Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

♥ ΚΑΡΔΙΤΣΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ «ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ»... ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ. ΗΛΙΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑ!

Τα βιολογικά προϊόντα «Ηλιογέννημα» προέρχονται από τομάτες βιολογικής καλλιέργειας παραγωγής μας, στην Τοπική Κοινότητα Ανάβρας του Δήμου Σοφάδων(πρώην Ταμασίου), του Νομού Καρδίτσας. Είναι το πρώτο μεταποιημένο βιολογικό προϊόν του νομού.

Την καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά της τομάτας, τη γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια, που την καλλιεργούσαμε ανελλιπώς για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα, στην αρχή σαν περιβολάρηδες, που διοχετεύαμε τα προϊόντα μας νωπά στην τοπική αγορά, και αργότερα τη βιομηχανική τομάτα στις βιομηχανίες τοματοπολτού.

Στα χρόνια αυτά, γνωρίσαμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της καλλιέργειας, τόσο τα οικονομικά (έξοδα - έσοδα) όσο και τα ποιοτικά. Τα χημικά λιπάσματα (νιτρικά), τα ζιζανιοκτόνα - μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα, είχαν τον πρώτο λόγο στο λεγόμενο συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Το έδαφος χρόνο με το χρόνο έχανε τη γονιμότητά του, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής ακόμη και με αυξημένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Την περίοδο αυτή άρχισαν να ακούγονται και στην κοινωνία μας οι πρώτες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σκέψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Τσερνομπίλ, των τρελών αγελάδων και των διοξινών, σε σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα. 

Όλα αυτά επέδρασαν θετικά στην οικογένεια και από το 1998 αρχίσαμε δειλά - δειλά να ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της τομάτας και παράλληλα να αποκτούμε τη βασική τεχνογνωσία της μεταποιητικής διαδικασίας. Η προσπάθεια της τυποποίησης της βιολογικά καλλιεργούμενης τομάτας, άρχισε αρχικά σε αγροτεμάχιο 6,5 στρεμμάτων (φτάνοντας σήμερα τα 80 στρέμματα) και είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, γνώσης και εμπειρίας. Η εντατική καλλιέργεια αντικαταστάθηκε με την αμειψισπορά. 

Η Αλεξάνδρα Ραχμάνη και η οικογένειά της τόλμησε και πέτυχε, καθώς σήμερα διαθέτει στην αγορά περιζήτητα ποιοτικά προϊόντα (κέτσαπ, πελτέ, ντοματάκια αποφλοιωμένα, χυμό ντομάτας, κ.ά.) από το αγρόκτημα. Πρόσφατα, άρχισε να παράγει και μελιτζάνα, παρασκευάζοντας μελιτζανοσαλάτα, με μελιτζάνα ψημένη σε κάρβουνα και συνταγή παραδοσιακή από την Ανατολική Ρωμυλία, από όπου κατάγεται η οικογένεια.
Τα βιολογικά προϊόντα Ηλιογέννημα διατίθενται μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου διανομής .



Λίστα προϊόντων:
Χυμός τομάτας
Κέτσαπ
Μαγειρεμένη Σάλτσα
Αποφλοιωμένο τοματάκι με χυμό τομάτας
Τουρσί μελιτζάνας
Σάλτσα Πιπεριάς 
Γλυκό τοματάκι

Μελιτζανοσαλάτα

Πιστοποιήσεις:
Το 2003 αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ακόμα βήμα, να προχωρήσουμε στην μεταποίηση και τυποποίηση της βιολογικής τομάτας που ήδη παρήγαμε. Το στήσιμο και η οργάνωση ενός μικρού εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης ήταν το πρώτο βήμα. Ολοκληρώνοντας την προσπάθειά μας προχωρήσαμε και στην διαδικασία της πιστοποίησης του εργαστηρίου μας από την Δ.Η.Ω. (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων). Η συμβολή και εργασία όλης της οικογένειας ήταν καταλυτική στο να καταφέρουμε να βγάλουμε στην αγορά το πρώτο προϊόν μας: «Χυμός τομάτας, προϊόν βιολογικής γεωργίας», με τον εμπορικό τίτλο «Ηλιογέννημα».


Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΡΑΧΜΑΝΗ ΕΔΩ: Ηλιογέννημα 

Πηγή: http://www.agro-tour.net/