Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

♥ Μητρόπολη Καρδίτσας: Το έθιμο του Άη Γιώργη

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μητρόπολης αναβιώνει τη  Δευτέρα, 29 Απριλίου 2019 στις 9:30 π.μ. – 12:30 μ.μ., το έθιμο του Άι Γιώργη στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας άλογα με καβαλάρηδες φουστανελοφόρους θα ηγηθούν της πομπής της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.
Την εικόνα θα κουβαλούν στον ώμο τους αρματωμένοι τσολιάδες και θα πλαισιώνουν γυναίκες του Συλλόγου, οι οποίες θα είναι ντυμένες με τις τοπικές καραγκούνικες φορεσιές καλύπτοντας ενδυματολογικά και ηλικιακά τρεις γενιές.
Η φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας θα δώσει έναν ιδιαίτερο και επί πλέον εορταστικό τόνο στην εκδήλωση.
Θα ακολουθήσει στον περίβολο της εκκλησίας η αρτοκλασία, ο χορός και το τραγούδι ‘’Σαράντα πέντε Κυριακές…΄΄ από τις γυναίκες…Αμέσως μετά θα υπάρχει παραδοσιακό γλέντι για όλους με ζωντανή μουσική…

Οι φωτογραφίες είναι από την περσινή αναβίωση του εθίμου:










Ο παλιός Άγιος Γεώργιος

Άποψη του χωριού από ψηλά

Εντυπωσιακό πλάνο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου από ψηλά


Κείμενο: Eleftheria Karkaletsou

Φωτογραφίες: 
Eleftheria Karkaletsou
‎ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
Αερολέσχη Ν. Καρδίτσας

Βίντεο:

ΒΑΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ


Η περιφορά των εικόνων έγινε σε όλους τους δρόμους και στις συνοικίες του χωριού, για να έχουν "προστασία" οι οικογένειες. Όλοι μαζί στο τέλος της λιτάνευσης, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη και τοποθέτησαν τις εικόνες στον Ιερό Ναό. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας διατηρεί με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν στη νέα πατρίδα, οι παππούδες και οι πατεράδες από τη Μικρά Ασία το 1926, τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους. Το έθιμο εκτός από το παραδοσιακό θρησκευτικό χρώμα έχει και πατριωτικό χαρακτήρα.

Ο υπερήλικας κ. Σπύρος Καραγκουλάκ, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πολλές εικόνες του 'Αη Γιώργη που ήταν ο προστάτης της χαμένης τους πατρίδας. Στη θέση όπου σήμερα στέκεται ο ιερός Ναός, υπήρχαν δύο προσφυγικά σπίτια, όπου έζησαν "ξεκληρισμένες" οικογένειες, όπως αναφέρει ο κ. Καραγκουλάκ, οι οποίες αποφάσισαν να τα μετατρέψουν σε εκκλησία. Σε ειδική προθήκη μέσα στον ναό τοποθετήθηκαν και οι εικόνες από τη Μικρά Ασία. Όμως, όταν το 1979 έγινε ένας ισχυρός σεισμός στην περιοχή από ένα κερί άρπαξαν φωτιά και καταστράφηκαν οι περισσότερες.

Ο ιερός Ναό του Αη Γιώργη για τους πρόσφυγες έχει ισχυρό συμβολισμό. Εκεί θα γονατίσουν και θα προσευχηθούν. Εκεί μπροστά στις εικόνες θα ζητήσουν τη χάρη του Αγίου για τα προβλήματα τους. Ο υπερήλικας μας δείχνει ένα μεγάλο πολυέλαιο και λέει πως είναι το δώρο μιας γυναίκας τουρκικής καταγωγής, η οποία το 1991 επί ένα μήνα προσευχόταν μέσα στο ναό για να τεκνοποιήσει. Όταν αυτό πραγματοποιήθηκε, επέστρεψε και έδωσε στην εκκλησιαστική επιτροπή 500 μάρκα για να αγοραστεί ένας πολυέλαιος ως ευχαριστία στον ‘Αη Γιώργη που έδωσε "φως στη ζωή της".

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στις ακτές της Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα, σήμερα ιππείς μεταφέρουν την εικόνα του Άη Γιώργη από το Ναό που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο. Η απόσταση που διανύουν οι καβαλάρηδες είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Όταν φτάνουν στο παρεκκλήσι περιφέρουν την εικόνα 3 φορές γύρω από το εκκλησάκι και μετά την παραδίδουν στον ιερέα, για να κάνει στη συνέχεια τη Θεία Λειτουργία. Το έθιμο έρχεται από πολύ παλιά και αναβιώνει την τελευταία 20ετία.

Οι "καβαλάρηδες του Άη-Γιώργη" βγαίνουν και στην Πρέβεζα. Πρόκειται για ένα έθιμο, που αναβιώνει τα τελευταία 3 χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Θωμά. Η εικόνα του Αγίου μεταφέρεται με άλογα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, στο ξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή Σκαφιδάκι. Οι ιππείς περιφέρουν την εικόνα στο χωριό, πηγαίνουν σε σπίτια ανήμπορων, προκειμένου να προσκυνήσουν και στη συνέχεια ανηφορίζουν για το Σκαφιδάκι.

(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)
http://www.kathimerini.gr/