Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

♥ Καρδίτσα: Επική διαμαρτυρία υπενοματάρχη προς τη Διοίκηση της Χωροφυλακής

Επική διαμαρτυρία υπενοματάρχη προς τη Διοίκηση της Χωροφυλακής: «όσοι από μας έχουν την θέλησιν, έσπασαν το κεφάλι τους και έμαθαν ότι μπορούσαν μόνοι τους, ενώ άλλοι την μαζέουν την αλληλογραφίαν στο τσουβάλι και την αλατίζουν».

Θεσσαλία 1950. Το χώμα είναι ακόμη βαμμένο κόκκινο από τις άγριες μάχες του εμφυλίου.
Στους Σοφάδες της Καρδίτσας υπάρχει σταθμός της Χωροφυλακής που επικοινωνεί με τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα χωριά, όπως το Σμόκοβο. Μια πανέμορφη περιοχή μέσα σε λίμνη που είναι γνωστή τα λουτρά και τα αηδόνια της.
.
 Στα χρόνια της Κατοχής το Σμόκοβο μαρτύρησε, αφού είναι ένα από τα εκατοντάδες χωριά που βρίσκονται στη λίστα με τα ολοκαυτώματα των Ναζί.
.
 Τα ξενοδοχεία των λουτρών είχαν μετατραπεί σε Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ και στις 29 Νοεμβρίου 1943 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. To έκαψαν και σκότωσαν όσους κατοίκους βρήκαν μπροστά τους.
.
Τα βάσανα δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση, αφού η περιοχή έγινε θέατρο επιχειρήσεων στον εμφύλιο.
Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η επιστολή του χωροφύλακα, ο οποίος θυμίζει στους ανωτέρους του τα ανδραγαθήματά του για να πάψουν να τον εγκαλούν με τη γραφειοκρατία. Είναι τέτοια η αγανάκτησή του που κάνει μια αχρείαστη και περιττή δήλωση εθνικοφροσύνης με μεγάλη δόση ειρωνείας, λέγοντας ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ηγέτες των αριστερών Νίκος Ζαχαριάδης και Μάρκος Βαφειάδης.
Εκείνος φαίνεται ότι τους πολέμησε, αλλά τον έχουν ξεχασμένο.
 .
Ακολουθεί η επιστολή:
Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή
Σταθμός Χωροφυλακής Σμοκόβου
Αριθμ. Πρωτ. 8/4/4β
Αναφορά του Υπεν/ρχου Κωνσταντοπούλου Μαρίνου προς την Υ.Χ. Σοφάδων
Εν Σμοκόβω τη 2-9-1950
Προς την Υποδ. Χωρ. Σοφάδων
 .
Εις Σοφάδες
 .
«Περί απολύσεως Αγροφύλακος Κατσίφα Γεωργίου εκ Σμοκόβου».
 .
Λαμβάνω την τιμήν, εις εκτέλεσιν της υπ΄αριθμ. 8/5/27 από 30-8-50 διαταγής υμών να επαναφέρω την εν λόγω αναφοράν μου και να αναφέρω ότι η υπ΄αριθμ. 27 από 31-8-50 Δ/γής υμών διατάσσει να αναφέρω εάν επραγματοποιήθη η απόλυσις του Αγροφύλακος Κατσίφα χωρίς όμως και σε πόσες ημέρες ν΄ αναφέρω, η υπηρεσία μου ανέμενεν την απόλυσιν πρώτα και μετά να αναφέρη, πλην όμως η απόλυσις αυτού βραδύνει παρά της υπηρεσίας μου, γι΄ αυτό και η υπηρεσία μου ανέφερε στας 27-8-50 πλην όμως η υπηρεσία υμών δεν αρκείται, και δεν μένει ικανοποιημένη, παρ΄ημών και ζητεί κάθε λίγο και από 5-10-15 απολογίες ημών.
 .
Αναφέρω ότι ο υποφαινόμενος προέρχεται επί ανδραγαθείαν και δια τον ίδιον είναι πολλά αυτά που έμαθε και φτιάνει, εάν στην υπηρεσία υμών δεν αρκούν, παρακαλώ υμάς όπως προτείνεται τούτον προς αντικατάστασιν η απόλυσις εκ του Σ.Β.Χωροφυλακής, ή να του σχηματίσητε δικογραφίες για να τον φυλακίσετε, αφού δεν τον έμαθε η υπηρεσία υμών ποία καθήκοντα του υποφαινομένου είναι η εξής απολογία για όλες τις απολογίες του 1ον ο Ζαχαριάδης με το Μάρκο φταίνε που έκαναν τον ανταρτοπόλεμον και πήραμε τα γαλόνια εμείς επί ανδραγαθείαν. 2ον η υπηρεσία υμών εμάς τους, επί ανδραγαθείαν δεν μας πήγε ούτε στην Σχολήν ούτε πουθενά και όσοι από μας έχουν την θέλησιν ως ο υποφαινόμενος, έσπασαν το κεφάλι τους και έμαθαν ότι μπορούσαν μόνοι τους, ενώ άλλοι επί ανδραγαθεία υπαξιωματικοί την μαζέουν την αλληλογραφίαν στο τσουβάλι και την αλατίζουν.
 
Από την Ιστορίαν της Χωροφυλακής του ΑΝΤΩΝΙΟΥ σελ. 2425.
Η πανέμορφη λίμνη του Σμοκόβου