Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

♥ Καρδίτσα: Ο Βλοχός στην εποχή του Χαλκού

Στον κατάλογο πλοίων της Ιλιάδας, ο Όμηρος αναφέρει τρεις πόλεις της περιοχής, που έστελναν πλοία στην Τροία: Ιθώμη ( Φανάρι), Τιτάνιο (Κορτίκι) και Αστέριο (Βλοχός). 
Στη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας ο Όμηρος κάνει περιγραφή στις πόλεις κράτη που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας. Αναφέρει τους Αρχηγούς και τον αριθμό των καραβιών που είχαν στη δύναμη τους
(Μνεία νηών).
Φωτογραφία: από Βλοχός Καρδίτσας (facebook)
Στον Β.735 Στίχο κάνει περιγραφή στη συμμετοχή της περιοχής μας.
«Οι δ’ είχον Ορμένιον οι τε κρήνην Υπέρειαν
Οι δ’ είχον Αστέριον Τιτάνοιο τε λευκά κάρηνα,
Των ήρχ’ Ευρύπυλος Ευαίμονος αγλαός υιός
Των δ’ άμα τεσσαράκοντα νήες έποντο.»
Σε μετάφραση:
Οι μεν κατείχον το Ορμένιον οι δε την κρήνην Υπέρειαν.
Και αυτοί που κατείχαν το Αστέριον και τις λευκές κορυφές του Τιτανίου όρους. Τούτων ήτο αρχηγός ο Ευρύπυλος, ο λαμπρός γυιός του Ευαίμονος.
Μαζί τους ακολουθούσαν σαράντα πλοία.
Σε έμμετρη μετάφραση
(Ιακώβου Πολυλά)
Όσοι τα’ Ορμένιο άφησαν και την Υπέρεια κρήνη τα’ Αστέριο και τις κορυφές τις άσπρες του Τιτάνου που διοικούσε ο Ευρύπυλος λαμπρός Ευαιμονίδης κι είχε σαράντα ολόμαυρα καράβια στο κατόπι.

Στο Στρογγυλοβούνι του Βλοχού, απλώνονται σημαντικά λείψανα από κυκλώπεια τείχη, τα οποία αξιοποιούνταν –όπως φαίνεται από τις μετασκευές– έως τα βυζαντινά χρόνια. Σήμερα απέμειναν μόνο μερικοί τεράστιοι ογκόλιθοι και πάρα πολλοί μύθοι και θρύλοι για τους γίγαντες που τα κατασκεύασαν και τους βασιλιάδες που τα υπερασπίστηκαν. Σύμφωνα με θρύλους εδώ ετάφησαν οι Τιτάνες.
Σύμφωνα με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις ο Άκαστος ο γιος του Πελία οργάνωσε γύρω από τον Τύμβο του νεκρού πατέρα του επιτάφιους αθλητικούς αγώνες για να τον τιμήσει. Οι αγώνες αυτοί ήταν από τους πιο ονομαστούς πανελλήνιους επιτάφιους αγώνες που έγιναν στη μυθική Ελλάδα.
Στους περίφημους αυτούς αγώνες, γνωστοί σαν «Άθλα επί Πελία», πήρε μέρος και διακρίθηκε ο ίδιος ο Ιάσονας. Συμμετείχαν όμως και διακρίθηκαν και ήρωες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στον κατάλογο των ηρώων Αργοναυτών που πήραν μέρος στα «Άθλα επί Πελία» συγκαταλέγεται και ο Αστερίων ο Πειρασιεύς (από την πόλη Πειρασία).
Αντικρύ του Βλοχού επί τινός λόφου καλουμένου Στρογγυλοβούνι απαντώσιν ερείπια ελληνικής και βυζαντινής εποχής και ταύτα είναι βεβαίως τα ερείπια των Πειρεσιών, αίτινες επί Ομήρου ωνομάζοντο Αστέριον και επί Βυζαντινών Εύλοχος και νύκτα τα παραφθοράν Βλοχός.

Με το ΥΑ 1154/4-3-1964 - ΦΕΚ 91/Β/19-3-1964, Περί κηρύξεως Αρχαιολογικών Χώρων εις Νομούς Φθιώτιδος και Καρδίτσης ανακηρύχθηκε ως: Aρχαιολογικός χώρος Πειρασίας: το παρά το χωρίον Bλοχός ύψωμα ''Κάστρον" (υψομ. 325 μ.), εφ' ου τα τείχη και άλλα αρχαία λείψανα και οι κατά τας παρυφάς αρχαίοι τάφοι.
Το 1974 κατά την κατασκευή ενός αρδευτικού καναλιού στα ανατολικά της προιστορικής Μαγούλας Κεραμαριά στο Βλοχό διενεργήθηκαν ανασκαφές υπό την επίβλεψη του Κ. Γαλλή που έφεραν στο φως αρχιτεκτονικά λείψανα της Μυκηναικής εποχής. Πρόκειται για τοίχους πλάτους 0,50 μ. και ύψους 0,20 μ.. Δεν ανευρέθηκαν εσωτερικοί χώροι (δωμάτια). Μάλλον, αυτοί οι τοίχοι ανήκαν σε κατοικίες του προιστορικού οικισμού.
Μέχρι πρόσφατα πολύ ερευνητές Έλληνες και ξένοι τοποθετούσαν την αρχαία Πειρασία στα ερείπια της αρχαίας Πόλης στο Βλοχό. Μετά τις επιγραφές όμως που βρέθηκαν σε σωστικές ανασκαφές στο Ερμήτσι ο Δ/ντής της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης ταυτίζει τα ερείπια στο Ερμήτσι με την Αρχαία Πειρασία.



AVACUM

http://vlochos.blogspot.com/p/blog-page_17.html