Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

♥ Καρδιτσιώτικη συνταγή: Ρυζόπιτα από τη Μαρία Κοσκινιώτου



Χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίας *με γεύση από Θεσσαλία

Μια πίτα που φτιάχναμε σε γιορτινές μέρες για κέρασμα στους καλεσμένους μας. 




   Υλικά
> Για τη ζύμη 
> 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
> 1 ποτήρι χλιαρό νερό
> 1 κ σ ξύδι
> 3 κ σ λάδι
> 1 κ γ αλάτι





 
   Για τη γέμιση 
> 2,5 κούπες ρύζι
> 2 κούπες σταφίδες
> 2 κ σ λάδι
> 3 κ σ ζάχαρη
> 1 κ γ αλάτι
> 3 κ σ ψιλοκομμένα καρύδια
> 7 κούπες χλιαρό νερό
> Κανέλα 
> Μισή κούπα λάδι για το ράντισμα 


  Εκτέλεση 
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε έως ότου σφίξει το ζυμάρι, να ξεκολλάει δλδ από τα δάχτυλα μας. Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα περίπου.
 
Βάζουμε την κατσαρόλα να κάψει σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το λάδι. Προσθέτουμε τις σταφίδες καθαρισμένες και πλυμένες και φέρνουμε μερικές στροφές ώσπου να φουσκώσουν. Προσθέτουμε μετά το ρύζι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε τις 7 κούπες νερό. Αφήνουμε την κατσαρόλα να βράσει για λίγο μέχρι να σωθεί το πολύ νερό.
 
> Ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα καρύδια και την κανέλα. Ανακατεύουμε και μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
 
> Ανοίγουμε 6 φύλλα και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν απλώνοντας τα σε μια επιφάνεια ένα- ένα. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα δυο φύλλα κάτω. Ραντίζουμε με λάδι. Σκορπάμε επάνω μερική από τη γέμιση. Βάζουμε το επόμενο φύλλο. Ρίχνουμε πάλι λίγη από τη γέμιση και ραντίζουμε. Απλώνουμε το επόμενο και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο την πίτα μας και ραντίζουμε με λάδι ξανά. 
 
> Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 250 για 20 λεπτά. Δυναμώνουμε στους 270 για αλλά 30 λεπτά. Η πίτα μας είναι έτοιμη!


 Καλή επιτυχία! 

ΥΓ.: 
Αν θέλουμε μόλις κρυώσει τη χαράσσουμε σε κομμάτια και τη σιροπιάζουμε. Κρύα πίτα ζεστό σιρόπι! 


Χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίας *με γεύση από Θεσσαλία