Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Χορτόπιτα ή αλλιώς λαχανόπτα ♥ με άγρια χόρτα

Χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού......
Οκτώβρης........Και τα άγρια χόρτα άρχισαν να φαίνονται στις πλαγιές των βουνών μετά τις πρώτες βροχές......
Τι το ιδανικότερα από βουνίσια χόρτα για μια φανταστική χορτόπιτα; ......
Αγριοτζοχιά, λάπαθα, αγριοκαυκαλήθρες, κολογεράκια, παπαρούνες , πρασουλίθρες, ήταν αρκετά για να συνθέσουν την αγαπημένη μου χορτόπιτα ....

Η πίτα εμπλουτίστηκε με μυρωδικά, μαϊντανό και άνηθο .......αλλά και με φρέσκα κρεμμυδάκια και άγρια πράσα και δυόσμο.........
Και βέβαια χειροποίητο σπιτικό φύλλο με ανάμεικτο αλεύρι και τσικουδιά........
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ..........
1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα.....(..Αγριοτζοχιά, λάπαθα, καυκαληθρες, κολογεράκια, παπαρούνες , σέσκουλα)..........
1/2 ματσάκι μαϊντανός,
1/2 ματσάκι άνηθος,
δυόσμος........
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια....
2 πράσα μόνο το επάνω μέρος.....
ένα κρεμμύδι ξερό.......
αλάτι,
ελαιόλαδο,
τρίμματα φέτας...........

ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΟΡΤΑ
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά....
Σε ένα μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον μαϊντανό και τον άνηθο,,,,,,,,
Ψιλοκόβουμε και το ξερό κρεμμύδι.......
Ανακατεύουμε.......
Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα να μαραθούν και να αποβάλλουν τα υγρά.....
Αφαιρούμε τα υγρά και ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα τρίμματα της φέτας...........
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τραχανά αν μας αρέσει να απορροφήσει τα τυχόν υγρά από τα χόρτα.......

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ..............
550 γρ. αλεύρι ανάμεικτο,
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο,
1 κ.σ χυμό λεμονιού,
1 σφηνάκι τσικουδιά
νερό όσο πάρει,
αλάτι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά, το χυμό λεμονιού και σιγά- σιγά προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας στην αρχή και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.........
Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα .....σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα......
Χωρίζουμε τη ζύμη σε εφτά κομμάτια και πλάθουμε 7 μπαλάκια..............
Τα..περνάμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη για άλλη μισή ώρα.....

ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΑΣ............
Ανοίγουμε φύλλα όσο το δυνατόν λεπτά...
Περνάμε το σινί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο το οποίο θα προεξέχει από τα τοιχώματα του σινί.........
Περνάμε με ελαιόλαδο, στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σουρωτό και στη συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο και τέταρτο φύλλο...........
Ρίχνουμε τα μισά χόρτα.......τα απλώνουμε να έχουν το ίδιο πάχος..........
,Απλώνουμε τα χόρτα........
Γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που προεξέχουν.........
Τα περνάμε με ελαιόλαδο.......
Στρώνουμε τα τρία επόμενα φύλλα σουρωτά περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο.........Φτιάχνουμε κόρθρο.
Χαράζουμε την πίτα , την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για μια ώρα..........να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.........
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ