Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Εκδήλωση τιμής για τον Καρδιτσιώτη ♥ Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη {Νέο Φάληρο - Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019 - ώρα 11.30' π.μ.}

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ


Αγαπητοί συμπατριώτες Καρδιτσιώτες,

Ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων κι ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» σας προσκαλούν την προσεχή Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.30’ π.μ. στην καθιερωμένη εκδήλωση τιμής που συνδιοργανώνουν στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγου, Γεωργίου Καραϊσκάκη  στο Νέο Φάληρο Αττικής (πλησίον Γηπέδου «Καραϊσκάκης») (Η γενέτειρά του είναι το χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας).
Της επιμνημόσυνης δέησης θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου, κ.κ. Σεραφείμ.
Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Ανδρός και Ήρωα της Επανάστασης του 1821 θα μιλήσει ο Πρέσβης επί τιμή, κ. Περικλής Νεάρχου, ενώ θα πραγματοποιηθεί, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων των φορέων.
 Θα αποδώσει τις δέουσες τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση χορών της Καρδίτσας από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».
Έχουν προσκληθεί να παραστούν οι πολιτικές, στρατιωτικές και αυτοδιοικητικές Αρχές, καθώς και όλα τα Καρδιτσιώτικα και Θεσσαλικά σωματεία.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι συνδιοργανωτές Σύλλογοι θα δεξιωθούν όλους όσοι παρευρεθούν με καφέ, αναψυκτικά κλπ στην καφετέρια του παρακείμενου στο Μνημείο θεάτρου (κάτω από την γέφυρα).

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΙΣΚΕΣΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΗΡΩΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας στο www.karditsiwtes.gr ή να τηλεφωνήσετε στο γραφείο του Συλλόγου μας στο 210.3301370. 

Επίσης, όποιος φορέας ή σύλλογος επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο εκ των δύο συνδιοργανωτών συλλόγων, έως και την Παρασκευή. 7 Ιουνίου 2019.
 

Με ειλικρινείς πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας


Με εκτίμηση,
Για τον Σύλλογο των Για τον Σύλλογο των Απανταχού

       Απανταχού Καρδιτσιωτών                                      Μαυρομματιανών Καρδίτσας
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
              Κων/νος Κουσαής                                                   Θωμάς Ζούμπος

                                               

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα τιμώμενου
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1782, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, σε μια σπηλιά («Σπηλιά του Καραϊσκάκη») πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη).
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαυρομμάτι (το σπίτι του ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο) μέχρι 15 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται από τον Αλή Πασά και μεταφέρεται στα Ιωάννινα, όπου κατατάχθηκε σαν σωματοφύλακας του ιδίου του Αλή Πασά. Μετά από λίγα χρόνια φεύγει από τα Ιωάννινα και κατατάσσεται στο κλέφτικο σώμα του περίφημου Κατσαντώνη, όπου διέπρεψε για την τόλμη του και αναδείχθηκε σε πρωτοπαλίκαρό του.
Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε στα Γιάννενα, ο Καραϊσκάκης που είχε ξαναπιαστεί πάλι από τον τύραννο, με ένα τέχνασμα κατάφερε κι έβγαλε από την πολιορκούμενη πόλη, τη γυναίκα του Γκόλφω και τις δύο κόρες του, Πηνελόπη και Ελένη.
Το 1821 με απόφαση της κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης ανατέθηκε στον ίδιο και σε άλλους οπλαρχηγούς η Διοίκηση της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στα Τζουμέρκα πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έφοδο κατά των Τούρκων.
Τον Ιανουάριο του 1823 ο Καραϊσκάκης έγινε καπετάνιος όλων των Αγράφων με δύναμη περίπου 1000 ανδρών τρέποντας σε φυγή τους Τούρκους στον Αγ. Βλάση της Ευρυτανίας φονεύοντας 200 από αυτούς. Τον επόμενο χρόνο ο Καραϊσκάκης στέλνει σώμα 300 ανδρών του στον αδελφικό του φίλο Μάρκο Μπότσαρη και αυτός εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό.
Ο Καραϊσκάκης διακρίνεται στις μάχες του 1824 κατά του Δερβίς Πασά και βοήθησε τα μέγιστα, αν και άρρωστος βαριά, το πολιορκούμενο Μεσολόγγι, σημειώνοντας αρκετές και σπουδαίες νίκες κατά των πολιορκητών. Από εκεί ξαναπηγαίνει στα αγαπημένα του Άγραφα και διεξάγει νέες μεγάλες νίκες.
Στη συνέχεια οδηγεί τους άνδρες του στο Ναύπλιο και ερχόμενος σε συμφωνία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ζήτησε από την Κυβέρνηση ικανό στράτευμα για να επιτεθεί στο στρατό του Κιουταχή. Ο Πρόεδρος Ανδρ. Ζαϊμης αναγόρευσε τότε τον Καραϊσκάκη Αρχιστράτηγο του Ελληνικού τακτικού στρατού και Γενικό Αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας, δίνοντάς του συγχρόνως τα μέσα που χρειαζόταν.
Το 1826 ο Καραϊσκάκης φεύγει από το Ναύπλιο στην Ελευσίνα συγκροτώντας τον μεγαλύτερο για την εποχή τακτικό στρατό με 3500 άνδρες. Πραγματοποιεί διάφορες μάχες κατά του τρομερού Κιουταχή, ενώ μετά από λίγους μήνες βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η κατά μέτωπο νικηφόρα επίθεση, αποφάσισε να απελευθερώσει πρώτα τη Στερεά Ελλάδα και να επιστρέψει αργότερα για τη μεγάλη μάχη απελευθέρωσης της Αθήνας. Στο Δίστομο κατατρόπωσε ένα Τούρκικο απόσπασμα, στην Αράχωβα διέλυσε τον στρατό των Μουσταφά Μπέη και Μεχμέτ Πασά σκοτώνοντας 2000 Τούρκους.
Τον Ιανουάριο του 1827 μετά την ολοκληρωτική απελευθέρωση όλης της Στερεάς Ελλάδας, επιστρέφει στη Σαλαμίνα για το τελειωτικό χτύπημα στον Κιουταχή και την απελευθέρωση της Αθήνας. Στις 22 Απριλίου 1827 όμως, σε μία μικροσυμπλοκή με τους Τούρκους τραυματίζεται και το πρωί της 23ης Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και της εορτής του άφησε την τελευταία του πνοή στο Φάληρο.
Με δική του εντολή μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στη Σαλαμίνα, στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στις 22 Απριλίου του 1835 παρουσία του τότε Βασιλέως Όθωνα έγινε η ανακομιδή και η μεταφορά των λειψάνων του από την Σαλαμίνα στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονται έως και σήμερα, δίπλα από το Γήπεδο του Ολυμπιακού που φέρει το όνομά του.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Σύλλογοι των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του στο Νέο Φάληρο Αττικής.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΗ

Περικλής Νεάρχου
Πρέσβης επί τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύπριος στην καταγωγή, σπούδασε Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνιολογία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Tours και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.
Νεαρός φοιτητής έλαβε μέρος στους δημοκρατικούς αγώνες του Ελληνικού λαού, εναντιώθηκε κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, υπεστήριξε πάντα σταθερά τα εθνικά θέματα και την ανάγκη μιας πατριωτικής ανεξάρτητης και πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής.
Σταθμοί στην πολιτική του καριέρα απετέλεσαν :
- Σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου
- Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ύστερα από πρόσκληση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που με το μνημειώδες βιβλίο του «Το Μήνυμα του Απόλλωνα», αναφέρεται στις Αρχαίες Αξίες και Αρετές και πως το πνεύμα αυτό με την αναβίωση των Αρχαίων Πυθικών Αγώνων μπορεί να γίνει σε νέα , σύγχρονη και παγκόσμια βάση , γεγονός που συντελείται στις μέρες μας
- Από τον αείμνηστο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο του ανετέθη η εκπροσώπηση της Κύπρου ως πρέσβεως στο Παρίσι . Σε αναγνώριση του έργου του η Γαλλική Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί του απένειμαν το Εθνικό Παράσημο της Αξίας.
Ο Πρέσβης ε.τ. κ. Περικλής Νεάρχου είναι γνωστός για τους αγώνες του για τα εθνικά θέματα: την Κύπρο , το Αιγαίο, τη Θράκη, το θέμα των Σκοπίων και για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Επίσης, με άρθρα, αναλύσεις, παρεμβάσεις και συμμετοχή σε τηλεοπτικά πάνελ πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής γεωπολιτικής λαθρομετανάστευσης, άμυνας και εθνικής στρατηγικής συμμετέχει στο πολιτικό «γίγνεσθαι» σήμερα.
Με ένα βιβλίο του 650 σελίδων με τίτλο : «Η Ελλάδα σε κίνδυνο. Ιδέες και Θέσεις για Εθνική Ανασύνταξη» αναλύει ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχει η Ελλάδα σήμερα και πώς μπορεί να ξεπεράσει αυτόν τον κίνδυνο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΒΑΘΥΛΑΚΚΙΩΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»
Φυλής 174 (11251),Αθήνα,τηλ:210 8642536
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
(TRADITIONAL FOLK DANCING ASSOCIATION)
O Βαθύλακκος Καρδίτσας είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό των Αγράφων ,στην ΝΔ πλευρά του νομού Καρδίτσας σε υψόμετρο 900 μ. περίπου. και αποτελεί το τελευταίο χωριό της Θεσσαλίας.
Ο Σύλλογος των Απανταχού Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα» ιδρύθηκε το 1966,έχει έδρα του την Αθήνα κι έχει το όνομα της προστάτιδος Αγίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου. Ο Σύλλογός μας έχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες και κοινωφελή έργα στην ιδιαίτερη πατρίδα των μελών του,τον Βαθύλακκο Καρδίτσας.

Το 1989 ιδρύθηκε ο χορευτικός μας όμιλος,ο οποίος παρουσιάζει χορούς και τραγούδια με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές του χωριού μας.Τα μέλη του χορευτικού μας συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις εντός των συνόρων της χώρας μας αλλά και εκτός (Ρουμανία 1993,1994,1995 – Ιταλία 1997 – Ταϊβάν 1998 – Λετονία 1999 – Πολωνία 2000 – Κωνσταντινούπολη 2005) κι έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό για την γνησιότητα των χορών,των φορεσιών αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.
Όλα τα μέλη του συλλόγου ,τιμούν τα ελληνικά χρώματα,την ελληνική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τα παραδοσιακά τραγούδια.Με αυτό το σκεπτικό συστάθηκε από μέλη του συλλόγου μας μία ομάδα,η οποία ηχογράφησε σε CD με το όνομα «Ζαβαλέ», τοπικά τραγούδια του Βαθυλάκκου με σκοπό να τα αναδείξουν αλλά πολύ περισσότερο να μείνουν καταγεγραμμένα και να διατηρηθούν στο πέρασμα των χρόνων.

TA ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Πίκουλης Χρήστος (χοροδιδάσκαλος)
Ρωμανάς Χρήστος
Ρωμανάς Γιώργος
Ρωμανάς Ηλίας 
Αντωνακόπουλος Αποστόλης 
Παπαδόπουλος Μάκης
Χούμου-Γιατρά Αθηνά
Τζώρτζη Αναστασία
Καραγεώργου Κωνσταντίνα
Παπαδοπούλου-Πίσκαπα Κατερίνα
Ξυραφά Αργυρώ
Κοροβέζου Κάτια
Μπαρτσώκα Παναγιώτα
Παπαδοπούλου Βασιλική




Τα τραγούδια που θα παρουσιάσουμε

Σκάρος
Γυναικείος τσάμικος (Νταλιάνα)
Ανδρικός τσάμικος (Ένας λεβέντης χόρευε)
Κλειστός Αργιθέας (Σαν άλλο δεν με μάρανε)
Καλαματιανός (Πέρασα από ένα χωριό)
Συρτός στα δύο (Καραγκούνα)
Μπεράτι (Μπαίνω μες στ’ αμπέλι)