Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Τα 137 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας γιόρτασαν οι Θεσσαλοί της Αττικής ♥

137 χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλία photo credit Paul Mei

Τα εκατόν τριάντα επτά χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στα πλαίσια των καταστατικών δεσμεύσεών της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».
Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «ότι η τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να σκεφτόμαστε σήμερα ελεύθερα αναδεικνύει την πνευματική ωριμότητα του λαού μας».
Η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον Δήμαρχο Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, ο οποίος με μεστό λόγο πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και έκλεισε ως εξής: «Και σήμερα που γιορτάζουμε τα 137 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλίας, η λαμπρή ιστορία της και οι ηρωικοί αγώνες των προγόνων μας αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης δύναμης, αλλά και αισιοδοξίας για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, να δώσουμε τις δικές μας «μάχες» για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ευημερία των κατοίκων της. Με όραμα, συνεχή προσπάθεια και ενώνοντας δυνάμεις είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τις δικές μας νίκες.».
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή παραδοσιακών αγημάτων η οποία κατέληξε στο Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους: Πρόεδρο «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανος Κούτρας, Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, επί τιμή εκ μέρους των ακριτικών συλλόγων των Θεσσαλών η Πρόεδρος των Συλλόγων Θεσσαλών Φλώρινας κ. Αγαθή Οικονόμου.
Στο τιμητικό άγημα έλαβαν μέρος μέλη συλλόγων, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, ενώ μετά την κατάθεση Στεφάνων ακολούθησε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για πρώτη φορά παρουσίαση παραδοσιακών χορών  από Θεσσαλικούς συλλόγους της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ευχαριστούμε θερμά τους συλλόγους που συμμετείχαν και ιδιαίτερα εκείνους που ήρθαν από τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Ελλάδα για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Ιερή αυτή μέρα.
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στους παραδοσιακούς χορούς είναι οι εξής: Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας, Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Φυλής «Ο Ρήγας Φεραίος», Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ», Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Ιωνίας Αττικής, Σύλλογος των Απανταχού Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».
Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους: η κ. Αγαθή Οικονόμου Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Φλώρινας, ο κ. Γκουγκουστάμος Ιωάννης Πρόεδρος τους Συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου, ο κ. Σιάτρας Θωμάς Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Πιερίας «Γ. Καραϊσκάκης», ο κ. Αναστασίου Γιώργος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης «Ο Ασκληπιός» και Κοσμήτορας της Λέσχης Θεσσαλών «Ο Ρήγας Φεραίος» Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών Αναστασία Μπαλαμπάνη,  ο κ. Αθανάσιος Πασπαλάρης Πρόεδρος Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας, ο κ. Παρζακώνης Γαληνός Πρόεδρος Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου, ο κ. Βασιλάρας Βασίλής Αντιπρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής «Ο Ρήγας Φεραίος», ο κ. Κώστας Τσώρας Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ», ο κ. Λάζαρος Καραούλης Γραμματέας της Πανθεσσαλικής Στέγης, η κ. Κλάρα Αναστασία Πρόεδρος Θεσσαλών Νέας Ιωνίας Αττικής, ο κ. Στεργίου Βασίλης πρ.Π ρόεδρος Συλλόγου Στεφανιωτών Καρδίτσας «Η ΙΤΙΑ» και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αργιθέας, ο κ. Κουτσιμπογιώργος Γιώργος Πρόεδρος του Συνδέσμου Πετρωτιωτών Αθήνας »ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ» και μέλος του Δ.Σ της ΕΘΕΜ, ο κ Βασίλης Γκόλτσιος Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κοκκινοπυλιτών Ολύμπου, ο κ. Λάμπρος Πυργιώτης Πρόεδρος του Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας, ο κ. Στάμου Απόστολος Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρκαδωνίων Τρικάλων, ο κ. Ζαφειρόπουλος Απόστολος Πρόεδρος του συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας, ο κ. Θωμάς Ζούμπος Πρόεδρος Συλλόγου Μαυροματιανών Καρδίτσας, ο κ. Νίκος Μερεντίτης Πρόεδρος Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας, ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Βραγκιανιτών, ο κ. Επαμεινώνδας Στυλόπουλος μέλος Δ.Σ συλλόγου ΤΡΙΚΚΗ, ο κ.Ευάγγελος Αλμπάνης μέλος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογέων «ο Δευκαλίωνας», ο κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Περιφέρειας Αττικής.
Τον συντονισμό των χορευτικών είχαν τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου κ. Βασιλάρας Βασίλης και Απόστολος Γαιτάνης.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, η οποία έδωσε μια μεγαλοπρέπεια στην εκδήλωση.
Τελετάρχης της επετείου ήταν οι κ. Κώστας Τσώρας Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» και ο Λάζαρος Καραούλης Γραμματέας της Πανθεσσαλικής Στέγης. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακουλούθησε γεύμα στους εκπροσώπους των επαρχιακών Θεσσαλικών Συλλόγων για την οργάνωση του οποίου την ευθύνη είχε η κ.Τατιάνα Κόγια Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων.
Χαιρετισμούς απέστειλλαν  οι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας.