Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Έγραψε Ιστορία ο Τεληκωστόγλου στο Μάντσεστερ, προκρίθηκε στον τελικό των -80 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Στο πάνθεον των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών του ταεκβοντό, μπήκε από σήμερα (18/5) ο Απόστολος Τεληκωστόγλου. Ο Κοζανίτης πρωταθλητής, με πέντε συγκλονιστικές νίκες -ειδικά στον προημιτελικό όπου κρίθηκε στην εκπνοή- προκρίθηκε στον Κυριακάτικο τελικό της κατηγορίας των -80 κιλών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενείται για 4η και προτελευταία ημέρα στο Μάντσεστερ.

Ο Τεληκωστόγλου, με τη σημερινή του παρουσία εξασφάλισε μια θέση στις δύο πρώτες της κατάταξης, χαρίζοντας παράλληλα στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο μετά από αυτό της Ανδριάνας Ασπρογέρακα το 2015 στην Ρωσία. Παράλληλα για το ελληνικό ταεκβοντό αυτό θα είναι το 15ο μετάλλιο στην ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων, αλλά ο πρώτος τελικός σε επίπεδο ανδρών, αφού ουδείς στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι εκεί. Αντίθετα στις γυναίκες τα έχουν καταφέρει δύο φορές η Μόρφω Δροσίδου (1993, 1997), μία η Κατερίνα Μπάση (1997) και μία η Αρετή Αθανασοπούλου (2003) με την τελευταία να είναι κάτοχος και του μοναδικού χρυσού μεταλλίου για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στον αυριανό τελικό της κατηγορίας των -80 κιλών, ο Τεληκωστόγλου θ` αντιμετωπίσει τον Αζέρο «χάλκινο» Ολυμπιονίκη του Ρίο και κάτοχο του τίτλου από τη διοργάνωση του Μούτζου το 2017, Μιλάντ Μπεϊτζί Χαρτζεγκάνι.

Ο Έλληνας αθλητής, ο οποίος μέσα στη χρονιά που διανύουμε ήταν πρώτος στο Όπεν της Κύπρου και δεύτερος στο Όπεν της Σόφιας, εκτός από το μετάλλιο που είναι πλέον δεδομένο, θα έχει την ευκαιρία να αναρριχηθεί αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της κατηγορίας των -80 κιλών, η οποία σημειωτέον είναι και Ολυμπιακή.

Στον δρόμο για τον τελικό ο Τεληκωστόγλου νίκησε 23-0 τον Κύπριο Κακούρη, 21-1 τον Γκονζάλες από την Ανδόρα, 11-6 τον Όντερμαν από τη Νορβηγία, ενώ στον προημιτελικό «έκλεψε» τη νίκη στην εκπνοή με σκορ 13-12 από τον Ιταλό Μπότα. Στα ημιτελικά κλήθηκε ν` αντιμετωπίσει τον Μόιζες Ερνάντες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον οποίο καθήλωσε από την πρώτη κιόλας περίοδο (5-0). Στην δεύτερη ο Τεληκωστόγλου ήταν μπροστά στο σκορ 8-2, ενώ πανηγύρισε την εξασφάλιση του μεταλλίου και την πρόκρισή του στον τελικό με 15-6.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ