Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Καρδίτσα ♥ Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης

Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης

Βρίσκεται στον ορεινό όγκο των Αγράφων περίπου δεκαεπτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρδίτσας και ανάμεσα στις κοινότητες Μοσχάτου (Βλάσδο) και Μεσενικόλα.

πηγή φωτογραφίας: stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr

Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 800 μέτρων περίπου σε ένα καταπληκτικό και εντυπωσιακό φυσικό απόκρημνο μπαλκόνι που βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία «Τσαρδάκι» και σχεδόν κατακόρυφα πάνω από το θεσσαλικό κάμπο σε μια κατάφυτη από βελανιδιές και καστανιές πλαγιά με θέα την υπέροχη λίμνη του Πλαστήρα.
 πηγή φωτογραφίας: seattleclouds.com

Η ορατότητα μερικές φορές απο την Μονή Κορώνης φθάνει σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο από τον Όλυμπο μέχρι το Πήλιο αλλά και τον Τυμφρηστό. Σαν πραγματικό κάστρο, πάνω σε ένα φυσικό μετέωρο μπαλκόνι, αγναντεύει τον απέραντο θεσσαλικό κάμπο, ως τα Χάσια, την Όσσα και την Όθρη.


πηγή φωτογραφίας: www.monikoronis.gr

Υπήρξε η μεγαλύτερη Μονή της περιοχής και η μοναδική που συνεχίζει χωρίς διακοπή τη λειτουργία της, διατηρώντας ακέραιο το ναό της που χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα. Παλαιότερα ονομαζόταν «Ιερά Μονή της Κρυεράς Πηγής», ενώ από το 1718 εμφανίζεται η σημερινή «Μονή της Κορώνας». 

Κατά το μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτη ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της: «σαν στέμμα – κορώνα στεφανώνει την οροσειρά των Αγράφων και τον Θεσσαλικό κάμπο». Ο αείμνηστος Αναστάσιος Ορλάνδος αναφέρει την παράδοση σχετικά με το πτηνό κορώνη (κουρούνα), είδος που αφθονεί στην περιοχή. Η παράδοση αναφέρει ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού της αδελφής του Φοίβου, της θεάς Άρτεμης.


πηγή φωτογραφίας: www.pemptousia.gr


πηγή φωτογραφίας: www.pemptousia.gr


πηγή φωτογραφίας: www.monikoronis.gr

Όπως αποδεικνύεται από πατριαρχικά έγγραφα (σιγίλια), ευσεβείς χριστιανοί το 1123 έκτισαν εκεί το πρώτο μοναστήρι και το αφιέρωσαν στη Γέννηση της Παναγίας. Άγνωστο για ποιο λόγο ίσως από επιδρομές βαρβάρων ο πρώτος αυτός ναός καταστράφηκε. 

Κτήτορας της Μονής είναι ο ΑυτοκράτοραςΙωάννης Β΄ Κομνηνὸς ενώ οι Πατριάρχες ΚωνσταντινουπόλεωςΙωάννης Θ΄ ο Ιερομνήμων (1111 – 1134), Λέων ο Στυππὴς (1134 – 1143) και Μιχαὴλ Β΄ ο Κουρκουνάς (1143 – 1146) με Πατριαρχικά συγίλλια αναγνώρισαν την Μονή, ως Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή.



Από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα της Μονής Κορώνης σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό και το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του περιβόλου του μοναστηριακού συγκροτήματος καθώς και η νότια πτέρυγα των κελλιών της Μονής. 

Τα κελλιά της βόρειας πλευράς αποτελούν νεώτερες κατασκευές που προστέθηκαν σε αντικατάσταση των παλαιότερων που δυστυχώς καταστράφηκαν. 

Το καθολικό είναι τετρακιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός αγιορείτικου τύπου, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και παρεκκλήσιo, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου και ενδόξου Βαπτιστή Ιωάννη του Προδρόμου, στη βόρεια πλευρά του. 

Επίσης, το καθολικό της Μονής Κορώνης είναι εντυπωσιακά κατάγραφο με εξαιρετικής υψηλής και μοναδικής τέχνης τοιχογραφίες οι οποίες ακολουθούν το ρεύμα της "Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας" και τις οποίες φιλοτέχνησε το 1587 ο ζωγράφος Δανιήλ.



Μεταξύ των τοιχογραφιών που διακρίνονται είναι ο ενταφιασμός της Θεοτόκου πάνω από τον Νοτιοδυτικὸ κίονα του κυρίως ναού, η μετάστασις της Θεοτόκου πάνω από τον Βορειοδυτικὸ κίονα του κυρίως ναού, ο κτήτορας ο οποίος στέκεται όρθιος ντυμένος με τοπική ενδυμασία και κρατώντας ομοίωμα του ναού, το παραδίδει στην Θεοτόκο που εικονίζεται δίπλα του ένθρονη στον δυτικό τοίχο του Καθολικού και τέλος η Παναγία«Ἡ ἐπίσκεψις» στὸ χώρο της λιτής. 

Κτήτορας του καθολικού και χορηγός της αγιογράφησης του ναού είναι ο Ανδρέας Μπούνος, παράσταση του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού. Κτήτορας και χορηγός αντίστοιχα της αγιογράφησης (1739) του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου είναι ο "εκ χωρίου Βρανιανών" Αποστολάκης.










Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο των αρχών του 1700, έχει φιλοτεχνηθεί από λαικούς τεχνίτες , με πιθανή καταγωγή από την Ήπειρο και θεωρείται από τα καλύτερα του Θεσσαλικού χώρου. 

Είναι πλούσια διακοσμημένο, με παραστάσεις από το φυτικό και ζωικό βασίλειο. 

Στα θωράκιά του υπάρχουν ανάγλυφες παραστάσεις από τον θρήνο των πρωτοπλάστων για τον χαμένο παράδεισο και τον διωγμό τους από αυτόν, την Θυσία του Αβραὰμ καὶ τὴν πορεία Αβραὰμ καὶ Ισαὰκ στον τόπο της Θυσίας. Οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του 16ου και του 18ου αιώνα.


πηγή φωτογραφίας: www.monikoronis.gr

Στην Μονή υπάρχει το παρεκκλήσι της Παναγίας των Αγγέλων ή της Ευρέσεως, δεξιά της πλατείας μπροστά στην Μονή που είναι κτίσμα του 1967 στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Θεοτόκου από βοσκούς της περιοχής. Ακόμη υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται βορειανατολικά της Μονής, κτίσμα του 1992 και παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος στο κοιμητήριο της Μονής, του 1846. 

Επίσης στην βορεινή πλευρά του Καθολικού υπάρχει παρεκκλήσι το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 1700 και είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο. 

Κτήτορας είναι ο Αποστολάκης από τα Βραγγιανὰ της Καρδίτσας, ο οποίος εικονίζεται κρατώντας την εικόνα του Προδρόμου. 

Οι τοιχογραφίες είναι του 1739, λαϊκής τέχνης και έχουν γίνει από άγνωστο λαικὸ αγιογράφο. Ακόμη υπάρχει και νεότερο παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που βρίσκεται βορειανατολικά της Μονής και είναι κτίσμα του 1992 αλλά και παρεκκλήσιο της Αγιας Τριάδος που είναι ο κοιμητηριακός Ναός της Μονής, κτίσμα του 1846. Η παλαιότερη ονομασία του μοναστηριού ήταν «Μονή της Κρυεράς Πηγής», αλλά από τις αρχές του 18ου αιώνα το συναντούμε ως Μονή Κορώνας. 

Η τελευταία αυτή ονομασία υποστηρίζεται ότι προήλθε από την πανοραμική θέση στην οποία βρίσκεται. 

Κατά την περίοδο τής Τουρκοκρατίας, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση τής εθνικής μας αυτογνωσίας, αφού είχε προνόμια λόγω τής Συνθήκης Ταμασίου (10 Μαίου 1525). 

Έτσι στην Μονὴ λειτούργησε σχολή ανωτέρου εκπαιδευτικού επιπέδου, στην οποία δίδαξαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Αναστάσιος Γόρδιος και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ενώ η παράδοση μιλά και για λειτουργία «Κρυφού Σχολειού», στην Μονὴ στά χρόνια τής Τουρκοκρατίας.

Οι εθνικές περιπέτειες των νεοτέρων χρόνων δεν άφησαν απείραχτη την Ιερά Μονή. Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής η Μονὴ βρέθηκε στὸ επίκεντρο των μαχών μεταξύ Ελλήνων πατριωτών και Γερμανών κατακτητών, επειδή ήταν κέντρο εθνικής αντίστασης. Για αυτό οι Ναζί προσπάθησαν επί τρεις ημέρες να την βομβαρδίσουν, ευτυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. 

Όμως η οργή τους ήταν τέτοια πού την παραμονή τής εορτής του Αγίου Σεραφείμ, 3 Δεκεμβρίου 1943, έρχονται σε αυτή και την παραδίδουν στις φλόγες, αφού προηγουμένως δολοφονούν στην είσοδο του Καθολικού τον κηπουρό της Μονής, ονόματι Αντώνιο.


πηγή φωτογραφίας: www.ethnos.gr

Ο Αντώνιος είχε μείνει φύλακας στη Μονὴ μιας και ο Ηγούμενος με τούς πατέρες είχαν πάρει όσα κειμήλια μπορούσαν και έφυγαν για να τα σώσουν από την καταστροφή. 

Το μένος των Γερμανών κατακτητών ήταν τέτοιο ώστε, έβαλαν φωτιά και μέσα στο Καθολικό, ρίχνοντας στην πυρά ότι έβρισκαν μπροστά τους, στασίδια, εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια τής Μονής. 

Μεταξύ όλων αυτών έριξαν στην πυρά και την εικόνα τής Παναγίας τής «Παμμακαρίστου» που άρπαξαν από το τέμπλο, η οποία σώθηκε εκ θαύματος, αφού η μόνη φθορά πού υπέστη ήταν απλά το «φούσκωμα» του χρυσού επικαλύμματος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της πυρκαγιάς.



Κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το Μοναστήρι και πάλι βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων με αποτέλεσμα τη φυγή των μοναχών. 

Μετά το τέλος της δραματικής εκείνης περιόδου επανέρχεται ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κουτρούμπας και λίγοι μοναχοί, αλλά σιγά – σιγά η αδελφότητα διαλύεται και μένει μόνος ο Ηγούμενος, μετά τον θάνατο τού οποίου, το 1967, κλείνει μία σημαντική ιστορική περίοδος τής Μονής. 

Απὸ τότε μέχρι και τα τελευταία χρόνια η Μονὴ περνάει και πάλι διάφορες περιπέτειες.

Μεγάλες και πολύ σημαντικές ιερατικές μορφές πέρασαν κατά καιρούς από την Ιερά Μονή της Κορώνης. 

Στα τέλη του 16ου αιώνα ο ήρωας Νεομάρτυρας και εθνομάρτυρας Άγιος Σεραφείμ υπηρέτησε εδώ ως μοναχός αρχικά και ως Ηγούμενος στη συνέχεια, πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου με την καθολική αποδοχή κληρικών και λαικών της περιοχής.

Ο επίσης άξιος ιεράρχης Δαμασκηνός Παπανδρέου, Μητροπολίτης Κορίνθου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Αντιβασιλέας από 31 Δεκεμβρίου του 1944 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου του 1946 υπηρέτησε επίσης εδώ στην Ιερά Μονή Κορώνης.


Παναγία της Κορώνας

Ακόμη, ο πολύ αγαπητός Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης ΕλλάδοςΣεραφείμ, ο οποίος κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. 

Εδώ από την ιστορική αυτή Μονή της Κορώνης ξεκίνησε τη μεγάλη του και αξιοσημείωτη πορεία της εκκλησιαστικής του διακονίας και της μεγάλης του προσφοράς.

Στην Μονή υπάρχουν οι θαυματουργές εικόνες:

α) H Παναγία της Κορώνας.

Είναι η πολιούχος εικόνα της Μονής Κορώνης και βρέθηκε τον 12ο αιώνα. 

Στην εικόνα Απεικονίζεται η Παναγία μας να κρατάει τον Κύριο.

Η εικόνα καλύπτεται από μία περίτεχνη ασημένια επένδυση λαϊκής τέχνης και είναι ενθρονισμένη σε επίσης περίτεχνο ξυλόγλυπτο θρόνο, ίδιας τεχνοτροπίας με το τέμπλο.

β) Η Αγία Τριάδα. 

Η εικόνα αυτή προέρχεται από το ομώνυμο μετόχι της Μονής Κορώνης στο Βουνέσι και είναι ενθρονισμένη επίσης σε περίτεχνο ξυλόγλυπτο θρόνο, ίδιας τεχνοτροπίας με το τέμπλο.


Παναγία η Παμμακάριστος

γ) Η Παναγία η Παμμακάριστος.

Είναι μία εικόνα του 16ου αιώνα ενθρονισμένη στο τέμπλο και που ρίχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1943 από τους Γερμανούς στην φωτιά αλλά την βρήκαν απείραχτη κάτοικοι του Μεσενικόλα ανάμεσα στα στασίδια που είχαν καρβουνιάσει και από τότε θεωρείται η Εφέστιος Εικόνα της Μονής.

Ακόμη στην Μονή υπάρχουν διάφορες φορητές Εικόνες βυζαντινής και λαϊκής τεχνοτροπίας, ασημένια δισκοπότηρα και Ευαγγέλια, χειρόγραφα, παλιά έντυπα αλλά και βιβλία.

Η Μονή σήμερα διαθέτει τα εξής Μετόχια: Iερὸς Ναὸς Aγίου Σεραφεὶμ Καρδίτσης, Iερὰ Μονὴ Aγίας Τριάδος Μορφοβουνίου, Iερὰ Μονὴ Aγίου Παντελεήμονος Πεζούλας, Iερὰ Μονὴ Aγίου Δημητρίου Μεσενικόλα, Iερὰ Μονὴ Aγίας Τριάδος Σάϊκας, Iερὰ Μονὴ Στάνας, Iερὰ Μονὴ Δώδεκα Αποστόλων (Κόκκινης Εκκλησιάς) Καρδίτσης, Iερὸς Ναὸς Aγίου Τρύφωνος Μοσχάτου. 



Η Μονή Κορώνας είναι από τα ελάχιστα μοναστήρια του Νομού Καρδίτσας που λειτουργούν ακόμη. 

Λόγω της μικρής απόστασης από την Καρδίτσα, όλο και περισσότεροι χριστιανοί νιώθουν την ανάγκη να επισκεφθούν το αξιόλογο αυτό λατρευτικό κέντρο, όχι μόνο ως ευλαβικοί προσκυνητές, αλλά και για να παρευρεθούν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές που κατά καιρούς γίνονται εκεί. Η μεγαλειώδης φυσική ομορφιά της περιοχής, η μακραίωνη ιστορία του Μοναστηριού και τα αμέτρητα θαύματα της Παναγίας και του Αγίου Σεραφείμ συγκινούν βαθιά κάθε επισκέπτη.


Ιερά λείψανα στην Μονή
πηγή φωτογραφίας: www.monikoronis.gr

Σημαντική και αξιέπαινη είναι η δημιουργία επί ονόματί της μίας Τράπεζας Αίματος από τους μοναχούς της Μονής Κορώνης. 

Όλοι μπορούν εάν θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή και να δώσουν λίγο αίμα για να ενισχύσουν την Τράπεζα της Μονής και Αυτή με την σειρά της συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. 

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο της χώρας μας, με την ένδειξη ότι προορίζεται για την Τράπεζα αίματος της Ιεράς Μονής Κορώνης και που αυτή βρίσκεται στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.



Η Μονή προσεγγίζετε εύκολα. 

Φτάνοντας κάποιος στην πόλη της Καρδίτσας ακολουθεί τις πινακίδες για το Νοσοκομείο, όπου θα βγει στη Δυτική πλευρά της πόλης. 

Εκεί θα αφήσει το Νοσοκομείο στο αριστερό του χέρι και στα 8 χιλιόμετρα θα φτάσει στο χωριό Μητρόπολη, όπου στον πρώτο κόμβο που θα συναντήσει θα κάνει αριστερά ακολουθώντας τις πινακίδες για χωριό Μοσχάτο και Μονὴ Κορώνης. 

Στα 5 χιλιόμετρα από τη Μητρόπολη συναντάει το χωριό Μοσχάτο και από εκεί συνεχίζει μία διαδρομή 4 χιλιομέτρων που φτάνει στην Μονὴ. 

Η Μονὴ παραμένει ανοιχτή κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00 και την Κυριακή, από τις 07:00 έως τις 14:00.


Η Τιμία κάρα του αγίου Σεραφείμ

Η Ιερά Μονὴ Κορώνης, το 1967 με βασιλικό διάταγμα χαρακτηρίστηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Σήμερα σε αυτήν είναι εγκατεστημένη μικρή ανδρώα αδελφότητα μοναχών με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Κολοβό που προσπαθεί να της ξαναδώσει την παλιά της αίγλη και να την καταστήσει ένα πνευματικό φάρο της Θεσσαλίας, της πατρίδας μας και της ορθοδοξίας.

Η Μονή Κορώνης Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιον της Θεοτόκου, στο οποίο είναι αφιερωμένο το Καθολικό της. 

Επίσης στις 3 Δεκεμβρίου της Φλεργομένης καὶ μὴ Κατακαιομένης Εικόνας της Παναγίας της Παμμακαρίστου,

Επίσης πανηγυρίζει καί στις 4 Δεκεμβρίου, στην μνήμη του Αγίου Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του Θαυματουργού, του οποίου η Αγία του Κάρα φυλάσσετε στην Ιερά Μονή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



Τηλέφωνο: (+30) 24410 22250
ΠΗΓΕΣ:
http://greekorthodoxreligioustourism.blogspot,
www.monikoronis.gr , www.imthf.gr ,users.uoa.gr , www.diakonima.gr