Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

♥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΦΥΛΗΣ «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»: ΕΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ.. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ…


Τρεις εκδηλώσεις με διαφορετικό ύφος η κάθε μια, μ’ ένα όμως σκοπό. Την ανάδειξη και προβολή του Θεσσαλικού στοιχείου ως πρωταρχικό στόχο, που εμπεριέχεται στην ιδεολογία μας αλλά πολύ περισσότερο στην ανιδιοτελή προσφορά του καθενός μας. Η συμμετοχή μέσω του εθελοντισμού στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου πρέπει πάνω απ’ όλα να διακατέχεται από θέληση, αγάπη και μεράκι, δίχως να περιμένει κάποιος ανταπόδοση σε αυτά που προσφέρει. Όταν μάλιστα αυτή η συμμετοχή συνδυάζεται με την έκφραση μέσω της τέχνης του χορού, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα απόλυτης ευχαρίστησης και ευφροσύνης για εκείνον που το βιώνει. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στις τρεις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.


1 Σεπτεμβρίου - Συνεδριακός χώρος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών - 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΙΒΒΥ: «Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα βιβλία των παιδιών και τα παραμύθια». Συμμετέχοντες: 500 σύνεδροι, εισηγητές, συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες και ερευνητές από 65 διαφορετικές χώρες. Η πολύ-πολιτισμικότητα έρχεται να αποτυπωθεί σε όλο της το φάσμα σε αυτό το συνέδριο και τα μέλη του χορευτικού μας έγιναν μάρτυρες μιας πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης μεταξύ «της Ανατολής και της Δύσης» όπου σκοπός ήταν να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το χορευτικό του Συλλόγου θέλησε να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους που ήλθαν από κάθε γωνιά της γης, με το ελληνικό παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι και ένα από τα στοιχεία που το χαρακτηρίζει, αυτό της Καραγκούνικης και Τσολιαδίστικης Φορεσιάς σε συνδυασμό με τον χορό.

6 Σεπτεμβρίου - Πάρκο “Κώστας Λιάρος” - Ζεφύρεια 2018: Για ακόμα μία χρονιά, ο Σύλλογός μας στήριξε την καθιερωμένη γιορτή της Δημοτικής Κοινότητας Ζεφυρίου του Δήμου μας προς τιμή της πολιούχου Παναγία Γρηγορούσα, όπου παρουσίασε χορούς από το Πήλιο της Θεσσαλίας. Μία περιήγηση στο βουνό των Κενταύρων και του Ιάσονα, με τις πανάρχαιες παραδόσεις, τις κατοικίες των θεών, των ημίθεων αλλά και των ηρώων. Μα κυρίως ένας μαγευτικός πόλος έλξης για χιλιάδες κόσμου που το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Εμείς θελήσαμε να συνταξιδέψουμε με τον κόσμο που μας παρακολούθησε ελπίζοντας να πέρασε το σύντομο διάστημα της παρουσίασής μας ευχάριστα και ξέγνοιαστα.

9 Σεπτεμβρίου - Γήπεδο ποδοσφαίρου «Μεγάλων Καλυβίων» - 5ο Καραγκούνικο αντάμωμα: «Τρανός Χορός» των Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων. 1.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα συγκροτώντας 65 χορευτικές ομάδες, παρουσίασαν η κάθε μία παραλλαγές και μορφές παραδοσιακών χορών και φορεσιών δίνοντας ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφο χρώμα συνοδευόμενες από την ορχήστρα, εκπλήσσοντας ευχάριστα όσους έδωσαν το παρών το ηλιόλουστο απόγευμα στο γήπεδο ποδοσφαίρου των Μεγάλων Καλυβίων. Τσάμικα, συρτά, συρτά στα τρία και μπεράτια, όλα σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας δημιούργησαν μια πανδαισία χορών όπου ο Σύλλογος μας, παρουσίασε ακόμα ένα αξιόλογο πρόσωπο, ανταποκρινόμενος στο καραγκούνικο αυτό κάλεσμα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού «Η Πάρνηθα» του Δήμου μας που χορήγησε τη μετακίνησή μας με πούλμαν γι’ αυτό το ταξίδι.

Δυναμική αρχή για τον Σύλλογό μας και το χορευτικό του τη φετινή χρονιά, όπως άλλωστε είχαμε προαναγγείλει ότι θα συμβεί, πιστεύοντας ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και στο άμεσο μέλλον με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.