Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Τι είναι το τσάι του βουνού ~ Η αξία του τσαγιού του βουνού ♥

Τι είναι το τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού γίνεται χρησιμοποιώντας τα ξερά φύλλα και τα λουλούδια του φυτού Σιδερίτης.

Ο σιδερίτης φύεται σε βραχώδεις πλαγιές σε υψόμετρο πάνω από 3200 πόδια (1.000 μέτρα). Αυτά τα φυτά είναι ανθεκτικά πολυετή ανθοφόρα, που έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώσουν με λίγο νερό και λίγο χώμα. Στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν αναπτύσσουν πολύ δυνατά και πολύ εξαιρετικά αρώματα. Το φυτό σιδερίτης ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και ειδικά στον Διοσκουρίδη και στον Θεόφραστο.

Είδη του γένους sideritis χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων στη λαική θεραπευτική λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντιρρευματικών και αντιμικροβιακών δράσεων που παρουσιάζουν.

Οι βιολογικές του δράσεις οφείλονται κυρίως στην παρουσία φλαβονοειδών φαινυλο-αιθανοικών γλυκοσιδίων και τερπενίων.

Συνοψίζοντας τις δράσεις που έχει το τσάι του βουνού μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής:

Αλτσχάιμερ/άνοια:Τελευταίες έρευνες στο πανεπιστήμιο του Magdeburg της Γερμανιας έδιξαν πως ανάμεσα σε 150 βότανα το τσάι του βουνού είναι το μόνο ικανό να περιορίσει την βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό μέχρι 80%. Καθημερίνη κατανάλωση σιδερίτη δείχνει ότι μετά από έξι μήνες η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες νωρίτερα και μετα από αυτό σταθεροποιείται σημαντικά

Αναπνευστικό: Χάρη στις αντισηπτικές , βακτηριοστατικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες ο σιδερίτης είναι ιδανικό φυσικό ίαμα και καταπραυντικό για τα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού.

Οστεοπόρωση: Έρευνές που δημοσιεύτηκαν το 2011 έχουν δείξει ότι το ελληνικό τσάι του βουνού μπορεί να διαδραματίσει ένα σηματικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Αντιβακτηριακό: Κατόπιν ερευνών στην Νάπολη της Ιταλίας διαπιστώθηκε ότι τα αιθέρια ελαια του σιδερίτη έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και συμβάλλουν στην μείωση 18 βακτηρίων in vitro, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του ελικοβατηρίου του πυλωρού.

Αντιοξειδωτικό: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δημοσίευσε το 2011 μία μελέτη που επιβεβαιώνει ότι το τσάι του βουνού προφυλάσσει τα κύτταρα μας από την οξείδωση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας την φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Αυτή η δράση καθιστά τον σιδερίτη ιδανικό για δίαιτα αποτοξίνωσης και φυσικό καλλυντικό του δέρματος.

Σπασμολυτικό: Το τσάι του βουνού δεν διαταράσσει την φυσιολογική έκκριση του στομαχιού και είναι εξαιρετικό για την δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Σε περίπτωση βαρυστομαχιάς λοιπόν είναι πολύ προτιμότερο από τα ανθρακούχα ποτά που συμβάλλουν στην χαλάρωση του οισοφαγικού σφικτήρα και επιτρέπουν την παλινδρόμηση.