Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ρία Ελληνίδου ~ Στην καρδούλα μου ♥

Η Ρία Ελληνίδου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Προέρχεται από μια οικογένεια, που είχε και έχει ιδιαίτερη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική. Από την ηλικία των πέντε ετών πήγε σε ωδείο μαζί με τα αδέλφια της και παρακολούθησε μαθήματα μουσικών οργάνων θεωρίας και αρμονίας μουσικής και παραδοσιακής προπαιδείας.

Στη συνέχεια πέρασε στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου συνέχισε τις σπουδές τις παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου, ταμπουρά, βυζαντινής μουσικής και ειδικεύτηκε πάνω στα παραδοσιακά κρουστά. Την ίδια χρονική στιγμή παρακολούθησε και ιδιαίτερα μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού και παραδοσιακών κρουστών.

Έχει συμμετάσχει παίζοντας κρουστά και κυρίως τραγουδώντας σε παραστάσεις πολιτιστικών συλλόγων, δημοτικούς φορείς με σκοπό τη διοργάνωση και διεξαγωγή συναυλιών με θέμα την παράδοση, συναυλίες, φεστιβάλ, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Επίσης έλαβε μέρος, τραγουδώντας στο Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην παράσταση “Λωξάντρα” του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η οποία ανέβηκε για δυο σεζόν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το 2005 ιδρύει μαζί με την οικογένειά της το παραδοσιακό συγκρότημα “Γραικοί” με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά ήταν το άλμπουμ “Της Αγάπης και του Έρωτα”. Την παραγωγή του δίσκου, που κυκλοφόρησε το 2010, επιμελήθηκε η Ρία. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται τραγουδώντας και με το πολυμελές συγκρότημα “Λωξάντρα”. Συμμετέχει στην τελευταία τους δισκογραφική δουλεία “Meyhane Καφέ Αμάν” και στο δίσκο, που έπεται. Παράλληλα κάνει συνεργασίες και μουσικές συμπράξεις με μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Πηγή: http://www.evart.gr/