Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Η ασύδοτη ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων-Το πραγματικό κόστος των θέσεων εργασίας στα αιολικά πάρκα!

Το πραγματικό κόστος των θέσεων εργασίας στα αιολικά πάρκα!

True cost of Britain’s wind farm industry revealed!
Κάθε θέση εργασίας στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Βρετανίας ουσιαστικά επιδοτείται με το τρομακτικό ποσό των £ 100.000 το χρόνο, το οποίο και επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτώναποκαλύπτει η εφημερίδα «The Telegraph«.


Μια νέα οικονομική ανάλυση της Βρετανικής Κυβέρνησης και του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αποκαλύπτει οι εταιρείες αιολικής ενέργειαςέλαβαν πέρυσι τουλάχιστον £ 1.2 δισεκατομμύρια με τη μορφή των κρατικών επιδοτήσεων, ποσό που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Σε όλο τον τομέα της αιολικής ενέργειας απασχολούνται συνολικά 12.000 άτομα σε όλη την Βρετανία, πράγμα που σημαίνει πως κάθε εργασία επιδοτείται από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος με £ 100.000 τον χρόνο (!!!).

Η αποκάλυψη αυτή είναι ενδεχομένως «ενοχλητική» για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ένας οικονομικά δυναμικός τομέας που δημιουργεί«πράσινες» θέσεις εργασίας. Μπορεί να είναι βέβαια μια δυσάρεστη αποκάλυψη για το λόμπι της αιολικής ενέργειας είναι όμως μια πραγματικότητα και αποτελεί απόδειξη ότι ο τομέας δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Όπως αποκαλύπτεται από την ανάλυση των επίσημων στοιχείων:
• Το επίπεδο των επιδοτήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο υψηλό που οι θέσεις εργασίας στοιχίζουν τελικά με το τρομαχτικό ποσό των £ 1.3 εκατομμυρίων η καθεμία τον χρόνο (?!)

• Στη Σκωτία, η οποία διαθέτει 203 χερσαία αιολικά πάρκα – περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο – μόνο 2.235 άτομα απασχολούνται άμεσα στην αιολική ενέργεια, παρά την ετήσια επιχορήγηση των £ 344 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει έξοδα τουλάχιστον £ 154.000 ανά θέση εργασίας (!!!)

• Ακόμη και αν επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουν προβλεφθεί πως θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020, η πραγματική επιδότηση για αυτές τις θέσεις θα είναι £ 80.000 το χρόνο, αν βέβαια οι επιδοτήσεις παραμένουν στα σημερινά επίπεδα και δεν αυξηθούν όπως απαιτούν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας.
Μια «πηγή», που διαχειρίζεται διάφορα αιολικά πάρκα, και δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στηνεφημερίδα μας: «Ο καθένας προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επιδοτήσεις με βάση τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται: αυτά όμως είναι ανοησίες. Τα αιολικά πάρκα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας.»

Ειδικά αυτήν την περίοδο που η οικονομική κρίση χτυπάει σκληρά και την Βρετανία, υπάρχει έντονη διαμάχη σχετικά με την αξία και τα οφέλη της αιολικής ενέργειας.
Ο επίσημος εκπρόσωπος της αιολικής βιομηχανίας, η «Renewable UK«, έχει διοργανώσει μια πραγματική εκστρατεία για την προώθηση των αιολικών πάρκων, και ένα από τα επιχειρήματά της είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της:«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών


τομέων.» Υποστηρίζει πως ο κλάδος απασχολεί σήμερα 12.000 άτομα και «με βάση τα κυβερνητικά προγράμματα προώθησης της αιολικής ενέργειας ο κλάδος αναμένεται να απασχολεί έως και 90.000 άτομα μέχρι το 2020″.

Η υπόσχεση των μελλοντικών θέσεων εργασίας εξαρτάται από την κατασκευή των μεγάλων αιολικών πάρκων στη θάλασσα αλλά και την εγκατάσταση εργοστασίων για την παραγωγή ανεμογεννητριών στη ίδια την Βρετανία, καθώς σήμερα όλες οιανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στην Βρετανία εισάγονται από το εξωτερικό.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του κλάδου τηςαιολικής ενέργειας, προκύπτει ότι, για τους 12 τελευταίους μήνες έως το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, η τελευταία περίοδος για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, λίγο περισσότερο από £ 1.2 δισεκατομμύρια καταβλήθηκαν για τηναιολική ενέργεια, μέσω επιδοτήσεων που επιβάρυναν τους καταναλωτές – με βάση τα μέτρα που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας.

Αυτό το ποσό όμως προστίθεται σε όλους τους λογαριασμούς ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την επιβάρυνση που προκαλεί στα νοικοκυριά και στη βιομηχανία, προσθέτει κόστος σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγονται και προσφέρονται στην Χώρα. Σύμφωνα με το «Ίδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (Renewable Energy Foundation), η αιολική ενέργεια προσθέτει σήμερα περίπου £ 47 στο κόστος ζωής του μέσου νοικοκυριού.

Η συνολική επιδότηση είναι πιθανό να αυξηθεί σε £ 6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020 αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «πετύχει» το στόχο της παροχής του 15% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προβλέψεις του κλάδου υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2020 θα δημιουργηθούν έως και 75.000 θέσεις εργασίας – με πραγματική επιδότηση ύψους £ 80.000 το χρόνο ανά θέση εργασίας – αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί ο αριθμός αυτός χωρίς να αυξηθεί η πραγματική επιχορήγηση.



Το »Ίδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας« υποστηρίζει ότι τελικά αυτή η πολιτική θα κοστίσει στην πραγματικότητα θέσεις εργασίαςγια την Χώρα, επειδή πολλές επιχειρήσεις θα μεταφερθούν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα νοικοκυριά θα έχουν επίσης λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα, διότι περισσότερα χρήματα θα πάνε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος: αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και τελικά θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία.

Μεταξύ των παραδειγμάτων για τις εξαιρετικά υψηλές επιδοτήσεις που λαμβάνουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τα αιολικά πάρκα είναι το «Greater Gabbard« ένα αιολικό πάρκο από 140 ανεμογεννήτριες, 12 μίλια στα ανοικτά των ακτών του Suffolk. Έλαβε £ 129 εκατομμύρια επιδότηση κατά τους 12 τελευταίους μήνες μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, το διπλάσιο των £ 65 εκατομμυρίων που έλαβε για την ηλεκτρική ενέργεια που στην πραγματικότητα παράγει. Όλη η εταιρεία στην οποία ανήκει το πάρκο αυτό απασχολεί συνολικά 100 άτομα, πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει επιδότηση £ 1.3 εκατομμύρια για κάθε μέλος του προσωπικού της εταιρείας- λεφτά που πλήρωσαν οι καταναλωτές αλλά βέβαια δεν έφτασαν και στην τσέπη των εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Iwan Tukalo, γενικός διευθυντής του «Greater Gabbard Offshore Wind Limited«, που είναι συνιδιοκτησία των SSE και RWE, δήλωσε ότι η κατασκευή του πάρκου βασίστηκε στις επενδύσεις του προγράμματος των Βρετανικών Υποδομών, ύψους £ 1.5 εκατομμυρίων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το έργο υποστήριξε σημαντικά την τοπική απασχόληση κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου κατασκευής του», καθώς το 95 τοις εκατό των εργαζόμενων σε αυτήν ήταν ντόπιοι.

Το «London Array«, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Βρετανίας, με 175 ανεμογεννήτριες, απασχολεί 90 άτομα στη βάση του στο Καντέρμπουρυ. Η συστοιχία, η οποία είναι 12 μίλια από την ακτή, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη. Κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του η επιδότηση που θα λάβει είναι £ 160 εκατομμύρια – δηλαδή £ 1.77 εκατομμύρια ανά θέση εργασίας.

Στη Σκωτία, ο υπουργός ενέργειας Fergus Ewing, δημοσίευσε στοιχεία νωρίτερα φέτος που δείχνουν ότι 2.235 θέσεις εργασίας «συνδέονται άμεσα με την χερσαία αιολική ενέργεια». Υπάρχουν 203 αιολικά πάρκα σε όλη τη Σκωτία, και με βάση το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν λάβει προκύπτει πως κάθε θέση εργασίας επιδοτείται τελικά με £ 154.000.



Τα αιολικά πάρκα δέχονται πλέον δριμύα κριτική, όχι μόνο λόγω του κόστους τους, αλλά και λόγω των ισχυρισμών ότι οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες μπορεί να είναι ύψους πάνω από 400 ft, καταστρέφουν την ύπαιθρο. Οι ακτιβιστές για την προστασία του Περιβάλλοντος, υποστηρίζουν ότι το κρατικό σύστημα σχεδιασμού της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων παραμένει ελεγχόμενο από τα συμφέροντα των εταιρειών αιολικής ενέργειας και ότι πάρα πολύ μικρό της Βρετανικής υπαίθρου προστατεύεται από εξάπλωσής τους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επεσήμανε ότι οι τοπικές κοινότητες θα έχουν περισσότερο λόγο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις περιοχές τους: οι εταιρείες αιολικής ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση για την κατασκευή τους, και θα υποχρεωθούν να λάβουν υπόψη τους τον αντίκτυπο των ανεμογεννητριών και τις απόψεις των ντόπιων.

Όμως, οι επιχειρήσεις ενέργειας θα είναι σε θέση να προσφέρουν «κίνητρα», συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων λογαριασμούς ρεύματος στους ντόπιους, σε αντάλλαγμα για την πολεοδομική άδεια, πράγμα που οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν ως νομιμοποίηση ενός ιδιότυπου καθεστώτος «μίζας».

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν επίσης ότι οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ενέργεια όταν ο άνεμος είναι πολύ υψηλής ή πολύ χαμηλής έντασης, και η ενέργεια που τελικά παράγουν δεν μπορεί να αποθηκευθεί για να αποδοθεί στην κατανάλωση όταν είναι απαραίτητη.



Ο Δρ. John Constable, διευθυντής του Ιδρύματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Οι επιδοτήσεις μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αιολικής ενέργειας, αλλά θα καταστρέψουν πραγματικές θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τους μισθούς σε άλλους τομείς, επειδή οι επιδοτήσεις προκαλούν υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την βιομηχανική παραγωγή και τους εμπορικούς καταναλωτές. Το υπερβολικό κόστος επιδότησης ανά θέση απασχόλησης στην αιολική ενέργεια είναι μια ένδειξη του μεγέθους του προβλήματος.»

Υπάρχουν αμφιβολίες ακόμη και μέσα στους κόλπους της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας για το αν οι προβλέψεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορούν να επιτευχθούν. Την περασμένη εβδομάδα, η «Renewable UK« εξέδωσε μια 64σέλιδη έκθεση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να «συμφωνήσει σε ένα νέο μακροπρόθεσμο όραμα» για την αιολική ενέργεια αλλιώς θα η χώρα θα δει θέσεις εργασίας να χάνονται. Η αιολική βιομηχανία υποστηρίζει ότι χωρίς εγγυημένες τιμές και χωρίς επιδοτήσεις, μια σειρά «πράσινων» θέσεων εργασίας δεν θα υλοποιηθούν. Οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι ορισμένα από τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια αιολικής ενέργειας βρίσκονται υπό απειλή, χωρίς τις εγγυήσεις των τιμών και τις επιδοτήσεις.

Η περιβόητη «Gamesa«, μια ισπανική εταιρεία που είχε υποσχεθεί να ανοίξει ένα εργοστάσιο στο Leith της Σκωτίας, δήλωσε πως η έλλειψη σιγουριάς για το καθεστώς των επιδοτήσεων είναι που παρεμποδίζει τα επενδυτικά σχέδιά της, ενώ η «Siemens» είπε ότι χρειάζονται να θεσμοθετηθούν οι εγγυήσεις των τιμών ενέργειας, πριν προχωρήσει στην κατασκευή ενός εργοστασίου ανεμογεννητριών στο Hull.

Ο Robert Norris, εκπρόσωπος της «Renewable UK« δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Οι γονείς αναρωτιούνται, που τα παιδιά τους θα βρουν δουλειά στο μέλλον; Η απάντηση είναι: στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι μέχρι το 2021, περισσότερα από 76.000 άτομα θα εργάζονται στη βρετανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας με πλήρες ωράριο, σε καλά



αμειβόμενοι πράσινες θέσεις εργασίας. Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος ο κλάδος έχει προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους £ 2.5 δισεκατομμυρίων, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία αιολικής ενέργειας είναι μια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη σε μια εποχή που άλλοι τομείς αγωνίζονται για να επιβιώσουν.»





Θα ήταν έτσι όμως τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις;
Και πόσο ακόμη η Βρετανική Οικονομία μπορεί να αντέξει το βάρος της «πράσινης ανάπτυξης», πριν έχει την κατάληξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας; Πλέον αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί!








Ενημερωθείτε επιτέλους για τα απίστευτα κέρδη των αιολικών πάρκων σε καιρούς φτώχειας. 

Η  ΔΕΗΑΝ ΑΕ  είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ  και αφορά μόνον τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΑΠ ΚΑΛΥΒΑΡΙ ΑΝΔΡΟΥ

Αιολικό Πάρκο
Τύπος ΑΓ
Πλήθος Α/Γ
Ισχύ Α/Γ (kW)
Συνολική ισχύς ΑΠ (kW)

 ΆνδροςΚαλυβάρι
Vestas
V27
7
225
1.575 
  


 Πηγή      ΔΕΗ ΑΝ ΑΕ
 http://www.ppcr.gr/List.aspx?Year=2013&C=17&A=466

 Το αιολικό ''Καλυβάρι'' , στην Υδρούσα του Δήμου Άνδρου, του Νομού Κυκλάδων , χρονολογείται απο το 1992 . Αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες VESTAS V27 225 ΚW εκάστη ,με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,6 MW περίπου.

Βρίσκεται κοντά στο όριο απόσυρσης ,αφού λειτουργεί επι 22 χρόνια και είναι παλαιάς τεχνολογίας .Η ετησία εκτιμώμενη (αισιόδοξη) απόδοσή του σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια ΔΕΗΑΝ ΑΕ είναι 3.621 MWh περίπου .
Αυτό προκύπτει απο τον παρακάτω απλό μαθηματικό τύπο .

Α. 225 KW Χ 7 ανεμογεννήτριες Χ 24 ώρες Χ 365ημερες == 13.797.000 κιλοβατώρες η 13.797 μεγαβατωρες ετήσια παραγωγή με θεωρητική απόδοση (capacity factor ) 100%.

Β. Όμως όλα τα αιολικά λειτουργούν με πραγματική απόδοση 20%-25% περίπου ( capacity factor ) , αναλόγως με το αιολικό δυναμικό κάθε τοποθεσίας.

Γ. 13.797 Χ 20 % == 2.759MWh η 13.797 Χ 25% == 3.449MWh


Αν θεωρήσουμε οτι το
Α. 2.759MWh αντιπροσωπεύει μια κακή χρονιά απόδοσης
και το
Β. 3.449MWh αντιπροσωπεύει μια πολύ καλή , τότε τα κέρδη από το αιολικό του ''Καλυβαριου'',θα είναι ....

Α. 2.759MWh X 87,85* ευρώ / ΜWh == 242.378,15 ευρώ ετήσια κέρδη.

Β. 3.449MWh X 87,85 ευρώ / MWh == 302.994,65 ευρώ ετήσια κέρδη.


* επίσημη τιμή ΛΑΓΗΕ ΑΕ για διασυνδεδεμένο σύστημα ,όπως η Ανδρος.( βλέπε τον πίνακα κάτω)
Το κόστος κατασκευής αιολικών ''πάρκων''σήμερα κυμαίνεται απο 1 εκατ ευρώ μέχρι 1,5 εκατ ευρώ για καθε εγκατεστημένο Μεγαβάτ ,αναλόγως με την τοποθεσία και τις τεχνικές δυσκολίες για την κατασκευή τους.

Συμπεράσματα

Ίσως για πρώτη φορά δημοσιεύονται συγκεκριμένα νούμερα με τα κέρδη των αιολικών , με τόσο απλά και ξεκάθαρα λόγια.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσημα στοιχεία που δεν αμφισβητούνται.
Πρέπει επίσης να μάθετε οτι το παραγόμενο ρεύμα απο ΑΠΕ ,αγοράζεται υποχρεωτικά και κατα προτεραιότητα από τον εθνικό διαχειριστή του δικτύου.
Παρόλο που το παράδειγμα μας αναφέρεται σε ενα από τα παλαιότερα σε λειτουργία, αιολικά της Ελλάδας ,το ''Καλυβάρι'' Ανδρου τα επιδοτούμενα ετήσια κέρδη των ( 302.994 ευρω ) , είναι τεράστια για την εγκατεστημένη ισχύ των μόλις 1,57 MW.

Το υπο κατασκευή ιδιωτικό αιολικό ''πάρκο'' στην θέση ''Φραγκάκι Κορθίου Ανδρου'' ισχύος 15MW , το οποίο πήρε ομόφωνη έγκριση απο το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου,εδώ...
http://www.youtube.com/watch?v=BlRLMmYC45Q&feature=player_embedded ,

είναι 15 φορές μεγαλύτερο!!!!!! άρα θα αποδίδει 15 φορές περισσότερα ετησία κέρδη.

Δηλαδή 302.994 Χ 15 == 4.544.910 εκατομ.ευρω ετήσια κέρδη. Απίστευτο !!!!

Θα πείτε , μααα......αυτά είναι υπερβολές .
Έχετε δίκιο ,αγαπητοί φίλοι .
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει οτι σε καιρούς φτώχειας και χρεωκοπίας ,υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα τέτοιες τρελές οικονομικές ευκαιρίες .
Κανείς λογικός δεν μπορεί να πιστέψει οτι για μια επένδυση σε 15 / 1MW ανεμογεννήτριες , ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει απο το κράτος δωρεάν επιδότηση 40% με τον επενδυτικό νόμο (ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ) και θα του χορηγηθεί κρατική σύμβαση που θα εγγυάται τα κέρδη του για 20-25 χρονιά με σημερινή τιμή επιδότησης ανα παραγόμενη MWh 87,85 , χωρίς να απασχολεί προσωπικό πέραν απο 1,2 συντηρητές και προπάντων χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
Μόλις λοιπόν μάθατε τι σημαίνει ''πράσινη ενέργεια'' δηλαδή πράσινη απάτη .
Μια άπατη καλά οργανωμένη και καλά στημένη αφού με δόλιο και συγκεκαλυμμένο τρόπο αναγκάζει τους όλους τους πολίτες-καταναλωτές να πληρώνουν τα τεράστια κέρδη τους μέσω των λογαριασμών ρεύματος , που συνεχώς αυξάνονται .
Το παράδειγμα για το αιολικό στο ''Καλυβαρι Ανδρου'' είναι χαρακτηριστικό και προκαλούμε αλλά και παρακαλούμε, αυτούς που πιθανόν αμφισβητούν τα στοιχεία του SAGINI3
να μας στείλουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους και εμείς θα τις δημοσιεύσουμε αμέσως.
Αυτά τα τρελά κέρδη προέρχονται απο το υστέρημα των Ελλήνων σε καιρούς πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Γιαυτό τους αποκαλούμε ανήθικους και ΑΠΕ τεωνες, που παριστάνουν τους επενδύτες που θα φέρουν ανάπτυξη.
Αααα .....και μην μας λένε οτι ανησυχούν για το περιβάλλον ,γιατί προκαλούν μόνον αηδία .
Αυτό είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων μας και κάνεις δεν τους εκχώρησε τέτοια καθήκοντα .
Όμως το ''Καλυβάρι'' είναι ένα σχετικά μικρο αιολικό ''πάρκο'' αν σκεφτείτε οτι ο Δήμος και η ''Δάφνη'' δήλωσαν οτι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για οικονομική συμμετοχή των δημοτών και του Δήμου Άνδρου με εταιρεία που δεν κατονόμασαν η οποία πρόκειται να κατασκευάσει στην Άνδρο αιολικό ισχύος .....50 MW .( συνέντευξη στο ξενοδοχείο Κάραβελ Αθηνών )εδώ... http://sagini3.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html .

Τώρα γνωρίζετε τα κίνητρα τους .Υπολογίστε εσείς τα αναμενόμενα κέρδη τους .

Η ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η χώρα μας και η βιομηχανία μας , αναπτύχθηκε τόσα χρόνια , ανεξάρτητη , χάρις στους φυσικούς πόρους που διαθέτει ( λιγνίτες και νερά ) για παραγωγή φθηνής , επαρκούς και σταθερής ενέργειας απο την ΔΕΗ, που μπορεί να συνεχίσει να παράγει άφθονη ενέργεια από τους ίδιους πόρους για τα επόμενα 50 χρόνια.
Λιγνίτες για ισχύ βάσης και υδροηλεκτρικά για ισχύ αιχμής.
Το εισαγόμενο ακριβό μαζούτ χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή μόνον στα νησιά μας ,όταν αυτά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο. Τα έργα διασύνδεσης όμως συνεχώς επεκτείνονται και η εξάρτηση απο το μαζούτ μειώνεται.
Το φυσικό αέριο είναι ακριβό και εισαγόμενο καύσιμο που δημιουργεί ενεργειακή εξάρτηση από τους προμηθευτές ( Ρωσία Gazprom,Algeria κλπ ). Ήταν λοιπόν τεράστιο σφάλμα η χρήση του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , αφού δεν είναι δικός μας φυσικός πόρος , αλλά ακριβά εισαγόμενος.
Η τεχνολογία ΑΠΕ είναι ξεπερασμένη και πανάκριβη και οδηγεί τις τιμές του ρεύματος στα ύψη , χωρίς να μπορεί να δώσει φθηνή αλλά αξιόπιστη και σταθερή ενέργεια .

Οι μόνοι που ωφελούνται από τις λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές τις χώρας μας είναι δυστυχώς αυτοί που τις επέβαλαν.Δηλαδή χώρες σαν την Γερμανία που μας προμηθεύουν τεχνολογίες ΑΠΕ (SIEMENS,VESTAS,ENERGON κλπ ) και φυσικού αερίου ,αλλά και εγχώριοι γνωστοί μεσάζοντες που κατάφεραν να αποκομίζουν τεράστια κεφάλαια από την οικονομία μας .


Η ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ   ισοπεδώνει ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ με ανυπολόγιστες συνέπειες στο ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ αποτελούν μία τεράστια επιδοτούμενη επένδυση με πενιχρότατες ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ αποκλειστικά ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ....... Για ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Σας ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να διαβάζετε και τα άρθρα των ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝ. ΟΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ. Σχετικά ιστολόγια: www.eyploia.gr, www.windwatch.gr, www.environ-sustain.gr, www.karpenissi.eu, www.aioliko.com, www.aiolikaparkanaxou.blogspot.com, www.archaeopteryxgr.blogspot.com, www.aiolikoparkokoronou.blogspot.com, www.stephanionwindaction.wordpress.com, www.epaw.org, www.swap.org.uk, www.laurelmountainpreservationassociation.org/, www.viewsofscotland.org/