Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

♥ Καρδιτσιώτικη συνταγή: Κοτόπουλο με καβρουμά από τη Μαρία Κοσκινιώτου





Πρόκειται για μια πολύ παλιά Καρδιτσιώτικη συνταγή, από την εποχή που είχαμε και εκτρέφαμε οι περισσότεροι στο σπίτι ζωντανά παπιά και χηνάρια, εκτός από κότες. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με τα τρία αυτά κρέατα. Εγώ επέλεξα να το φτιάξω με κοτόπουλο γιατί είναι το πιο εύκολο να βρείτε. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το γνωστό βορειοελλαδίτικο καβουρμά γιατί δεν έχουν καμία σχέση τα δύο φαγητά.



Υλικά
1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση χωριάτικο)
2 κουταλιές σούπας λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
2-3 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι

Για τον καβρουμά
4 κουταλιές σούπας λάδι
1 κούπα αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρεμμυδάκι με το λάδι. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι ρίχνω το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες. Όταν ροδίσει προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας και αρκετό νερό έως ότου σκεπαστεί το κοτόπουλο και το αφήνω να βράσει.

Σε τηγάνι βαθύ ρίχνω το λάδι και μόλις κάψει χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω σιγά σιγά ανακατεύοντας συγχρόνως μια κούπα αλεύρι. Δε σταματάω να ανακατεύω μέχρι να ροδίσει το μείγμα. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο -θα πρέπει να έχει μείνει λίγος ζωμός μέσα στην κατσαρόλα (6 φλιτζάνια περίπου)- ρίχνω στην κατσαρόλα το μείγμα από το τηγάνι σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια σε σιγανή φωτιά για να μη σβολιάσει.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από το μάτι πριν πήξει εντελώς γιατί θα συνεχίσει να πήζει και εκτός φωτιάς. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!