Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ο Μέροψ: Το πιο πολύχρωμο ελληνικό πουλί

Το φτέρωμα του Μέροπος είναι ένα πραγματικό μωσαϊκό: ράχη πυρρόξανθη και κίτρινη, φτερά και ουρά γαλαζοπράσινα, κεφάλι καστανοκόκκινο με μια χαρακτηριστική μαύρη λωρίδα που χωρίζει τον κίτρινο λάρυγγα από το γαλάζιο στήθος.
Κυκλοφορεί σε μεγάλα κοπάδια και συχνά κάθεται σε ηλεκτρικά καλώδια και κορφές δέντρων ψάχνοντας έντομα για να τραφεί.
Ο Μέροψ δεν τρώει μόνο μέλισσες αλλά και πολλούς εχθρούς των μελισσών όπως σφήκες καθώς και διάφορα άλλα έντομα το οποία συλλαμβάνει με επιδεξιότητα στον αέρα χάρη στο μακρύ και κυρτό του ράμφος.
Φτιάχνει τη φωλιά του κατά αποικίες συνήθως κοντά σε τρεχούμενα νερά, μέσα σε κοιλώματα που σκάβει στις πλαγιές του εδάφους. Τα αβγά κλωσάνε και οι δυο γονείς οι οποίοι αναλαμβάνουν από κοινού και τη φροντίδα των νεοσσών.
Ο Μέροψ είναι θερινός επισκέπτης. Έρχεται στη χώρα μας τον Απρίλιο και φεύγει τον Σεπτέμβριο για να ξεχειμωνιάσει στην Αφρική. Τα πουλιά από τη νοτιοδυτική Ευρώπη περνούν από το Γιβραλτάρ προς νότια μέσω της Σαχάρας και κατευθύνονται προς την Αφρική. Τα πουλιά από την ανατολική Ευρώπη ταξιδεύουν στη Νότια Αφρική μέσω του Ισραήλ.
Όπως όλα τα μεταναστευτικά πουλιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Κάποιες απ’ αυτές οφείλονται στον άνθρωπο. Σε κάποιες χώρες σκοτώνονται από μελισσοκόμους γιατί θεωρούν ότι προκαλούν ζημιά στα μελίσσια τους. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο ένας στους τρεις Μέροπες που φεύγουν το φθινόπωρο από την Ευρώπη επιστρέφουν πίσω την επόμενη άνοιξη.



Κωνσταντῖνος Τσιακμάκης