Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΟΥ


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
  • 600 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
  • 1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ
  • 1 Κ.Σ. ΞΥΔΙ
  • 3 Κ.Σ. ΛΑΔΙ
  • 1 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 2 ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΛΑΣΚΙΕΣ
  • 1 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΑΤΑ
  • 200 ΓΡ ΦΕΤΑ (ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΟΠ) ΣΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΟΜΜΕΝΗ
  • 2 Κ.Σ. ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
  • 1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
  • 1 ΝΤΟΜΑΤΑ ΩΡΙΜΗ
  • ΜΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ
  • 360 ML ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ
  • ½ ΚΟΥΠΑ ΞΥΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ
  • 150 ΓΡ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ
  • 2 ΑΥΓΑ
  • 150 ML ΛΑΔΙ
  • ΑΛΑΤΙ
  • ΠΙΠΕΡΙ
  • ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
  • ΘΥΜΑΡΙ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι, το αλάτι. Χτυπάμε 2-3 λεπτά και βγάζουμε μετά το ζυμάρι για να το πλάσουμε λίγο με τα χέρια μας και μετά το τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και το βάζουμε 30 λεπτά στο ψυγείο ή 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά του).

Βάζουμε στο τηγάνι (αν έχετε wok είναι ιδανικό) να κάψει το λάδι και ρίχνουμε τις μελιτζάνες και φέρνουμε δύο σβούρες. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε 2-3 λεπτά να σωταριστούν. Μετά ρίχνουμε τις πιπεριές (ψιλοκομμένες). Ανακατεύουμε.

Μόλις μαραθούν τα υλικά μας ρίχνουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια μια-δυο στροφές και προσθέτουμε το γάλα, τον τραχανά. Αφήνουμε τη 3-4 λεπτά να δέσει η γέμιση και προσθέτουμε μετά αλάτι-πιπέρι και 2 Κ.Σ. μπαλσάμικο. Μόλις κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε φέτα και κεφαλοτύρι, τα αυγά χτυπημένα, λίγο μαϊντανό, θυμάρι.
Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 6 κομμάτια και ένα-ένα τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Χωρίζουμε τη γέμιση σε 6 μερίδες και σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε ρίχνουμε κατά μήκος τη γέμιση, ραντίζουμε με λάδι και το τυλίγουμε σε σχήμα μπαστουνιού. Το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί που έχουμε τρώσει κάτω λαδόκολλα και την έχουμε ήδη λαδώσει. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζουμε με λάδι (αν θέλει κάποιος μπορεί να ρίξει και σουσάμι από πάνω) και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στην υψηλή θερμοκρασία για 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Καλή επιτυχία!

Σημ. Αν σε κάποιον δεν αρέσει η φέτα, μπορεί να βάλει μόνο κεφαλοτύρι αλλά μεγαλύτερη ποσότητα.
Χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίας *με γεύση από Θεσσαλία