Λίμνη Σμοκόβου |
Λουτροπηγή Καρδίτσας |
Δεν θα μπορούσα να μη σας γράψω για το άλλο χωριό μου, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα μου Βασιλική... τη Λουτροπηγή Καρδίτσας ή Σμόκοβο, όπως ονομαζόταν παλαιά. Συγκεκριμένα το 1926 το Σμόκοβο μετονομάσθηκε σε Λουτροπηγή, επειδή η ονομασία ήταν από τη σλαβική λέξη, που σημαίνει φιδότοπο ή δρακοντότοπο. Είναι ένα χωριό σκαρφαλωμένο στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων, βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας.
Λουτροπηγή Καρδίτσας |
Τόπος ήρεμος, κρατά μυστικές κι ανεπηρέαστες κάποιες μοναδικές στιγμές της φύσης. Πιο ψηλά υπάρχουν αδιαπέραστα δάση κι άλλα όμορφα ιστορικά χωριά, πιο χαμηλά αν κοιτάξετε, η θέα απογειώνει, καθώς μια νεότευκτη λίμνη αποταμιεύει τα νερά του ποταμού Ονόχωνου. Το χωριό Λουτροπηγή, που έχει κοντά τα Λουτρά Σμοκόβου, άνηκε στο δήμο Μενελαϊδας και τώρα στον Δήμο Σοφάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (πρόγραμμα Καλλικράτης).
Λουτροπηγή Καρδίτσας |
Τα ευρήματα, αλλά και ο Όμηρος καταμαρτυρούν ότι εδώ κατοικούσαν οι αρχαίοι Δόλοπες, αρχαία φυλή δεινών πολεμιστών, με την πρωτεύουσα τους να βρίσκετε στα όρια της σημερινής Κτιμένης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην περιοχή υπογράφτηκε η συνθήκη του Ταμασίου, όπου αναγνωριζότανε η αυτονομία των Αγράφων από τους Τούρκους.
Λουτροπηγή Καρδίτσας |
Μπορείτε να φτάσετε στο Σμόκοβο*, τόσο από τη Λαμία όσο και μέσω Καρδίτσας. Αφήνοντας πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας φτάνετε έπειτα από 24 χλμ. στο χωριό Κέδρος και μετά ξεκινά η ανάβαση για περίπου 15 χιλιόμετρα στα υψίπεδα των Αγράφων. Ακολουθήστε τις αλλεπάλληλες στροφές κι έπειτα από περίπου 11 χιλιόμετρα ανάβασης φτάνετε πρώτα στα Λουτρά Σμοκόβου, όπου βρίσκονται οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.
*Τώρα μπορείτε να φτάσετε πιο γρήγορα και ασφαλέστερα μέσω της Κεντρικής Οδού Ε65.
Λουτροπηγή Καρδίτσας |
Από τα Λουτρά Σμοκόβου θα συνεχίσετε για 6 χιλιόμετρα την ορεινή διαδρομή με την εξαιρετική θέα προς την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου και θα βρεθείτε στη Λουτροπηγή. Στην είσοδο του χωριού θα δείτε την πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820, όπου πραγματικά θα απολαύσετε κρυστάλλινο νερό. Ανηφορίσετε έως την κορφή του Αϊ-Λιά για ν' απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο». Στο σημείο υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, από τα οποία πιο ευδιάκριτος είναι ένας πύργος ύψους 3,50μ.
Λίμνη Σμοκόβου |
Το χωριό κρέμεται στις πλαγιές των Αγράφων σε υψόμετρο 740 μέτρων. Η θέα προ τη λίμνη, που δημιουργήθηκε από τα νερά του ποταμού Ονόχωνου και τις απορροές του οροπεδίου της Ξυνιάδας, είναι μαγική. Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 2003. Το φράγμα είναι χωμάτινο, με μήκος περίπου 460 μέτρα και ύψος 104 μέτρα. Η χωρητικότητα της λίμνης ανέρχεται στα 237 εκατ. m3 και καταλαμβάνει έκταση 9.000 στρεμμάτων.
Λίμνη Σμοκόβου |
Αν βρεθείτε λοιπόν στην Καρδίτσα αξίζει να κάνετε 40 χλμ για να επισκεφθείτε το Σμόκοβο και τη πανέμορφη λίμνη. Το χωριό περιβάλλεται από καταπράσινες και απέραντες χαράδρες κατάφυτες από βελανιδιές, πουρνάρια, πλατάνια, κέδρα και άλλα δένδρα. Οι μοναδικές πηγές με ιαματικά νερά, που υπάρχουν στο Σμόκοβο, προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή. Τα λουτρά του Σμόκοβου λειτουργούν από το 1662. Οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου-Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση- αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Τα λουτρά επισκεπτόταν συχνά ο Αλή Πασάς.
ELEKTRA KOUTOUKI
Πηγή: thegreeneyereport.blogspot.gr/