Πρόκειται για μια συνταγή παραδοσιακή, της περιοχής μας, και μας το έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμασταν μικρά. Ήταν η εύκολη λύση όταν πεινάγαμε και δεν είχε φτιάξει κάποιο «καλό» φαί, πχ κρέας ή πίτα. Όταν ήρθα στην Αθήνα ξεκίνησα να το φτιάχνω σε φίλους όταν έρχονταν επίσκεψη και μέχρι σήμερα μου το ζητάνε καθώς εδώ δεν το ξέρει κανείς και τους κάνει τρομερή εντύπωση! Εμείς το τρώμε ή με λεμόνι ή με γιαουρτάκι.
Υλικά
- μισό κιλό σπανάκι
- 300 γραμ σέσκουλα
- 1 χούφτα τσουκνίδα Σαμπαλιώτικη* (ένα ‘πλόχερο όπως το έλεγε τότε η μητέρα μου)
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2-3 πράσα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 φλυτζάνι αλεύρι
- 4 αυγά
- 1 φλυτζάνι λάδι
- αλάτι
Προτετοιμασία
Καθαρίζουμε
τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα
αλατίζουμε και τα τρίβουμε ώσπου να
“στραγγίσουν”. Αφού στραγγίσουν τα
βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά,
το λάδι, το αλεύρι και ανακατεύουμε
μέχρι να δέσουν τα υλικά. Σε καυτό λάδι
ρίχνουμε μια-μια κουταλιά σούπας από
το μείγμα και μόλις αρχίζουν να ροδίζουν
οι κεφτέδες τους γυρίζουμε από την άλλη.
Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές
τους βγάζουμε από τη φωτιά με ένα πιρούνι.
Tip:
τους τοποθετούμε αρχικά σε πιάτο που
έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να
τραβήξουν το πολύ λάδι. Σερβίρουμε με
γιαούρτι στο τραπέζι ή/και λεμόνι.
Καλή
όρεξη φίλοι μου!
*Φύλλο Καρδίτσας = Σαμπαλί (παλαιά ονομασία)
*Φύλλο Καρδίτσας = Σαμπαλί (παλαιά ονομασία)