Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

♥ Καρδίτσα-Αργιθέα: Ενας άγριος μαγευτικός τόπος

Φωτογραφία: Γιώργης Σωτηρλής ~ ‎ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Εδώ πάνω δεν φτάνουν πολλοί. Σταματούν στη γειτονική λίμνη Πλαστήρα, μαγεμένοι από τη λάμψη του νερού και τις παροχές των πολυτελών καταλυμάτων, αδιαφορώντας για τον μαγευτικό μικρόκοσμο των δεκάδων οικισμών της Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας.

Στα βορειοδυτικά του νομού Καρδίτσας, εκεί που η άπλα του θεσσαλικού κάμπου σταματά μπροστά στο θεόρατο ανάστημα των Αγραφιώτικων βουνών, ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε βράχια, χιονισμένες κορφές, δάση και γκρεμοτόπια η αδάμαστη γη της Αργιθέας.
Ωστόσο πριν ξεκινήσετε για τα βουνά της Καρδίτσας θα πρέπει να ξεχάσετε ότι ξέρατε για τα ορεινά θέρετρα και να προετοιμαστείτε να γνωρίσετε ένα τόπο τραχύ και δύσβατο. Ένα τόπο που παρά το δυσπρόσιτο ανάγλυφο και την ανελέητη φύση του, παραδόξως η ανθρώπινη παρουσία επιμένει να κατοικεί σε αυτόν εδώ και χιλιετίες.
Η περιοχή της Αργιθέας μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε καμία τουριστική υποδομή. Όμως οι λάτρεις της άγριας φύσης δεν έχαναν την ευκαιρία να αναζητούν εδώ στ’ απροσπέλαστα Άγραφα την περιπέτεια και την απομόνωση. Σήμερα κάποιοι λίγοι, αλλά ιδιαιτέρα φιλόξενοι ξενώνες αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στα μυστικά της ορεινής φύσης.


Φωτογραφία: Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανιωτών "Η Νοσταλγία"
Με αφετηρία το Μουζάκι: Σημείο αναφοράς το Μουζάκι στα όρια των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων που απέχει από την Καρδίτσα 20 χλμ. Κτισμένη σε σημείο κλειδί, η αγροτική κωμόπολη εποπτεύει τις πεδιάδες, αλλά και τα περάσματα της νότιας Πίνδου. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν η αρχαία πόλη των Γόμφων που κατάστρεψε ολοσχερώς ο Καίσαρας. Στην τοποθεσία Επισκοπή κοντά στις όχθες του Πάμισου ποταμού, ανιχνεύονται ερείπιά της.
Φωτογραφία: Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανιωτών "Η Νοσταλγία"
Από το Μουζάκι φεύγει ο ένας και μοναδικός οδικός άξονας που με πορεία νότια και δυτική τολμά να χωθεί στον πολυσχιδή όγκο των Αγράφων. Λίγο ψηλότερα ο δρόμος διχάζεται. Η μια διαδρομή οδηγεί στο Βλάσι, στο Πετρίλο, στο Δροσάτο και στ’ άλλα χωριά της Ανατ. Αργιθέας. Η άλλη τραβά για το Τύμπανο, την πιο επικίνδυνη -λόγω καιρικών φαινομένων- ορεινή διάβαση της Θεσσαλίας και συνεχίζει για τα χωριά της Δυτ. Αργιθέας. Οι δυο διαδρομές σμίγουν μετά από αρκετά χιλιόμετρα στα όρια των νομών Άρτας και Καρδίτσας, στο ύψος του ποταμού Αχελώου και κοντά στη γέφυρα του Κοράκου, εκεί όπου πραγματοποιούνται τα έργα εκτροπής του Αχελώου.
Φωτογραφία: Πολιτιστικός Σύλλογος Στεφανιωτών "Η Νοσταλγία"
Αν και μερικοί κακοτράχαλοι χωματόδρομοι ενώνουν την Ανατολική με τη Δυτική Αργιθέα, δεν υπάρχουν ασφαλείς οδικοί άξονες που να συνδέουν άμεσα τις όμορες αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια σε κάποιον που θέλει να γνωρίσει πραγματικά αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, θα πρέπει κατ’ αρχάς να τον αντιμετωπίσει ως μια ενότητα, να τον εξερευνήσει χωρίς γεωγραφικούς διαχωρισμούς, να γνωρίσει τους ανθρώπους του, να βιώσει τη δυναμική του, να αφεθεί στην αύρα της περιπέτειας που εκπέμπει.