Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

♥ Καρδιτσιώτης ο νέος Επισκόπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ~ Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του εψηφισμένου Επισκόπου Μελιτηνής


Ο παμψηφεί εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτινής κ. Μάξιμος (Παφίλης) βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο - Νίκος Μαγγίνας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παφίλη βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, με τον τίτλο Μελιτηνής.
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφονται τα εξής:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.
Εν αρχή της πρώτης συνεδρίας αντηλλάγησαν μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κυρίου Γερμανού, εκ μέρους των νέων μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.

Κατ’ αυτήν, προτάσσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Σεβασμιωτάτω Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μελιτηνής».

Εν τω μεταξύ, τελέσθηκε ήδη το Μικρό Μήνυμα αναγγελίας της εκλογής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ενώ στη συνέχεια ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μάξιμος δέχθηκε τις ευχές της Ιεραρχίας
.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος (Παφίλης) γεννήθηκε το 1978 στον Άγιο Ακάκιο Καρδίτσας όπου και μεγάλωσε . Ο πατέρας του, πρεσβύτερος Γεώργιος Παφίλης, υπηρετεί ως εφημέριος του χωριού.
Ο νέος Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στην Καρδίτσα το 2003 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεοκλήτου και υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Καρδίτσης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος, μέχρι το 2016 όπου εκλήθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να υπηρετήσει στο Παρίσι.


Σπούδασε Θεολογία, Ιστορία και Επικοινωνία, στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.  
Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στη Θρησκευτική Διπλωματία του Διεθνούς Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
Διακόνησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Υπηρέτησε για 10 έτη ως γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 2016 υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.
Εχει λάβει μέρος σε πολλές εξωτερικές εκκλησιαστικές αποστολές και εκπροσωπήσεις και το 2016 συμμετείχε ως ειδικός σύμβουλος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Κρήτη.
Ακολουθεί το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Τρίτην, 9ην Ὀκτωβρίου 2018, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Ἐν ἀρχῇ τῆς πρώτης συνεδρίας ἀντηλλάγησαν μεταξύ τοῦ Παναγιωτάτου Πατριάρχου καί τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κυρίου Γερμανοῦ, ἐκ μέρους τῶν νέων μελῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, αἱ εἰθισμέναι προσφωνήσεις καί ἀντιφωνήσεις.

Κατ᾿ αὐτήν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, κληρικός τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γαλλίας, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Μελιτηνῆς.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του εψηφισμένου Επισκόπου Μελιτηνής


Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου προσήλθε σήμερα το μεσημέρι, 10 Οκτωβρίου, ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος ώστε να αποδεχθεί την εκλογή του με το μικρό Μήνυμα.

«Σε γνωρίζομεν από τινών ετών και εκτιμώμεν την ευρυμάθειάν σου και την αφοσίωσίν σου εις τε τον προϊστάμενόν σου άγιον Γαλλίας και εις την Μητέρα Εκκλησίαν. Αυτή χρειάζεται την αφοσίωσιν και την πιστότητα των διακονούντων αυτή, διότι αντιμετωπίζει, ιδιαιτέρως σήμερον, πολλά προβλήματα και προκλήσεις και αι αρμοδιότητες και τα προνόμια αυτής ως Πρωτοθρόνου Εκκλησίας αμφισβητούνται και δη και πολεμούνται μετά πάθους. Συνέχισε, λοιπόν, να εργάζεσαι ευόρκως εν τη Ιερά Μητροπόλει Γαλλίας, υποστηρίζων ταυτοχρόνως, παντού και πάντοτε, το Οικουμενικό Πατριαρχείον και τα από αιώνων δίκαια και τας προνομίας αυτού. Τούτο αποτελεί ύψιστον χρέος πάντων ημών, οίτινες έχομεν το προνόμιον να ανήκωμεν εις την Ιεραρχίαν αυτού και να τω διακονώμεν είτε ενταύθα εν τω Ιερώ ημών Κέντρω είτε εν τη διασπορά όπως η θεοφιλία σου», ανέφερε στην προσφώνησή του, προς τον εψηφισμένο Επίσκοπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος τον συνεχάρη, τον ευλόγησε και τον υποδέχθηκε στη σεπτή χορεία των Ιεραρχών του πανίερου Οικουμενικού Θρόνου.

Στην αντιφώνησή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτηνής Μάξιμος, ο οποίος θα υπηρετεί ως βοηθός του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την πρόκριση αλλά και προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τη θετική ανταπόκριση στην ευμενή εισήγηση του Προκαθημένου.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτηνής τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, στην οποία και απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το γεγονός με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο εψηφισμένος Επίσκοπος Μελιτηνής δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Πηγές:

 http://www.romfea.gr/