Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

♥ Καρδίτσα: Χιονοδρομικό Κέντρο Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα ~ Ξανά σε λειτουργία... Ποτέ δεν είναι αργά!

Φωτογραφία: http://www.skim.gr/
Υπογράφτηκε την Παρασκευή 23/11/2018 η σύμβαση για τη μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου που βρίσκεται στη θέση «Λιβάδι-Καραμανώλη» της Τοπικής Κοινότητας Πεζούλας μεταξύ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του αναδόχου Βλάσιου Παπαθωμά o οποίος ανέλαβε την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων.

Η μίσθωση υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτριο Τσιαντή και τον μισθωτή κ. Βλάσιο Παπαθωμά στο Δημαρχείο του Δήμου στο Μορφοβούνι. Η σύμβαση είναι διάρκειας 10 ετών με ημερομηνία έναρξης την ημέρα της υπογραφής της μίσθωσης και λήξη στις22/11/2028. Το μίσθιο ορίστηκε στο ποσό τεσσάρων χιλιάδων πενήντα ευρώ (4.050,00 €)ετησίως.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα είναι σε χωροθετημένη έκταση 149.546,99 τ.μ., και διαθέτει τις παρακάτω υποδομές:

Κτιριακές εγκαταστάσεις:Ορειβατικό καταφύγιο με βοηθητικό κτίσμα (τα οποία περιήλθαν από τον Ε.Ο.Τ. στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα μετά από ενέργειες της Δημοτικής αρχής),κτιριακή εγκατάσταση αναψυχής άνω των 120 τ.μ. που κατασκευάστηκε από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα (120 χιλ. ευρώ) και η οποία διαθέτει πλήρες και λειτουργικές ηλεκτρολογικές-υδραυλικές εγκαταστάσεις, κουζίνα και WC,2οβοηθητικό ξύλινο οικίσκο και κτίριο για την στέγαση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης διαθέτει και τον βασικό μηχανολογικό εξοπλισμό για την γρήγορη έναρξη της λειτουργίας του και ο οποίος αποτελείται από 1 χιονοστρωτήρα τύπου PRINOTHT4 και δύο αναβατήρες (ένας ενηλίκων για την μεγαλύτερη πίστα και ένας ανηλίκων-αρχαρίων για την μικρή πίστα).

Δήλωση για το θέμα έκανε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα:

« Κάνουμε ένα μεγάλο και ισχυρό βήμα για την ενίσχυση του Τουρισμού και της επισκεψιμότητας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Με επιμονή και συστηματική δουλειά καταφέραμε να υπάρξει επιχειρηματίας- διαχειριστής των χιονοδρομικών μας εγκαταστάσεων αφού πρώτα προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και έργα για την βελτίωση και ενίσχυση των βασικών υποδομών.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είμαστε ισχυρά παρόντες και για την συνέχεια.»

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ – ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (2152 μ.), στη Νότια Πίνδο στην περιοχή «Καραμανώλη» Νεράιδας, της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του Νομού Καρδίτσας και σε υψόμετρο 1.536 μ., βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Πρόκειται για ένα πέτρινο κτίριο που έχει υπέροχη θέα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, ενώ η θέση του είναι σημείο εκκίνησης για τις περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές του ορεινού όγκου των Αγράφων.

Προσφέρει τις βασικές εξυπηρετήσεις (κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουκέτες, κουβέρτες, κουζίνα, τουαλέτα, διευκολύνσεις φαγητού και μαγειρέματος), διαθέτει άνετη τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα.

Κοντά στο ορειβατικό καταφύγιο υπάρχει μικρή χιονοδρομική πίστα, με συρόμενο αναβατήρα, σκούτερ χιονιού, ενοικιαζόμενα πέδιλα ,και δίπλα σ’ αυτό το καταφύγιο του Ορειβατικού – Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσα (Ο.Χ.Ο.Κ) με δυνατότητα φιλοξενίας 17 ατόμων.

Βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. περίπου από τη Νεράιδα.


Πρόσβαση

Η πρόσβαση από την Καρδίτσα είναι δυνατή απο δύο κατευθύνσεις:
Ακολουθώντας το δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα προς Καλύβια Πεζούλας
Μέσω Καστανιάς και φράγματος Λίμνης Πλαστήρα.

Και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον οικισμό Νεράιδα απο τον οποίο διανύοντας 6 χλμ. φτάνετε.


Σύντομο Ιστορικό

Το νέο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων δημιουργήθηκε το 2002, στην περιοχή Καραμανώλη (πάνω από τον συνοικισμό Νεράιδα) του Δήμου Νεβρόπολης Αγράφων, σε υψόμετρο 1536 μέτρα.

Χτίσθηκε μέσω χρηματοδότησης του ΕΟΤ με ανάδοχο την εταιρία ΒΕΛΟΣ ΑΤΕ, την επιστασία της Νομαρχίας Καρδίτσας και της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. σύμφωνα με την από 31/12/1999 μεταξύ τους προγραμματική σύμβαση. Το έργο εντάχθηκε στο Μέτρο 1.2 «Ορεινός, Οικολογικός, Πολιτιστικός και Θεραπευτικός τουρισμός» του επιχειρησιακού προγράμματος «Τουρισμός – Πολιτισμός» του ΕΟΤ, με τίτλο «Μονοπάτια – Ορειβατικά Καταφύγια περιοχής Αγράφων».

Το έργο περιλαμβάνει εκτός από το καταφύγιο ένα δίκτυο μονοπατιών (7), τα οποία ξεκινούν από το καταφύγιο και καλύπτουν όλη τη γύρω ορεινή περιοχή. Τα μονοπάτια σημάνθηκαν με διαφορετικού μεγέθους και πληροφοριών πινακίδες και εξοπλίσθηκαν με τραπεζοπάγκους, κιόσκια, παγκάκια και σε σημεία που χρειαζόταν έγινε διάνοιξη, καθαρισμός και πλακόστρωση.

Σε απόσταση λίγων μέτρων από το καταφύγιο υπάρχει μία πίστα χιονοδρομιών με ένα μικρό lift και ένα μηχάνημα στρωσίματος του χιονιού, το οποίο ανήκει στην περιουσία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το καταφύγιο, περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο ενταγμένων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Άγραφα» και κωδικό GR 1410002, χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης.


Το ορειβατικό καταφύγιο όπως είναι σήμερα με την εγκατάλειψη να είναι εμφανή.

Αναζήτηση ιδιώτη...

Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, στις 19-12-2011 με απόφασή του, παραχωρεί δωρεάν στην «επί ΝΟΗΣΗ», Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, έκταση 4.039,77 τ.μ. η οποία βρίσκεται στη θέση «ΛΙΒΑΔΙ» της Τοπ. κοινότητας Πεζούλας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου Πεζούλας.

Η «επί ΝΟΗΣΗ» δεν καταφέρνει να θέσει σε λειτουργία το χιονοδρομικό, μιας και υπήρχαν προβλήματα με την αδειοδότηση που ποτέ δεν κατάφεραν να επιλύσουν. Ο δήμος πέταξε τη μπάλα στην επιχείρηση και δεν έκανε πλέον καμία ενέργεια για να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφάλιζαν αδειοδότηση.

Το χιονοδρομικό του Καραμανώλη δεν καταφέρνει να μπει στον χάρτη των χιονοδρομικών και ο δήμος δεν κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού. Έτσι, δεν μας γνωρίζει κανείς με αποτέλεσμα, όταν το 2013 το υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου με τίτλο, «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», στην σχετική λίστα πουθενά δεν αναφέρεται το χιονοδρομικό στου Καραμανώλη!

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από βουλευτές και επιστολή του δημάρχου για να φτάσουμε τελικά στις 8 Αυγούστου 2013 να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 175) ο νόμος 4179 που τελικά περιλαμβάνει το χιονοδρομικό με την ένδειξη, “Αγράφων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας”.

Ο νόμος επιλύει σωρεία προβλημάτων μετά από καταγραφή υποδείξεων που έγιναν από διάφορους δήμους και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο έκανε μια καταγραφή και έδωσε λύσεις σε όλες τις περιπτώσεις που τελικά αφορούν και όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά.

Άραγε, που βόσκαγε ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα όταν οι υπόλοιποι δήμαρχοι διευθετούσαν τα επιμέρους προβλήματα που είχαν τα δικά τους χιονοδρομικά και τα έλυσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.alithianews.gr/