Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

♥ Η Καρδίτσα πρωτοπορεί: Αποτελέσματα φοιτητικού διαγωνισμού "Ξύλινο ή μεικτό σκίαστρο (αυτοκινήτων)"


Τα παιδιά φοιτούν στο Τμήμα ΤΕΙ Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου που εδρεύει στην Καρδίτσα ♥

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του φοιτητικού διαγωνισμού που είχε ως θέμα: "Σχεδιασμός ξύλινου ή μεικτού σκίαστρου (αυτοκινήτων)" που διεξήχθη κατά το 2018-2019, στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του τ. τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (νυν Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), της τεχνικής εταιρείας Noisis7Group και της επιχείρησης ξύλου Κων/νος Πασχάλης - Ιωάννης Πασχάλης που εδρεύουν στην Καρδίτσα.
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα σύστημα σκίασης αυτοκινήτων που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου τοποθέτησης. Το σύστημα σκίασης θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον έξι (6) θέσεις επιβατικών ΙΧ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό τόσο των μορφολογικών χαρακτηριστικών του συστήματος σκίασης (minimal design, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, οργανικές μορφές κτλ.), όσο και στη στιβαρότητα των στοιχείων της κατασκευής χωρίς υπερβολές που θα αύξαναν το κόστος. Η κατασκευή δύναται να είναι εξ’ ολοκλήρου από υλικά ξύλου ή να είναι σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο δομικό υλικό. Η κατασκευή θα αφορούσε μερικώς την αξιοποίηση ελληνικής ξυλείας.
Η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία συγκροτήθηκε από τους κ.κ. Αθανάσιο Μακρή (MSc, BSc), βιομηχανικό σχεδιαστή, Παντελή Μαλέτσικα (MSc, Dipl), πολιτικό μηχανικό και Γεώργιο Μαντάνη (PhD, Dipl), επιστήμονα ξύλου, αξιολόγησε τις συμμετοχές βάσει 7 διακριτών κριτηρίων, ήτοι: αισθητική/design , καινοτομία, eco-design/sustainable, modular design, ευκολία υλοποίησης, στιβαρότητα κατασκευής και παρουσίαση.
Οι τρεις σχεδιαστικές προτάσεις που βραβεύτηκαν ήταν των κ.κ. Ανδρέα Παπαδημητρίου (1ο βραβείο), Κυριάκου Τιμοθέου (2ο βραβείο) και Στέφανου Αγγέλη (3ο βραβείο).


1ο βραβείο - ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Καρδίτσα)
Το πρώτο βραβείο αφορά σε μια καινοτόμο κατασκευή, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την προσαρμοστικότητα της κατασκευής στην τοποθέτηση οποιουδήποτε χώρου, μικρού ή μεγάλου. Στην οροφή έχουν τοποθετηθεί ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν ως σκοπό και τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό καινοτομίας, είναι η ύπαρξη ειδικής κατασκευής που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού και την ενδεχόμενη επαναχρησιμοποίησή του για το πλύσιμο αυτοκινήτων ή το πότισμα λουλουδιών. Ο εισηγητής προτείνει τη χρήση ελληνικής ξυλείας μαύρης πεύκης για την ξυλεία.



2ο βραβείο - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΥ (Λάρνακα Κύπρου)
Το δεύτερο βραβείο αφορά μια κατασκευή με έντονα τα στοιχεία της βιομιμητικής, καθώς ο σχεδιασμός και ιδιαίτερα οι ορθοστάτες της κατασκευής, που πρωτότυπα σχεδιάστηκε, παραπέμπουν μορφολογικά στα πόδια της αράχνης. Η ύπαρξη των φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή της κατασκευής χρησιμεύουν στη διοχέτευση της ενέργειας στα σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς και στους στύλους ηλεκτροδότησης που υπάρχουν γύρω από την κατασκευή. Η πρόταση έχει πολύ δυνατά σημεία καινοτόμου σχεδιασμού, υψηλή αισθητική υπεροχή και ο εισηγητής προτείνει τη χρήση συμπαγούς ξυλείας είτε μαύρης πεύκης, είτε ψευδοτσούγκας.






3ο βραβείο - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Κοζάνη)
Το τρίτο βραβείο είναι εμπνευσμένο από τη φυσική δομή των δέντρων. Το έντονο χαρακτηριστικό της πρότασης αυτής είναι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός της, βασισμένος στις ‘καμπύλες’ της φύσης. Ξεχωρίζει επίσης λόγω της οικολογικής του υπόστασης, που χάρη στην ηλιακή τέντα, η οποία αποτελεί το υλικό επικάλυψής του, υπάρχει δυνατότητα φωταγώγησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά πρόσθετα και φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Το υλικό που αποτελεί τα κύρια στοιχεία της κατασκευής είναι καμπυλωμένη επικολλητή ξυλεία πεύκου, οι οριζόντιες δοκοί δε, είναι από συμπαγή ξυλεία μαύρης ή δασικής πεύκης, ενώ ως συνδετικά μέσα χρησιμοποιούνται ανοξείδωτα μεταλλικά στοιχεία. Η πρόταση εναρμονίζεται πλήρως με τον περιβάλλοντα χώρο.









Antreas Papadimitriou: Πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές George Mantanis και Thanos Makris για την όμορφη πρωτοβουλία τους καθώς και τις 2 επιχειρήσεις που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός... Εμείς το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ανταπεξέλθουμε στο κάλεσμα...Πάντα τέτοια!

Stefanos Angelis : Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες που πήραν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές George Mantanis και Thanos Makris για την ευκαιρία που μας έδωσαν με το εγχείρημα τους να οργανώσουν τον διαγωνισμό, καθώς και στις δύο εταιρίες που συνέβαλαν και αυτές με τον τρόπο τούς στην πρωτοβουλία τον καθηγητών μας.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
"Σχεδιασμός Ξύλινου ή Μικτού Σκίαστρου (αυτοκινήτων)"
Τα αποτελέσματα του φοιτητικού διαγωνισμού που διεξήχθη το χειμερινό εξάμηνο Α.Ε. 2018-2019 στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ του τ. τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου και των επιχειρήσεων Noisis7Group και Κων/νος Πασχάλης - Ιωάννης Πασχάλης που εδρεύουν στην Καρδίτσα, ανακοινώνονται με το παρόν δ.τ. (βλ. εδώ: http://users.teilar.gr/).

Πληροφορίες: 
George Mantanis
http://www.ktirio.gr/