Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας: του Καρδιτσιώτη συγγραφέα Αντώνη Α. Αντωνίου

Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας – Καρπός πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα Αντώνη Α. Αντωνίου
του Νίκου Κατοίκου, καθηγητή Φιλολογίας
Ο συμπολίτης Αντώνης Α. Αντωνίου εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2018 ένα σπουδαίο βιβλίο, διαφωτιστικό της Θεσσαλικής Ιστορίας («Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας», Εκδόσεις «Μεταίχμιο», Αθήνα 2018, σελ. 1-539).
Το πολυσέλιδο και καλαίσθητο αυτό βιβλίο, καρπός μιας πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα, είδε το «φως της δημοσιότητας» με τη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και με τη φιλολογική επιμέλεια της κ. Ειρήνης Χριστοπούλου.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός γράφει στην αρχή του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό κενό της βιβλιογραφίας, καθώς σκοπός του είναι να παραδώσει έναν επιστημονικό προσωπογραφικό κατάλογο ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στη θεσσαλική και γενικότερη στη νεοελληνική Ιστορία».
Στον πρόλογο του Ν.Ε. Καραπιδάκη, προέδρου της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του κράτους, μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η Θεσσαλία είναι περιοχή πλήρης Ιστορίας από την αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο έως τη Νεότερη εποχή. Εδώ άκμασαν ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η Νεοελληνική Λογιοσύνη, ο Αρματολισμός, ο Μοναχισμός και η Εκκλησία, οι απελευθερωτικοί αγώνες, οι κοινωνικοί αγώνες η αγροτική και ποιμενική Οικονομία. Είναι περιοχή σημαντικών πολιτικών ανδρών και προσωπικοτήτων εν γένει, αγιογράφων, λογίων, δασκάλων, ευεργετών, περιοχή με σημαντικές εβραϊκές κοινότητες».
Στην εκτενή εισαγωγή του κ. Αντωνίου διαβάζουμε και τα εξής: «Η έρευνα εκτείνεται χρονικά από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς στις αρχές τού δέκατου πέμπτου αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, αρκεί τα αναφερόμενα πρόσωπα να έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο».
Και παρακάτω: «Ο ιστορικός, καταγράφοντας ένα μεγάλο σύνολο ατομικών πορειών ζωής, πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάμει προσβάσιμη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαμε το έργο μας σε μια προσπάθεια για αυτογνωσία και προσπαθήσαμε πίσω από τα πρόσωπα να εστιάσουμε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουμε τη διεύρυνση του ιστορικού περιβάλλοντος».
Στο τέλος της εισαγωγής ο συγγραφέας εκφράζει ονομαστικά τις ευχαριστίες του σε 37 πρόσωπα «για τη μεγάλη ή μικρή συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου». Η ολοπρόθυμη βοήθεια τόσων ανθρώπων φανερώνει πρώτα τη σημασία και την ανάγκη αποπεράτωσης ενός τέτοιου πονήματος και έπειτα την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφει η σύγχρονη πνευματική Θεσσαλία προς το πρόσωπο του φίλου μας Αντώνη, και δικαίως διότι και εκείνος πάντα βοηθεί σε κάθε κοινωνική και πολιτιστική προσπάθεια συνειδητά και ανυπόκριτα.
Αγαπητέ Αντώνη, η φιλική παρέα των ερευνητών της τοπικής Ιστορίας σε συγχαίρει και γι’ αυτή εδώ την εργασία σου και σεμνύνεται για την εργατικότητά σου και για το επιστημονικό σου ήθος.
Ποιος είναι ο Αντώνης Α. Αντωνίου 
Ο συμπολίτης Αντώνης Α. Αντωνίου σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Jussieu. Τη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο Paris I Sorbonne. Μακροχρόνιες έρευνες πραγματοποίησε σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία ως Προϊστάμενος των ΓΑΚ – Αρχείων του Νομού Καρδίτσας, από όπου συνταξιοδοτήθηκε προ ολίγων ετών.
Εξέδωσε άλλα δύο βιβλία: α) Γαμήλια έθιμα των Καραγκούνηδων της Δυτικής Θεσσαλίας» (1991), β) «Δημόσιες δαπάνες (1833-1939)». Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε έγκυρα περιοδικά, και πολλές εισηγήσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε πρακτικά και πανελλήνιων επιστημονικών συνεδρίων. Ανήκει επαξίως στη χορεία των ευάριθμων πνευματικών ανθρώπων τής περιοχής μας, που «ανασκάπτουν» ευδοκίμως τον θησαυρό της τοπικής ιστορίας μας.