Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΝΑΡ


Tο Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, οργανώνουμε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις 14, 15 και 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα, προκειμένου να επικαιροποιήσουμε και να καταλήξουμε την προγραμματική διακήρυξή μας.
Μέσα από τη διαδικασία της Συνδιάσκεψης επιδιώκουμε δύο αλληλένδετους στόχους, των οποίων η επίτευξη εκτιμούμε ότι μπορεί να τροποποιήσει θετικά την εικόνα της σημερινής κομμουνιστικής Αριστεράς.

Ο πρώτος στόχος είναι η πραγματοποίηση βημάτων στον αναγκαίο μετασχηματισμό μας σε μια σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση.
Ο δεύτερος στόχος αφορά τη συμβολή του ΝΑΡ και της νΚΑ στο διάλογο και τις γενικότερες διεργασίες, που εξελίσσονται στο δυναμικό που κατανοεί την αναγκαιότητα μιας σύγχρονης κομμουνιστικής απάντησης και συγκεκριμένα τη συμβολή μας στη συζήτηση για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Tο ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με τόλμη, μέσα από τις θέσεις του 4ου συνεδρίου του, έθεσε την ίδια την οργάνωσή του σε πορεία υπέρβασης προς μια νέα ποιότητα ανώτερης συγκρότησης σε σύγχρονη κομμουνιστική κατεύθυνση, σαν αφετηριακή πράξη συμβολής στο αναγκαίο νέο πρόγραμμα και κόμμα κομμουνιστικής απελευθέρωσης που έχει ανάγκη η εποχή μας. Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα, αν και άλλες οργανώσεις, συλλογικές προσπάθειες, αλλά και αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος έθεταν τον σημερινό τους εαυτό με τόλμη σε μια τέτοια πορεία.

Γνωρίζουμε βέβαια πως μέσα στο κόσμο της σύγχρονης κομμουνιστικής αναζήτησης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ρεύματα και με αυτά θέλουμε να συμπορευτούμε δημιουργικά και συντροφικά. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και δεν πετάμε στο σύννεφα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η πορεία για μια άλλη προγραμματική ενότητα και συγκρότηση σύγχρονου κομμουνιστικού χαρακτήρα «θέλει δουλειά πολύ». Θεωρούμε, όμως, ότι όσο λάθος και υπεκφυγή είναι το να θέτεις τον στόχο για ένα πρόγραμμα και κόμμα της νέας εποχής στο επέκεινα, άλλο τόσο λάθος είναι να νομίζεις ότι μπορεί να υπηρετηθεί με το άθροισμα των σημερινών δυνάμεων στην κατάσταση που βρίσκεται η κομμουνιστική αριστερά και το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Άρα, δεν μας αξίζουν ούτε βιαστικά βήματα, ούτε πολύ περισσότερο άλματα στο κενό που μπορεί να οδηγήσουν σε μια καρικατούρα μιας τόσο καθοριστικής προσπάθειας.

Από την πλευρά μας, θα συμβάλλουμε στο να πληθύνουν εκείνες οι πρωτοβουλίες συσπείρωσης, ενότητας και κοινού βηματισμού όλου του δυναμικού και των δυνάμεων που αναζητούν μια νέα κομμουνιστική οργάνωση και μια μάχιμη επαναστατική γραμμή. Σε αυτή τη προσπάθεια θα τεθούν στο επίκεντρο τόσο τα ζητήματα των αναγκαίων προγραμματικών θεμελίων που μπορεί να στηριχτεί μια προσπάθεια αναγέννησης του κομμουνιστικού κινήματος στις μέρες μας, όσο και η αντιμετώπιση του μαρξισμού στα πλαίσια της μάχιμης και δημιουργικής ανάπτυξής του. Καθοριστικής σημασίας βέβαια θα είναι, για όλο το δυναμικό της σύγχρονης κομμουνιστικής αναζήτησης, τα βήματα στη διαμόρφωση μιας ανατρεπτικής γραμμής ενάντια στον βάρβαρο καπιταλισμό της εποχής μας, πέρα και έξω από παλιά και νέα ρεφορμιστικά σχέδια.




ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση