Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ομογενής γιατρός σε δίκη επειδή έσωσε την κόρη του!

Σε δίκη βρίσκεται τις τελευταίες δύο μέρες ο ελληνοκυπριακής καταγωγής γιατρός Jack Kerry (Κυριάκου), επειδή πριν δύο χρόνια εφάρμοσε την μέθοδο της τεχνητής αναπνοής μέσα στην κλινική του στην κόρη του που βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από κατανάλωση υπερβολικής δόσης ηρωίνης, ενώ την ίδια στιγμή δίπλα της κείτονταν σε χειρότερη φυσική κατάσταση ο 43χρονος φίλος
της Lucas Pike, που είχε επίσης καταναλώσει υπερβολική δόση του ίδιου ναρκωτικού.
Η Αθηνά Κυριάκου επέζησε ενώ ο φίλος της Lucas Pike δεν επανήλθε και υπέκυψε λίγο αργότερα.

Ο γιατρός που μέχρι σήμερα αρνείται να μιλήσει δημόσια για το μοιραίο εκείνο βράδυ, κλήθηκε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της σχετικής ακροαματικής διαδικασίας στο Ανακριτικό Δικαστήριο Νότιας Αυστραλίας (South Australian Coroner’s Court) να περιγράψει τί ακριβώς συνέβη στην κλινική του στο κέντρο της πόλης, στις 4 Μαρτίου 2016.
Τα μέλη του δικαστηρίου τον ρώτησαν επανειλημμένα να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν να προχωρήσει σε διαδικασία ανάνηψης της κόρης του που είχε σφυγμό, την ώρα που δίπλα της ο Lucas Pike ήταν αναίσθητος.

«Ήταν το πατρικό ένστικτο. Πήγα κατευθείαν στην κόρη μου», απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο γιατρός ο οποίος το 2011 έχασε τον μονάκριβο γιό του από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών.
«Προχωρήσατε (στην ανάνηψη της νεαρής κοπέλας) παρά το γεγονός πως ο Pike φαινόταν να βρίσκεται σε χειρότερη φυσική κατάσταση από την κόρη σας;» τον ρώτησαν οι δικαστές.
«Μάλιστα» απάντησε ο γιατρός ο οποίος πρόσθεσε πως τη στιγμή εκείνη θεώρησε πως ο Pike είχε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή.
«Ένα βλέμμα σε εκείνον. Τα χείλη του ήταν μπλε, το πρόσωπο του μελανιασμένο, μπλε και κόκκινο και εντελώςακίνητος. Θεώρησα πως ήταν νεκρός».

Το δικαστήριο πληροφορήθηκε επίσης πως την ηρωίνη είχε χορηγήσει στο ζευγάρι ο φίλος τους, Mark Campbell.
Αμέσως μετά ο γιατρός Kerry, αρνήθηκε τις κατηγορίες πως αφαίρεσε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο από το ιατρείο του τονίζοντας πως ο φίλος του ζευγαριού Mark Campbell ήταν εκείνος που εγκατέλειψε το δωμάτιο φανερά αναστατωμένος με τη σύριγγα στο χέρι όταν συνειδητοποίησε τί ακριβώς είχε συμβεί και επέστρεψε στο δωμάτιο χωρίς τη σύριγγα περίπου ένα λεπτό αργότερα.
“Πιστεύω πως ο εκείνος (Mark Campbell) ήταν ο ένοχος αυτού του εγκλήματος που χορηγήσει ηρωίνη σε δύο αθώους ανθρώπους», είπε ο γιατρός.

Από την άλλη, την περασμένη Τετάρτη, η κόρη του ομογενούς Αθηνά Κυριάκου αποκάλυψε στην αστυνομία πως και ο φίλος της Lucas Pike και ο Mark Campbell, που απεβίωσε το 2017, ήταν ασθενείς του πατέρα της και πως συγκεκριμένα ο Mark Campbell γνωριζόταν και είχε επαφές με τον θανόντα αδελφό της.
Μια σειρά από τα ερωτήματα που απηύθυνε η βοηθός του δικαστή, κ, Naomi Kereru, προς τον γιατρό είχαν τεθεί από την οικογένεια του 43χρονου Pike, τον πατέρα, τον αδελφό και την αδελφή του που ήταν επίσης παρόντες στην δίκη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Μέλη της ελληνικής, της κυπριακής αλλά και της ευρύτερης νοτιοαυστραλιανής κοινότητας φαίνεται να στηρίζουν τον ομογενή γιατρό αν κρίνει κανείς από τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που αφήνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας πως ο γιατρός Kerry, «έκανε ακριβώς ό,τι θα έκανε κάθε γονιός που θα βρισκόταν στη θέση του».

«Πρόκειται για έναν έμπειρο γιατρό και επιστήμονα που έχει εργαστεί σκληρά και έχει επιδείξει έργο δεκαετιών. Είναι δύσκολο και για την οικογένεια του νεαρού άντρα να δεχθεί αυτή την τραγωδία, αλλά ταυτόχρονα είναι κρίμα να διασύρεται ένας άνθρωπος με τέτοιο τρόπο όταν το μόνο που έκανε ήταν να σώσει το παιδί του», λέει ομογενής που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δίκη δίνουν και παίρνουν. Μερικά χαρακτηριστικά σχόλια είναι και τα ακόλουθα:
«Μετά τον χαμό του γιού του, είναι δυνατόν να μην κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να σώσει τη μονάκριβη κόρη του; Όλοι μας το ίδιο θα κάναμε στη θέση του», Anastasia F.
«Η οικογένεια έρχεται πρώτα και είναι πάνω απ’ όλους και προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει πως στη θέση του γιατρού θα είχε πράξει το αντίθετο από αυτό που έκανε αυτός ο άνθρωπος», Daniel B.
«Είτε ήμουν είτε δεν ήμουν γιατρός, θα φρόντιζα πρώτα τη δική μου κόρη», Alexa O.

«Θα ήμουν διατεθειμένος να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στην φυλακή για να σώσω την κόρη μου», Greg H.
«Γιατί να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο που απλά έβαλε την οικογένεια του πάνω από όλα; »Connie H.

Πηγή: www.neoskosmos.com