Άειντι θέλησα να κάνω γιούρια,
ωρέ Καραγκούνα μ’ στην ποδιά σου την καινούργια.
Γιούρια γιούρια γιούρια στα παλ(ι)ούρια,
γιούρια γιούρια στην ποδιά σου την καινούρια.
Άειντι θέλησα να κάνω νάζ(ι)α,
ωρέ Καραγκούνα μ’ στην ποδιά σου την γαλάζ(ι)α.
Γιούρια γιούρια γιούρια στα παλ(ι)ούρια,
γιούρια γιούρια στην ποδιά σου την καινούρια.
Άειντι με τη μια και με την άλλη,
ωρέ μου ζάλισαν Καραγκούνα μ’ το κεφάλι.
Όπαλα όπαλα μου ‘σπασες τα κόκαλα,
όπαλα όπαλα με ξύλα και με ρόπαλα.
Η ποδιά της νύφης είναι από τα βασικότερα στοιχεία της παραδοσιακής ενδυμασίας της καραγκούνας νύφης. Σε όλη την περιοχή Τρικάλων , Καρδίτσας και Αγράφων οι ποδιές των κοριτσιών αποτελούν αληθινά κοσμήματα και σε αυτές καρφιτσώνονται για επιπλέον στολισμό και πραγματικά κοσμήματα όπως τα ασημοζούναρα και οι μπαλτσούδες.
Κάθε κοπέλα μα και η νύφη φορά δυο ποδιές. Η μια είναι η κάτω ποδιά (πεστιμάλι την λέγουν πολλοί εξισώνοντας την έτσι με την ποδιά εργασίας) που δε φαίνεται και είναι από απλό βαμβακερό ύφασμα και η επάνω είναι η καλή και διαλεγμένη, η χρυσοκεντημένη.
Στο πάνω μέρος της ποδιάς που λέγεται αμπόλι τοποθετούν στη μέσα πλευρά μαλακό χαρτόνι που το ντύνουν με βελούδο κι αποτελεί ξέχωρο κομμάτι που εύκολα βγαίνει κι αντικαθίσταται.Αυτό γιατί το κομμάτι αυτό φθείρεται εύκολα λόγω του βάρους των κοσμημάτων που σηκώνει. Στο κάτω μέρος της ποδιάς, στη λεγόμενη πόστα γίνονται και τα κεντήματα που της δίδουν τόση ομορφιά. Παλαιότερα οι ποδιές ήταν ακέντητες και η πόστα κενή.
Η ποδιές κανονικά αποτελούν μέρος της προίκας της νύφης. Η νυφιάτική όμως μπορεί να ποτελέι και δώρισμα του γαμπρού μιας κι αυτός αγοράζει τα φορέματα που θα βάλει η καλή του εκείνην την ημέρα.
Λένα Σαββίδου.