Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ♥

Του Δ. Βερίλλη
Όπως διαβάζουμε στις προχθεσινές εφημερίδες «Δυνατή ώθηση σε έργα πολιτισμού στη Λάρισα έδωσε η επίσκεψη στην πόλη του υφυπουργού Πολιτισμού Κων. Στρατή καθώς συνοδεύτηκε από οικονομική ενίσχυση 8,3 εκατ. Ευρώ για έργα πολιτισμού..» . Ποσά που προστίθενται σε αντίστοιχα κονδύλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής Λαρίσης. Τα χρήματα αυτά είναι ένα μέρος , ένα μόνον τμήμα, από τον συνεχή, πακτωλό, χρηματοδοτήσεων της Λάρισας σε όλους τους τομείς από προγράμματα Ευρωπαϊκά , Εθνικά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 
Αυτομάτως λοιπόν και αναπόφευκτα, έρχονται και οι συγκρίσεις με την Καρδίτσα. Γιατί άραγε , σε μία περίοδο που όλα τα προγράμματα είναι σε πλήρη εξέλιξη, εδώ και δύο περίπου χρόνια στην Καρδίτσα ο Δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα Υπουργεία δεν μπορούν να διαθέσουν ένα πολύ μικρό ποσό για την δημιουργία ενός μικρού μνημείου για τους Καρδιτσιώτες πεσόντες στον πόλεμο του 1940-41;


ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 731
Πράγματι το Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλοι Ιστορίας νομού Καρδίτσας υπήρξε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας , ο Δήμαρχος Καρδίτσας , εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας και εγώ ως εκπρόσωπος των φορέων της Καρδίτσας που υπέβαλαν την αίτηση για την φιλοτέχνηση του μνημείου. Αποφασίστηκε, μεταξύ της Αντιπεριφέρειας , του Δήμου Καρδίτσας και της τοπικής Εκκλησίας, η από κοινού χρηματοδότηση της κατασκευής ενός μικρού μνημείου για το 731 και τους πεσόντες Καρδιτσιώτες στον πόλεμο του 1940-41 και υπήρξαν δημόσιες δεσμεύσεις . Από τότε προχώρησε τη διαδικασία η Εκκλησία αλλά δεν υπογράφηκε η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Αντιπεριφέρειας και δεν βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια ( περίπου 80 χιλ σε βάθος χρόνων). Ενώ πριν από λίγα χρόνια και στα Τρίκαλα ο τότε Νομάρχης Τρικάλων προχώρησε στην κατασκευή ενός μεγάλου μνημείου, 600 χιλ ευρώ, για το ύψωμα 731 -μόνον για τους πεσόντες Τρικαλινούς- και τα χρήματα τα πλήρωσε τελικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι επομένως απορίας άξιο πως στις άλλες πόλεις βρίσκουν τους τρόπους και τα χρήματα και κάνουν έργα πολιτισμού– χωρίς να χρεώνονται οι δημότες τους - και στην Καρδίτσα δεν μπορούν τα ελάχιστα;


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Απορίας άξιο είναι επίσης ότι σε αντίθεση με τις άλλες Θεσσαλικές πόλεις εμείς στην Καρδίτσα μόνον «ξεχάσαμε» να τιμήσουμε ή να κάνουμε κάποια έστω αναφορά σε ιστορικά γεγονότα που προβάλουν την περιοχή μας και αναβαθμίζουν το κύρος της Καρδίτσα όπως :
-Η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους στις 18 Αυγούστου 1881.
- Η Καρδίτσα πρώτη Ελεύθερη πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης τον Απρίλιο του 1943 και στις μέρες μας από τις δυνάμεις κατοχής. 
- Η Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας με πρωταγωνίστρια την Καρδίτσα που σήμερα γιορτάζεται από όλους στο Κιλελέρ.
Τέτοιες όμως εκδηλώσεις και παρόμοιες πρωτοβουλίες ανεβάζουν το κύρος της Καρδίτσας και βοηθούν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της , εφόσον βέβαια, υποβάλλονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2007-2010, παράλληλα με τις διεκδικήσεις, πραγματοποιούσαμε αυτές τις εκδηλώσεις. Γιατί μια από τις κύριες επιλογές μας πρέπει να αποτελεί η προβολή της ιστορίας και η ανάδειξη της ταυτότητας της Καρδίτσας. 
Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά την άποψη πως σε γενικότερα πολιτιστικά θέματα καλές είναι οι καστανογιορτές και οι γιορτές τσίπουρου στην Καρδίτσα και οι διοργανωτές τους είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Πολύ καλές είναι επίσης οι κάθε είδους χορευτικές, και γενικότερα πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νομό μας, αλλά πιστεύω ότι οι αρμόδιοι της Καρδίτσα δεν πρέπει να μείνουν μόνον σε αυτά. H ανάδειξη της Ιστορίας και της ταυτότητας της Καρδίτσας και η προβολή του τόπου μας αποτελεί κεφάλαιο ανεκμετάλλευτο για το μέλλον της περιοχής μας και δεν είναι χαμένος χρόνος... Κυρίως όμως χρειαζόμαστε και στην Καρδίτσα νέες χρηματοδοτήσεις , νέα έργα και νέες πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα, δε, σε θέματα πολιτισμού απαιτούμε οι χρηματοδοτήσεις στις Θεσσαλικές πόλεις να κατανέμονται με βάση κάποια κριτήρια και τρόπο δίκαιο.


Dominikos Verillis