Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το δρώμενο του Λαζάρου στην συνοικία των Καμινάδων Καρδίτσας ♥

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων με πρωτοβουλία και ευθύνη του συνέχισε το Σάββατο του Λαζάρου, στις 27/3/2010, και από τις 11 το πρωί το δρώμενο των “Λαζαρίνων” στη συνοικία των Καμινάδων. Οι Λαζαρίνες, τα μικρά κορίτσια, ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές και με την συνοδεία των “σκυλομάγκων”, των αγοριών, που συνοδεύουν τα κορίτσια ντυμένα και αυτά με παραδοσιακές στολές και με τις γκλίτσες στα χέρια, ξεκίνησαν από τα γραφεία του Συλλόγου τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου. Πέρασαν από την εκκλησία, όπου τραγούδησαν με τις μεγαλύτερες γυναίκες το τραγούδι για την εκκλησία.

Εκεί συναντήθηκαν και με τους ιερείς στους οποίους και είπαν τα κάλαντα. Μετά οι Λαζαρίνες πήγαν στα σπίτια της συνοικίας, όπου τους υποδέχτηκαν οι γυναίκες και οι άνδρες, ντυμένοι και αυτοί με τις παραδοσιακές ενδυμασίες κερνώντας τις με παραδοσιακά κεράσματα, όπως αυγά, σύκα, λουκούμια, καρύδια, ξυλοκέρατα, καραμέλες και άλλα. Επίσης οι Λαζαρίνες χόρεψαν τα τραγούδια του Λαζάρου στα διάφορα σπίτια για το «καλό της χρονιάς».

Μετά οι Λαζαρίνες, επιστρέφοντας στο Σύλλογο τραγούδησαν στον δρόμο το τραγούδι του Λαζάρου, τα παινέματα, ενώ στις αλάνες και έξω από την εκκλησία του Αγ. Φανουρίου όλοι μαζί τραγούδησαν και χόρεψαν τα τραγούδια του Λαζάρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων Καρδίτσας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τα μικρά μέλη-χορευτές του Συλλόγου για την άψογη εμφάνιση και παρουσίαση τους και τα μέλη του Συλλόγου για την παρουσία τους με τις παραδοσιακές ενδυμασίες. Ευχαριστούμε και τα σπίτια των οικογενειών που δέχθηκαν και μας υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό καθώς και “καλούδια”, όπως την οικογένεια του κ. Κωνσταντίνου Μανίκα, του κ. Κίμωνα Ζαζά και της κ. Αντωνίας Σαλτζή-Κατσάκη.

Τέλος ο Σύλλογος και δια του Προέδρου κ. Νικολάου Λάμπρου θέλει να ευχαριστήσει την κ. Ανδρονίκη Λάμπρου, χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου και τον κ. Κωνσταντίνο Πεσλή, ιστορικό – λαογράφο και μόνιμο συνεργάτη του Συλλόγου για την προετοιμασία, τον συντονισμό και την συνεργασία τους για την παρουσίαση του δρώμενου κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων
Νικόλαος Λάμπρου


Ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων

Κωνσταντίνος Πεσλής
Ιστορικός – Λαογράφος









Πηγή: https://syllogoskaminadon.wordpress.com/