Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Καρποχώρι Καρδίτσας ♥

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα του πρωτόκλητου - Φωτογραφία: ‎Απόστολος Βεργής
Το μεγαλύτερο και μάλιστα με διαφορά δημοτικό διαμέρισμα είναι αυτό του Καρποχωρίου. Το χωριό απέχει έξι χιλιόμετρα από το κέντρο των Σοφάδων και απλώνεται σε μια έκταση 16.302 στρεμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για το «κεφαλοχώρι» του δήμου μας, αφού ο πληθυσμός του ξεπερνάει τους 1.085 κατοίκους, ενώ ο αριθμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν προστεθούν και οι άνθρωποι που άφησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Έτσι μαζί με τους ετεροδημότες ο πληθυσμός του φτάνει στις 1177.

Το Καρποχώρι, όπως άλλωστε και τα περισσότερα χωριά του δήμου μας, αποτελείται από οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία. Οι αγρότες του Καρποχωρίου – το οποία παλιά είχε την ονομασία Γκέρμπεσι – με μεγάλη προσπάθεια και ζήλο καλλιεργούν πιπεριά, βαμβάκι και σιτηρά…

Ευαισθητοποιημένοι οι Καρποχωρίτες σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό δραστηριοποιούνται στον μορφωτικό σύλλογο, ενώ υπάρχουν και δύο αθλητικά σωματεία: η Α.Ε. Καρποχωρίου και ο Αίαντας.


Στο Δ.Δ. Καρποχωρίου υπάρχουν δύο εκκλησίες: ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του χωριού προς Καλλιφώνι:


και o Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού:


Η πλατεία του Χωριού: