Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Του Ιωσήφ Χρούμπ
πρώην Δ/ντή Κ.Υ. Παλαμά
Υποψ. Ευρωβουλευτή Κινήματος Αλλαγής


Η μάχη των ευρωεκλογών είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας, ειδικά αυτή τη περίοδο που βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών που διαμορφώνονται στη γηραιά ήπειρο.
Όλοι συνηγορούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και να γίνει περισσότερο ανοιχτή, ανεκτική, δημοκρατική, αλληλέγγυα και προοδευτική. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να επιδιώξουμε την ευημερία των πολιτών και να διασφαλίσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις της, προωθώντας παράλληλα και την οικονομική ανάπτυξη.
Πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση και οι λαοί της να ανταποκριθούν στη γνήσια προοδευτική ατζέντα των ευρωπαίων σοσιαλιστών (PES), που στην Ελλάδα εκφράζονται από το Κίνημα Αλλαγής. Πρέπει να αντικρούσουμε τις συντηρητικές πολιτικές της ευρωπαϊκής δεξιάς, που σήμερα επιβάλει διαρκή λιτότητα για τους πολλούς και στηρίζει μόνο τους ισχυρούς με αποτέλεσμα στο εσωτερικό της να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Μόνον εμείς θέλουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που ευνοούν τους πολλούς, δίνοντας προτεραιότητα στη ποιοτική εργασία, το κοινωνικό κράτος, την μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Είναι δέσμευση μας με το πρόγραμμα «Ελλάδα» να δώσουμε τέλος στις πολιτικές λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.
Να δημιουργήσουμε στη χώρα μας ακόμη πιο ισχυρά δίκτυα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και να επιμείνουμε στις ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και ασφάλισης.
Το πρόγραμμά μας για τους νέους, έχει στόχο την πλήρη και ποιοτική απασχόληση, παρέχοντας κίνητρα για εργασία, περισσότερη μόρφωση και πρακτική άσκηση.
Στοχεύουμε στο γεγονός ότι, όλοι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών να έχουν δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι με ντροπιαστικά προεκλογικά επιδόματα.
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα επιδιώξουμε πολιτικές για ουσιαστική προστασία των συνόρων μας. Αυτό δε σημαίνει ότι η Ευρώπη θα είναι φρούριο, αλλά ούτε «ξέφραγο αμπέλι». Πρέπει να είναι χώρος ανθρωπιστικών αξιών, μέσα σε ένα πλαίσιο ελευθερίας και ασφάλειας.