές, είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο σπουδαίο τένις παίχτηκε...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κρίμα που δεν υπάρχει σε βίντεο αυτός ο αγώνας. Εγώ όταν έπαιξα, ένιωθα ότι παίζαμε τένις πολύ υψηλής ποιότητας, το οποίο ήταν σπάνιο να βρεις σε έναν αγώνα που δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά. Δεν υπήρχε καμιά κάμερα σε εκείνον τον αγώνα επειδή ήταν προκριματικά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Δεν ήταν σε κεντρικό γήπεδο, ήταν σ' ένα απ' τα περιφερειακά γήπεδα, αλλά παίχτηκε τόσο σπουδαίο τένις από τον Στέφανο, γιατί ο Lu ήταν σε απίστευτη κατάσταση και όταν έχασε (ο Στέφανος) το πρώτο σετ, δεν ήξερα τι να του πω. Τα έκανε όλα τέλεια και παρόλα αυτά έχασε το σετ. Γιατί ο άλλος τα έκανε πιο τέλεια. Το μόνο πράγμα που μπόρεσα συμβουλευτικά να του πω ήταν "μείνει εκεί." "
Μείνε και πάλεψε. Μείνε θετικός, πάλεψε, δώσε το 100%..." Ήταν τόσο τέλειος αυτός ο αγώνας, γιατί ο Lu έπαιζε τόσο επιθετικά και το κράτησε σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώσπου κάποια στιγμή έχασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη συγκέντρωσή του, του έκανε ο Στέφανος ένα break, πήρε το 2ο σετ -νομίζω ότι είχε ένα break point- και μετά στο 3ο σετ, επειδή ο άλλος τα έκανε όλα τόσο τέλεια, δεν μπορούσε να πιστέψει πια...
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Νομίζω ναι! Και ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έπαιζε τόσο καλά και απλώς χάθηκε η συγκέντρωσή του, που ήταν λογικό να χαθεί επειδή παίζαμε πολύ ώρα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Δεν έχω δει τα στατιστικά του συγκεκριμένου αγώνα, αλλά αν τα δούμε, έχω την εντύπωση πως στατιστικά και οι δυο παίκτες ήταν στα υψηλότερά τους. Αλλά δεν μπορείς να τα δεις όλα στα στατιστικά, επειδή δεν βλέπεις την ψυχολογία, πως σκεφτόντουσαν ή πως ένιωσαν οι παίκτες εκείνη τη στιγμή. Ήταν τόσο ωραίος αγώνας! Και μάλιστα σε συζήτηση που είχα με τον προπονητή του Lu, ένας πολύ σπουδαίος προπονητής και χρόνια έμπειρος, μου είπε ότι δεν είχε ξαναδεί πιο ωραίο αγώνα. Του είπα και γω το ίδιο και κρίμα που έπρεπε κάποιος να χάσει από τους δυο, γιατί άξιζαν και οι δυο να είναι στο κυρίως ταμπλό. Ήμουν πεπεισμένος πως ο επόμενος αγώνας στο κυρίως ταμπλό θα είναι εξίσου καλός και έκανε και την πρώτη του νίκη με τον (Karen) Khachanov.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Και αυτό μου 'δωσε την αυτοπεποίθηση να τα πάω ακόμα καλύτερα στο επόμενο τουρνουά που ήταν στην Αμβέρσα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Και μετά ήρθε το ματς με τον (John) Isner, που αν δείτε και εκείνο τον αγώνα πάλι έπαιξε σπουδαίο τένις, τα στατιστικά του ήταν καλύτερα απ' του Isner, παρόλα αυτά ηττήθηκε. Νομίζω και οι συνθήκες τον επηρέασαν, γιατί έπαιξαν indoors και έβρεχε.
ΤΝ: Πάντως γενικά στα tie-break φέτος είδαμε πολύ μεγάλη σταθερότητα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Κάποιος μου είπε ότι είχα έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό κερδισμένων tie-break.
ΤΝ: Και στον ψυχολογικό τομέα φαίνονται πράγματα από τα tie-break.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ναι, οπωσδήποτε. Τα tie-break σίγουρα αν υπήρχε ένας δείκτης μέτρησης, δεν ξέρω αν υπάρχει. Πολλοί προπονητές προσπαθούν να βρουν τρόπους, πως να δουλέψουν τον τομέα της ψυχολογίας. Υπάρχουν νόρμες, υπάρχουν κάποια κωδικοποιημένα πράγματα, που έμπειροι προπονητές, στο χώρο της ΑΤΡ κυρίως, έχουν καταγράψει. Σε κάποια σεμινάρια κάποια στιγμή ίσως απαντήσουμε σε τέτοια ερωτήματα, αλλά νομίζω ότι τα tie-break παίζουν σημαντικό ρόλο. Βλέπεις τον παίκτη, αν έχει δουλέψει και πόσο σε αυτό το κομμάτι.
ΤΝ: Μέχρι τώρα, ότι στόχο βάζετε τον πιάνετε. Ακόμα και φέτος, που ήταν το Top 100 και ήταν δύσκολο.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Το είχα πει στην αρχή της χρονιάς σε μια συνέντευξη. Το συναίσθημα του να καταφέρνεις αυτά που λες, δεν μπορείς να το περιγράψεις. Διότι ήταν ένας δύσκολος στόχος...
ΤΝ: Ο πιο δύσκολος έως τώρα.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Ήταν ο πιο δύσκολος, αλλά επιτεύχθηκε.
ΤΝ: Το 2018 που πάμε;
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Έχω στοχεύσει για αρχή το Top 50 και μετά έχω βάλει έναν άλλον στόχο, θα δούμε πρώτα αν θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος στόχος. Και επίσης θέλω να είμαι στους πρώτους 30 στο Race to London. 
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Θα καθίσουμε ίσως να βάλουμε τους στόχους, θα δούμε τι δουλειά θα γίνει, γιατί συνήθως βάζω τους στόχους πριν ξεκινήσει η προετοιμασία. Ήδη κάναμε τον πρώτο μεγάλο μας σχεδιασμό πριν 5 χρόνια, το 2012 αν δεν κάνω λάθος. Ήσουν 14! Και είχαμε βάλει στόχο την πρώτη χρονιά να πάει Νο. 100 στην ITF. Νομίζω το είχε πετύχει. Τη δεύτερη είχαμε βάλει να πάει στόχο Νο. 10. Νομίζω είχε τελειώσει τη χρονιά στο 13. Την επόμενη είχαμε βάλει στόχο να πάει Νο. 1 και πήγε Νο. 1. Να είναι Νο. 1 και να πάει από 200 μέχρι 150 στο τέλος της χρονιάς στην ΑΤΡ και νομίζω κι αυτό το πέτυχε, ήταν στο Νο. 190 κάποια στιγμή, δεν ξέρω πόσο είχε τερματίσει, αλλά ήταν κάπου κοντά στο 200.
Αυτό είναι αλήθεια, ότι πέτυχε όλους τους στόχους του και τελικά, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δουλεύεις με στόχους. Γιατί έτσι ξέρεις που βαδίζεις. Είναι κάτι μαγικό αυτό το πράγμα, γιατί όταν βάζεις κάτι μες στο μυαλό, το μυαλό κάνει τα πάντα να το πετύχει. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους τους αθλητές που ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Αν δεν βάζουν στόχους, δεν μπορούν να συνεχίσουν στο αγωνιστικό τένις, είναι πολύ δύσκολο. Και στην προπόνηση στόχοι, δηλαδή, θες να βελτιώσεις κάτι; Βάζεις στόχο να βελτιώσεις αυτό το χτύπημα, αυτή την τακτική, βάζεις στόχο να γίνεις πιο δυνατός ψυχολογικά. Αν δεν βάλεις στόχο και δεν δουλέψεις γι' αυτό, είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις.
Την Τετάρτη (20/12/2017) θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, στην οποία ο Στέφανος μιλάει για την καρποφόρα συνεργασία του με την ακαδημία του Patrick Mouratoglou, το κεφάλαιο της εθνικής ομάδας στο Davis Cup, ενώ ο Απόστολος αποκαλύπτει για πρώτη φορά την πολύ όμορφη ιστορία, που τον έκανε να τα παρατήσει όλα και να αφοσιωθεί στον Στέφανο. 

Πηγή: http://www.tennisnews.gr/