Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η κινηματογραφική ιστορία του Νομού Καρδίτσας ♥

Φωτογραφία: από Γιώργος Παπακώστας
Στο παρακάτω αφιέρωμα θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και θα μάθουμε για τους κινηματογράφους του Νομού Καρδίτσας, την ιστορία τους, ποιοι υπάρχουν ακόμα και ποιοι με το πέρασμα των χρόνων άλλαξαν μορφή ή χάθηκαν.

Πηγή: http://cinemahellas.blogspot.gr/

ΚΑΡΔΙΤΣΑ


ΘΕΡΙΝΟΙ

ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ: Ξεκίνησε 1901 ως βουβό σινεμά, θέατρο και καραγκιόζης και λειτούργησε το 1937, το 1942 ονομάστηκε ΤΙΤΑΝΙΑ,
ΡΕΞ: Καποδιστρίου & 18ης Αυγούστου, 
ΑΔΩΝΙΣ: Μήλου, ιδιοκτησία Γ. Παπακώστα, 
ΑΠΟΛΛΩΝ:  Χατζημήτρου, ιδιοκτησία Αφοι Παΐση, 
ΑΡΜΟΝΙΑ:  18ης Αυγούστου & Ταλιαδούρου, ξεκίνησε τη δεκαετία 60 και έκλεισε δεκαετία 80, έκλεισε και έγινε συνεργείο και μετά οικόπεδο παρατημένο.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ: Αντιμάχου, τέρμα Δ. Μπούσδρα, στα σεισμόπληκτα, λειτουργεί από το 2007 ως σήμερα.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ
ΑΡΝΗ: Καραϊσκάκη & Δ. Τερτίπη, 1924 - 1933, λειτούργησε ως κινηματογράφος στο ισόγειο του ομώνυμου ξενοδοχείου, θέσεις 300, 
ΑΣΤΕΡΙΑ: Μυρμιδόνων & Υψηλάντου, φιλοξένησε και το Θεσσαλικό Θέατρο, ιδιοκτησία Βλάχος, Κωνσταντίνος Γαλάνης. 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ και ΘΕΡΙΝΟΙ

ΓΑΛΑΞΙΑΣ: Καραϊσκάκη, 1969 - 1992, το θερινό στη ταράτσα,ιδιοκτησία Αφοι Θεολόγη, έγινε souper market, 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ: Α. Παπανδρέου, πρωτολειτούργησε 1965 - 67, 
ΠΑΛΛΑΣ: Κεντρική Πλατεία(Πλ. Ελευθερίας), έγινε λαική βιβλιοθήκη και πινακοθήκη, το θερινό ήταν ιδιοκτησία της Βασιλικής Μετάξη, δίπλα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ιδιοκτησία Ι. Ζαβερδινός, Κ. Αναγνώστου, Αχ. Κοντογιάννη,  
ΤΙΤΑΝΙΑ: Λαρίσης & Σμύρνης, 1938 - 1942, ξεκίνησε στο καφενείο ΕΘΝΙΚΟΝ:  1934 - 35, ιδιοκτησία Αξαρλή, 1936 - 38 ιδιοκτησία Γ. Βλάχος, μεταφέρθηκε στο πεζόδρομο Δ.Τερτίπη.

ΑΓΝΑΝΤΕΡΟ


VILLAGE OLYMPIA MALL: Περιοχή Αγναντερού, στο δρόμο Καρδίτσας, Τρικάλων, ξεκίνησε Οκτώβριο 2008, κάηκε τον Ιούνιο του 2009.


ΜΟΥΖΑΚΙ


ΘΕΡΙΝΟΣ

 ΔΕΙΛΙΝΑ: Λειτούργησε τη δεκαετία 60.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ

ΣΙΝΕ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Λειτούργησε τη δεκαετία 60, πιο πριν παιζόταν σινεμά στη κεντρική πλατεία, αργότερα ερχόντουσαν πλανόδιοι κινηματογράφοι.

ΠΑΛΑΜΑΣ 


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: Ξεκίνησε το 2011.

ΣΟΦΑΔΕΣ


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ: Κινηματοθέατρο,
ΚΙΕΡΙΟΝ: Παπάγου, φιλοξένησε και το Θεσσαλικό Θέατρο, ιδιοκτησία Κ. Πολυμέρης.

ΘΕΡΙΝΟΙ
ΚΙΕΡΙΟΝ: Παπάγου,λειτούργησε τη δεκαετία 70,
ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παπάγου,λειτούργησε τη δεκαετία 80 και λίγο 90!

Γυαλί Καφενέ (Καρδίτσα)

Απόσπασμα από 2lyk-kardits.kar.sch.gr
Το κινηματοθέατρο του «Γυαλί καφενέ».

Το «Γυαλί καφενέ» βρισκόταν επί της οδού Λαρίσης, αρχικά στο χώρο αυτό υπήρχε το οποίο λειτουργούσε πριν από την απελευθέρωση της πόλης, διέθετε μεγάλη αυλή με αιωνόβια δέντρα. Με το πέρασμα του χρόνου την θέση του παλιού καφενείου πήρε ένα μακρόστενο ισόγειο κτίριο πολυτελείας για την εποχή του, όπου εκτός από το νέο καφενείο στέγαζε και το κινηματοθέατρο. Το «Γυαλί καφενέ» διέθετε δύο σκηνές όπου παιζόταν οι θεατρικές παραστάσεις, μία χειμερινή σκηνή στην ανατολική πλευρά και μία θερινή στην βόρεια πλευρά. Στο κινηματοθέατρο λειτουργούσε μόνο βωβός κινηματογράφος καθώς όταν εφευρέθηκε αργότερα ο νεώτερος κινηματογράφος το «Γυαλί καφενέ» δεν υπήρχε. Ο κινηματογράφος του «Γυαλί καφενέ» υπολογίζεται ότι λειτούργησε μέχρι το 1920, περίπου. Το κτίριο παρέμεινε μέχρι το 1929 κατά το οποίο μία πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξυλαποθήκη που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο λειτούργησε μέχρι το 1920, περίπου. Το κτίριο παρέμεινε μέχρι το 1929 κατά το οποίο μία πυρκαγιά που ξέσπασε στον ίδιο χώρο στάθηκε η αιτία γι α να χαθεί αυτό το παραδοσιακό και ιστορικό κτίριο.

Παυσίλυπο (Καρδίτσα)

Απόσπασμα από 2lyk-kardits.kar.sch.gr

Ο θερινός κινηματογράφος στο «Παυσίλυπο».
Το Παυσίλυπο ιδρύθηκε το 1901 από το δήμαρχο Στέργιο Λάππα ως το 1960 οπότε επί δημάρχου Γιάννη Τσικρίκης μετατράπηκε από Ανθώνα στη μέχρι σήμερα πλατεία Πλαστήρα. Απέναντι του Ανθώνα υπήρχε η Δεντροφυτεία, αυτοί οι δύο χώροι αποτελούσαν το Παυσίλυπο. Στο χώρο του κινηματογράφου πραγματοποιούνταν και άλλα λαϊκά θέματα όπως θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζης κτλ. Στον κινηματογράφο προβλήθηκαν έργα βωβού κινηματογράφου με συνοδεία ορχήστρας, πράγμα σπάνια για τις μικρές πόλεις όπως η Καρδίτσα, αλλά και έργα με κανονικό ήχο («ομιλών κινηματογράφος»). Επιχειρηματίες του κινηματογράφου υπήρξαν κατά καιρούς τα αδέλφια Μαργάρα, ο Τ. Ιωάννου, ο Ν. Φραγκουδάκης, ο Γ. Φραγκουδάκης και άλλοι τα ονόματα των οποίων δεν είναι γνωστά. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κινηματογράφος της πλατείας ήταν κοινά και με του Παυσίλυπου. Εκτός αυτών όμως οι οικονομικές διαφωνίες μεταξύ των επιχειρηματιών που στάθηκε και ο λόγος παύσης της λειτουργίας του κινηματογράφου αποτέλεσαν τα σημαντικότερα προβλήματα του. Υπολογίζεται ότι ο κινηματογράφος στο Παυσίλυπο λειτούργησε ως το 1937.

Τιτάνια ή Εθνικόν (Καρδίτσα)



Πηγή Facebook/Σπύρος Στώικος


Πηγή Facebook/Antonis Nikolaou


Χειμερινό & Θερινό
Πηγή Facebook/Lakis Papakon


Απόσπασμα από 2lyk-kardits.kar.sch.gr
Ο κινηματογράφος στο καφενείο Εθνικόν.

Στο καφενείο Εθνικόν που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία λειτουργούσαν δύο κινηματογράφοι,
στο διάστημα 1934-1935 ο κινηματογράφος Τιτάνια υπό την διεύθυνση του Αξαρλή και το διάστημα 1936-1938 ο κινηματογράφος Τιτάνια υπό την διεύθυνση του μακροβιότερου κινηματογραφιστή της Καρδίτσας, Γιάννη Βλάχου.
Το καφενείο λεγόταν Νέον Κέντρο και το 1930 μετανομάσθηκε σε Εθνικόν, βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας, ο ακριβής χρόνος ίδρυσης δεν είναι γνωστός. Το καφενείο συγκέντρωνε εκλεκτή πελατεία γι’ αυτό και οι εκάστοτε επιχειρηματίες φρόντιζαν να διατηρούν ωραία και ποιοτικά έπιπλα και σύγχρονα μέσα διασκέδασης. Ως αίθουσα θεάτρου λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1912, και ως περιοδικώς κινηματογράφος τουλάχιστον από το 1920 ενώ στις 1 Δεκεμβρίου του 1934 άρχισε να λειτουργεί στο Εθνικόν, για πρώτη φορά στη Καρδίτσα ο ομιλών κινηματογράφος. Οι προβολές του ομιλούντος κινηματογράφου κράτησαν για μερικά χρόνια ώσπου το 1938 ο Γιάννης Βλάχος μεταστέγασε έπειτα από δύο περίπου χρόνια τον κινηματογράφο Τιτάνια από το καφενείο Εθνικόν σε κτήριο επί της οδού Λαρίσης και οι προβολές στο καφενείο σταμάτησαν.

Ο κινηματογράφος Τιτάνια (1938 - 1942)

Όπως προαναφέρθηκε ο κινηματογράφος Τιτάνια αρχικά στεγαζόταν στο καφενείο Εθνικόν. 
Από της 13 Νοεμβρίου του 1938 όμως αρχίζει η δεύτερη και μακροβιότερη περίοδος της Τιτάνιας. Ο κινηματογράφος μεταφέρεται από το Εθνικόν σε κεντρικό κτήριο επί των οδών Λαρίσης και Σμύρνης  υπό την διεύθυνση του Γ. Βλάχου και θα λειτουργήσει για πολλές δεκαετίες ακόμη. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν παλιότερα το καφενείο και κινηματοθέατρο Γυαλί καφενέ. Ο ιδιοκτήτης του Τιτάνια είχε αρχίσει από την ίδρυση ακόμα του χειμερινού κινηματογράφου να διαπραγματεύεται οικόπεδα για την δημιουργία και θερινού κινηματογράφου. Την 1 Ιουνίου του 1937 ανοίγει στο Παυσίλυπο τον θερινό κινηματογράφο Τιτάνια, μέρος που και παλαιότερα ξανά υπήρχε. Τα προβλήματα όμως που επικρατούσαν στο κινηματογράφο του Παυσιλύπου βγήκαν πάλι στην επιφάνεια έτσι ένα χρόνο αργότερα στις 12 Ιουνίου, στην οδό Υψηλάντου εγκαινιάζεται ο νέος θερινός κινηματογράφος Τιτάνια όπου και θα λειτουργήσει μέχρι το 1942.

Απόλλων (Καρδίτσα)



Θερινό. Χατζημήτρου. 
Ιδιοκτησία Αφοι Παΐση.


Άδωνις (Καρδίτσα)
Θερινό. Μήλου. 
Ιδιοκτησία Γ. Παπακώστα.


Γαλαξίας (Καρδίτσα)



Πηγή Facebook/Σπύρος Στώικος
Πηγή φωτο google maps.
Πηγή φωτο google maps.






















Καραϊσκάκη. Χειμερινό & Θερινό.
1969 - 1992.
Πηγή φωτο εφημερίδα "Τα Νέα" 04/01/1982.

Αστέρια (Καρδίτσα)

Πηγή φωτο google maps.


Πηγή φωτο google maps.


Μυρμιδόνων & Υψηλάντου.
Χειμερινό.
Φιλοξένησε και το Θεσσαλικό Θέατρο.
Ιδιοκτησία Βλάχος, Κωνσταντίνος Γαλάνης.
Πηγή φωτο εφημερίδα "Τα Νέα"
18/12/1965.


Παλλάς (Καρδίτσα)


Πηγή Facebook/George Bantras


Πηγή Facebook/Lakis Papakon


Το Χειμερινό.Πηγή Facebook/Antonis Nikolaou


Το Θερινό.Πηγή Facebook/Σπύρος Στώικος


Πηγή φωτογραφίας blogs.sch.gr


Πηγή εφημερίδα "Τα Νέα" 20/09/1965.


ΠΑΛΛΑΣ Πλ. Ελευθερίας. Χειμερινό.
Έγινε λαϊκή βιβλιοθήκη και πινακοθήκη.
Πηγή φωτογραφίας internet.

Από 2lyk-kardits.kar.sch.gr


Παλλάς 


Χαρακτηριστικό κτίριο της κεντρικής πλατείας, το "Παλλάς" εξαιρετικό νεοκλασικό που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Κτίστηκε στις παραμονές του πολέμου, στη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου ‘η ωραία Ελλάς’. Το Παλλάς ήταν μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες ο σημαντικότεροςχώρος θεαμάτων και ψυχαγωγίας της πόλης, με αίθουσες κινηματογράφου, θεάτρου, καφενείο και μπαρ εστιατόριο πολυτελείας. Το ξενοδοχείο ‘η ωραία Ελλάς’ υπήρξε το παλαιότερο και μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης μέχρι τις αρχές του μεσοπολέμου. Εκεί φιλοξενήθηκαν και από το μπαλκόνι του μίλησαν όλες οι πολιτικές προσωπικότητες που πέρασαν από την Καρδίτσα. Το ‘μεγάλο καφενείο’ στο ισόγειο, ήταν σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής μέχρι τη δεκαετία του ’80. Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται σήμερα η alpha bank.



Άρνη (Καρδίτσα)


Καραϊσκάκη & Δ. Τερτίπη, Χειμερινό.
Λειτούργησε ως κινηματογράφος
στο ισόγειο του ομώνυμου
ξενοδοχείου 1924 - 1933.
Πηγή φωτογραφίας internet.


Απόσπασμα από 2lyk-kardits.kar.sch.gr
Το μέγαρο της «Άρνης» κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ιδιοκτήτης ήταν ο πολιτικός Κ.Τερτίπης.
Στο ισόγειο υπήρχε μία μεγάλη αίθουσα κινηματοθέατρου χωρητικότητας 300 θεατών. Η αίθουσα τις πρωινές και απογευματινές ώρες λειτουργούσε ως καφενείο και στους επάνω ορόφους λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμη το ομώνυμο ξενοδοχείο «Άρνη».
Ο κινηματογράφος της Άρνης άλλαξε πολλές φορές όνομα. Τις πρώτες δύο ημέρες λεγόταν απλά αίθουσα Άρνης μετά και για διάστημα δύο περίπου εβδομάδων ονομα ζόταν κινηματογράφος Ιντεάλ
και συνέχισε με το όνομα κινηματογράφος Άρνης εκτός από κάποιες μέρες για τις οποίες είχε ονομασθεί Σινέ Φαναμέτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι το 1928 λειτουργούσε στην Γ’ αίθουσα της Άρνης κινηματογράφος με το όνομα Αχίλλειον. Η συχνή αλλαγή ονομασίας δεν ήταν σπάνια ιδίως στην επαρχία καθώς οι εισαγωγείς ταινιών επέμεναν στην χρήση ορισμένων ονομάτων. Η σκηνή του κινηματοθεάτρου της «Άρνης» φιλοξένησε από την αρχή της κατασκευής του διάφορους ελληνικούς θιάσους που έδωσαν στο με σοπόλεμο πολλές εκατοντάδες παραστάσεις. Πολλές από αυτές ήταν σύμφωνες με το κλίμα της εποχής του μεσοπολέμου. Αρκετοί ήταν και οι γνωστοί καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν όπως η Μ. Κοτοπούλη, ο Α. Βεάκης, ο Χ. Νέζερ, ο Β. Αυλωνίτης και άλλοι. Το 1983 έδωσαν επίσης διαλέξεις στον ίδιο χώρο ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Νίκος Παππάς και άλλοι.

Αρμονία (Καρδίτσα)


18ης Αυγούστου & Ταλιαδούρου, Θερινό.
Ξεκίνησε δεκαετία 60 και έκλεισε δεκαετία 80.
Πηγή φώτο google maps.

















Δημοτικός (Καρδίτσα)


Προσφορά φωτο Γιάννης Ζαρμπής 06/12/2014.


Πηγή χάρτη χειμερινού vrisko.gr



Το Θερινό. Πηγή google maps.


Το Χειμερινό. Πηγή google maps.


Το θερινό. Πηγή φωτο ameakarditsaa.gr


Πηγή φωτογραφίας karditsanews.gr


Προσφορά Γεωργία Κολομβάκη, Φθιν. 2009.


Αρετσιανού 1, Χειμερινό.
Πηγή φωτογραφίας internet.


Το Θερινό στο τέρμα Δ. Μπούσδρα, Αντιμάχου,
στα σεισμόπληκτα. Λειτουργεί ως σήμερα.
Πηγή φωτογραφίας karditsanews.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ

Από karditsanews.gr
Ένας καθαρός ουρανός γεμάτος αστέρια, μυρωδιά από ποπκόρν, σε συνδυασμό ευωδιές από ανθισμένα γιασεμιά, τραπεζάκια σε χαλίκι, ταινίες-θρύλους σε επανεκδόσεις, καλή παρέα και έντονο αίσθημα νοσταλγίας ακόμη και για εμάς τους νεότερους που δεν τα ζήσαμε στην εποχή της ακμής τους. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν ξεχωριστή την… ιεροτελεστία τού να παρακολουθήσει κάποιος ένα φιλμ στο θερινό σινεμά της Καρδίτσας. Για έναν περίεργο λόγο ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στην Καρδίτσα ασκεί μια απροσδιόριστη γοητεία -σχεδόν όμοια με αυτή που είχαν την περίοδο κατά την οποία μεσουρανούσαν, δηλαδή τις δεκαετίες από το ‘50 έως το ‘70. Πρόκειται για ένα μαγικό σκηνικό που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Η διεύθυνση της ΔΗΚΕΚ ενημερώνει το κοινό της πόλης ότι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας σταμάτησαν ήδη οι προβολές και σε λίγες ημέρες το θερινό σινεμά θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί όλους τους φίλους του σινεμά.

Αναρτήθηκε από  Πηγή: http://cinemahellas.blogspot.gr/